Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυγαριές τροφίμων: Ποιες είναι κατάλληλες – απαιτήσεις – νομοθεσία – πως και κάθε πότε πρέπει να ελέγχονται

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΖυγαριές τροφίμων: Ποιες είναι κατάλληλες - απαιτήσεις - νομοθεσία - πως και κάθε πότε πρέπει να ελέγχονται
spot_img

Του Γιώργου Μορφονιού*

Η υπουργική απόφαση ΔΠΠ1417 του 2016 καθορίζει τις απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να πληρούν όλα τα όργανα ζύγισης με μη αυτόματη λειτουργία, προκειμένου να καθίστανται διαθέσιμα στην αγορά ή/και να τεθούν σε χρήση για τις λειτουργίες μετρήσεων και έχει εφαρμογή σε όλες τις μορφές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης από απόσταση. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται ή που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τις ανωτέρω εφαρμογές πρέπει να πληρούν τις ουσιώδεις απαιτήσεις που καθορίζονται στο Παράρτημα I της απόφασης, που αφορούν μεταξύ άλλων μετρολογικές απαιτήσεις και απαιτήσεις αναφορικά με τη μελέτη και κατασκευή τους. Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι, κατά τη διάθεση στην αγορά των οργάνων τους, αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σύμφωνα με αυτές τις ουσιώδεις απαιτήσεις. Οι κατασκευαστές πρέπει να καταρτίζουν τεχνικό φάκελο βάσει όσων αναφέρονται στο Παράρτημα II της απόφασης και να διενεργούν ή να αναθέτουν τη διενέργεια της διαδικασίας αξιολόγησης της συμμόρφωσης βάσει όσων αναφέρονται στο άρθρο 14. Οι κατασκευαστές πρέπει να τοποθετούν, τις επισημάνσεις που προβλέπονται στο Παράρτημα III, παράγραφος 1. Βασικά θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE και τη μετρολογική σήμανση (Μ). Επιπλέον, θα πρέπει να φέρουν:

  • Αριθμό του Πιστοποιητικού Έγκρισης Τύπου ΕΚ,
  • Το σήμα ή την επωνυμία του κατασκευαστή (μάρκα),
  • Τη κατηγορία ακριβείας, μέσα σε ωοειδές πλαίσιο ή μεταξύ δυο οριζόντιων γραμμών συνδεόμενων με δύο ημικύκλια,
  • Τη μέγιστη δυναμικότητα υπό τη μορφή Max …,
  • Την ελάχιστη δυναμικότητα υπό τη μορφή Min …,
  • Την υποδιαίρεση ελέγχου, υπό τη μορφή e = … (βήμα του ζυγού),
  • Τα δυο τελευταία ψηφία του έτους που τοποθετήθηκε την σήμανση CE,
  • Τον κωδικό αριθμό του κοινοποιημένου οργανισμού που αξιολόγησε τη συμμόρφωση του οργάνου
  • Τον σειριακό αριθμό (serial number)

*Ο Γιώργος Μορφονιός είναι Γεωπόνος – Επιστήμονας Τροφίμων, MSc Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & διασφάλισης υγιεινής τροφίμων, senior consultant AG ADVENT AE

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο