Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Έκκληση σε όλες τις χώρες για μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων

ΑρχικήΝέαFAO: Έκκληση σε όλες τις χώρες για μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων
spot_img

cibum team

Η επείγουσα μείωση των ποσοτήτων αντιμικροβιακών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, που χρησιμοποιούνται στα συστήματα τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των αυξανόμενων επιπέδων αντοχής τους.

24 Αυγούστου 2021, Ρώμη/Γενεύη/Ναϊρόμπι/Παρίσι – Η Παγκόσμια Ομάδα Ηγετών για την Αντιμικροβιακή Αντοχή κάλεσε όλες τις χώρες να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα των αντιμικροβιακών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή της χρήσης ιατρικά σημαντικών αντιμικροβιακών φαρμάκων για την προώθηση της ανάπτυξης σε υγιή ζώα και τη χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων με πιο φειδώ συνολικά.

Η πρόσκληση έρχεται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων, η οποία θα πραγατοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, όπου οι χώρες θα συζητήσουν τρόπους μετασχηματισμού των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων.

Η Παγκόσμια Ομάδα Ηγετών για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση περιλαμβάνει αρχηγούς κρατών, υπουργούς της κυβέρνησης και ηγέτες από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών από 22 χώρες. Η ομάδα ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 για να επιταχύνει την παγκόσμια πολιτική δυναμική, την ηγεσία και τη δράση στην αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) και συμπροεδρεύεται από την Mia Amor Mottley, πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος και τον Sheikh Hasina, πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές.

Η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών στα συστήματα τροφίμων είναι το κλειδί για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους

Η δήλωση της Παγκόσμιας Ομάδας Ηγετών καλεί για τολμηρή δράση από όλες τις χώρες και τους ηγέτες σε όλους τους τομείς για την αντιμετώπιση της αντίστασης στα φάρμακα.

Κορυφαία προτεραιότητα για δράση είναι η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων με πιο φειδώ στα συστήματα τροφίμων και η σημαντική μείωση των φαρμάκων που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τη θεραπεία ασθενειών σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Άλλες βασικές παροτρύνσεις για δράση για όλες τις χώρες περιλαμβάνουν:

  1. Τερματισμό της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων που έχουν κρίσιμη σημασία για την ανθρώπινη ιατρική για την προώθηση της ανάπτυξης στα ζώα.
  2. Περιορισμό της ποσότητας αντιμικροβιακών φαρμάκων που χορηγούνται για την πρόληψη της μόλυνσης σε υγιή ζώα και φυτά και διασφάλιση ότι όλη η χρήση πραγματοποιείται με ρυθμιστική εποπτεία.
  3. Εξάλειψη ή σημαντική μείωση των εξωχρηματιστηριακών πωλήσεων αντιμικροβιακών φαρμάκων που υπάρχουν.
  4. Μείωση της συνολικής ανάγκης για αντιμικροβιακά φάρμακα βελτιώνοντας την πρόληψη των λοιμώξεων και προγράμματα ελέγχου, υγιεινής, βιοασφάλειας και εμβολιασμών στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια.
  5. Εξασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικά και προσιτά αντιμικροβιακά για την υγεία των ζώων και του ανθρώπου και προώθηση της καινοτομίας εναλλακτικών με βάση αποδεδειγμένα στοιχεία και βιώσιμες για τα αντιμικροβιακά στα συστήματα τροφίμων.

Η αδράνεια θα έχει τρομερές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος

Αντιμικροβιακά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, αντιμυκητιασικών και αντιπαρασιτικών)- χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Τα αντιμικροβιακά φάρμακα χορηγούνται σε ζώα όχι μόνο για κτηνιατρικούς σκοπούς (για τη θεραπεία και πρόληψη ασθενειών), αλλά και για την προώθηση της ανάπτυξης σε υγιή ζώα.

Τα αντιμικροβιακά φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης στη γεωργία για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών στα φυτά.

Μερικές φορές τα αντιμικροβιακά που χρησιμοποιούνται στα συστήματα τροφίμων είναι τα ίδια ή παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ανθρώπων. Η τρέχουσα χρήση σε ανθρώπους, ζώα και φυτά τροφοδοτεί μια ανησυχητική αύξηση της αντοχής στα φάρμακα και καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία των λοιμώξεων. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αύξηση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Οι ανθεκτικές στα φάρμακα ασθένειες προκαλούν τουλάχιστον 700.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ενώ υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα παγκοσμίως, απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις

Χωρίς άμεση δράση για τη σημαντική μείωση των επιπέδων αντιμικροβιακής χρήσης στα συστήματα τροφίμων, ο κόσμος οδεύει γρήγορα προς ένα σημείο καμπής όπου τα αντιμικροβιακά που βασίστηκαν στη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους, ζώα και φυτά δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικά. Ο αντίκτυπος στα τοπικά και παγκόσμια συστήματα υγείας, οικονομίες, ασφάλεια τροφίμων και τρόφιμα θα είναι καταστροφικός.

“Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αυξανόμενα επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής χωρίς να χρησιμοποιούμε πιο φειδωλά τα αντιμικροβιακά φάρμακα σε όλους τους τομείς”, δήλωσε η συμπρόεδρος της Global Leader Group για την Αντιμικροβιακή Αντοχή, Mia Amor Mottley, Πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος. “Ο κόσμος βρίσκεται σε έναν αγώνα ενάντια στην αντιμικροβιακή αντοχή και είναι αυτός που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε”.

Η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων στα συστήματα τροφίμων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις χώρες

“Η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα συστήματα τροφίμων πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις χώρες”, δήλωσε ο Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές. “Η συλλογική δράση σε όλους τους τομείς είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πιο πολύτιμων φαρμάκων μας, προς όφελος όλων, παντού.”

Οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο επιλέγοντας προϊόντα διατροφής από παραγωγούς που χρησιμοποιούν υπεύθυνα τα αντιμικροβιακά φάρμακα. Επίσης χρειάζονται επειγόντως νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων αντί της αντιμικροβιακής χρήσης στην παραγωγή τροφίμων, όπως εμβόλια και εναλλακτικά φάρμακα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο