Σύμφωνα με την έκθεση του FAO με τίτλο Ανασκόπηση της Αγοράς Μπανάνας για το 2022, ορισμένοι βασικοί παράγοντες της μείωσης αφορούσαν στο κλίμα, τα υψηλά κόστη και ορισμένους κρατικούς περιορισμούς.
Κατά 1,2 εκατομμύρια τόνους μειώθηκαν οι παγκόσμιες εξαγωγικές ποσότητες μπανάνας το 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά εμποδίων για το εμπόριο του κλάδου, ειδικά στο κομμάτι προσφοράς και ζήτησης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του FAO με τίτλο Ανασκόπηση της Αγοράς Μπανάνας για το 2022, ορισμένοι βασικοί παράγοντες για τη μείωση των εξαγωγικών ποσοτήτων μπανάνας ελλείψεις παραγωγής λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, υπερβολικά κόστη μεταφορών και εισροών, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2022, με το τελευταίο να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανατίμηση του δολαρίου των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση συγκεκριμένων ασθενειών -ιδίως το Banana Fusarium Wilt Tropical Race 4- και οι πιο αυστηροί περιορισμοί στις ποσότητες φυτοφαρμάκων που εφάρμοσαν ορισμένα κράτη δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την αγορά μπανάνας, ειδικά τις παραχθείσες ποσότητες.
Βέβαια, η ζήτηση, κυρίως σε ΗΠΑ και ΕΕ, για μπανάνες παρέμεινε σταθερά υψηλή, γεγονός που οδήγησε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση των τιμών, πρόσθεσε ο FAO. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός στην αλυσίδα αξίας, τα ποιοτικά ζητήματα σε ορισμένες χώρες- παραγωγούς και ο κορεσμός της αγοράς τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει η έκθεση.
Η μεγαλύτερη πτώση στις μοναδιαίες αξίες των εξαγωγών πέρυσι σημειώθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού , η (πτώση 9,6%), ακολουθούμενη από τη Νικαράγουα (πτώση 3,8%), ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Γουατεμάλα (αύξηση 5,4%).
Διαβάστε την έκθεση εδώ.