Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα παρήγαγε 242.860 τόνους τυριού το 2022 – Η Γερμανία η μεγαλύτερη παραγωγός τυριού με 2,334 εκατ. τόνους στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΗ Ελλάδα παρήγαγε 242.860 τόνους τυριού το 2022 - Η Γερμανία η μεγαλύτερη παραγωγός τυριού με 2,334 εκατ. τόνους στην ΕΕ
spot_img

Μείωση στην παραγωγή γάλακτος σε όλη την ΕΕ.

 Οι εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2022, υποδηλώνοντας μείωση 0,3 εκατομμυρίων τόνων από έτος σε έτος. Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (149,9 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δημοσίευσε η Eurostat. Τα στοιχεία προέρχονται από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,5 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης το 2022. 7,7 εκατομμύρια τόνοι οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από 6,0 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 1,7 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος· 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος: και 10,4 εκατομμύρια τόνους τυριού από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 16,9 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος. Μαζί, η παραγωγή τυριού και βουτύρου χρησιμοποίησε το 70% του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία στην ΕΕ.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης (19% του συνόλου της ΕΕ), βουτύρου (20%), οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια (29%) και τυριού (22%). Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου σε κάθε προϊόν).

Η πατρίδα της φέτας, η Ελλάδα παρήγαγε 242.860 τόνους τυριού πέρυσι, καθιστώντας την σημαντικό παραγωγό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11%) και την Πολωνία (9%) αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης που παράγεται στην ΕΕ το 2022.

Άλλες χώρες της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου), ο τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%) και ο πέμπτος βούτυρο (10%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (13% του συνόλου της ΕΕ) και η πέμπτη μεγαλύτερη σε οξινισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).

Άλλα στατιστικά στοιχεία:

Το 70 % του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού και βουτύρου

Ισχυρή και σταθερή άνοδος της τιμής του γάλακτος που καταβάλλεται στους αγρότες μέχρι το 2022, με τη μέση τιμή κατά τη διάρκεια του έτους να είναι 35,1 % υψηλότερη από τον μέσο όρο το 2021

Το ένα πέμπτο του αγελαδινού γάλακτος της ΕΕ συλλέγεται από γαλακτοκομεία στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο