Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φθηνό κρασί: Γιατί έχει λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει πονοκέφαλο – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΦθηνό κρασί: Γιατί έχει λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει πονοκέφαλο - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Οι επιστήμονες βρήκαν την αιτία των πονοκεφάλων από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Τα αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί, οινοπνευματώδη ποτά) είναι οι πιο συνηθισμένοι διατροφικοί παράγοντες που σχετίζονται με πονοκεφάλους, και -τουλάχιστον περιστασιακά- προκαλούνται στο 37% των καταναλωτών. Τα αλκοολούχα ποτά συνδέονται με δύο τύπους πονοκεφάλων που προκαλούνται από το αλκοόλ: Τον «άμεσο ή πρωτοπαθή» πονοκέφαλο, που ξεκινά εντός 3 ωρών από την κατάποση αλκοόλ και υποχωρεί εντός 72 ωρών μετά τη διακοπή της κατάποσης αλκοόλ και τον «καθυστερημένο» πονοκέφαλο που προκαλείται από το αλκοόλ ή τον πονοκέφαλο από το hangover που παρουσιάζεται εντός 5–12 ωρών από την κατάποση αλκοόλ και υποχωρεί εντός 72 ωρών.

Σε μερικούς όμως μόνο το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο και όχι το λευκό κρασί, η μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά. Μελέτη Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Davis που δημοσιεύτηκε στο scientigic reports, βρήκε την αιτία πίσω από τους πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια φλαβανόλη που βρίσκεται φυσικά στα κόκκινα κρασιά μπορεί να επηρεάσει τον σωστό μεταβολισμό του αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Πρόκειται για την κερσετίνη, που υπάρχει φυσικά σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών. Γενικά θεωρείται ένα υγιές αντιοξειδωτικό και διατίθεται ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος. Αλλά όταν μεταβολίζεται με αλκοόλ, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Οι επιστήμονες είπαν πως όταν η κερσετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζει τον μεταβολισμό του αλκοόλ (μετατρέπεται σε μία διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερσετίνης). «Με αυτή τη μορφή η κερσετίνη μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ» είπε ο χημικός κρασιού και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis, Andrew Waterhouse. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να συσσωρεύουν την τοξίνη ακεταλδεΰδη μια πολύ γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία, τα υψηλά επίπεδα της οποίας, μπορούν να προκαλέσουν έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο και ναυτία.

«Υποθέτουμε ότι όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερσετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη κύρια κατάσταση κεφαλαλγίας» είπαν οι ερευνητές.

Είναι σημαντικό ότι τα επίπεδα κερσετίνης διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Όσο πιο εκτεθειμένα στο ηλιακό φως είναι τα σταφύλια, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα της φλαβονόλης στο κρασί (τα σταφύλια παράγουν κερσετίνη για να προστατευθούν από τον ήλιο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα. Αυτό είναι μάλλον καλό νέο για όσους επιλέγουν φθηνό κόκκινο κρασί, διότι τα ακριβά κρασιά προέρχονται από σταφύλια, που μένουν για περισσότερο χρόνο εκτεθειμένα στον ήλιο. Επίσης τα κρασιά που έχουν παλαιωθεί για περισσότερο από μια δεκαετία τείνουν να δημιουργούν ένα υπόλειμμα που μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης, είπαν οι ερευνητές.

Τα επίπεδα κερσετίνης μπορεί επίσης να διαφέρουν επίσης, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της επαφής με το δέρμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, των διεργασιών λεπτότητας και της παλαίωσης.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα στοιχεία, σχετικά με τις αιτίες των πονοκεφάλων από κόκκινο κρασί. Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνονται πιο επιρρεπείς σε αυτά από άλλους. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν τα ένζυμα των ανθρώπων που υποφέρουν από πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί αναστέλλονται πιο εύκολα από την κερσετίνη ή αν αυτός ο πληθυσμός επηρεάζεται πιο εύκολα από τη συσσώρευση της τοξίνης ακεταλδεΰδης.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Devi, A., Levin, M. & Waterhouse, AL Η αναστολή της ALDH2 από τη γλυκουρονική κερκετίνη προτείνει μια νέα υπόθεση για την εξήγηση των πονοκεφάλων από κόκκινο κρασί. Sci Rep 13 , 19503 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-46203-y

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο