Μείωση στην παραγωγή γάλακτος σε όλη την ΕΕ.
Οι εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2022, υποδηλώνοντας μείωση 0,3 εκατομμυρίων τόνων από έτος σε έτος. Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (149,9 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δημοσίευσε η Eurostat. Τα στοιχεία προέρχονται από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,5 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης το 2022. 7,7 εκατομμύρια τόνοι οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από 6,0 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 1,7 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος· 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος: και 10,4 εκατομμύρια τόνους τυριού από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 16,9 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος. Μαζί, η παραγωγή τυριού και βουτύρου χρησιμοποίησε το 70% του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία στην ΕΕ.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης (19% του συνόλου της ΕΕ), βουτύρου (20%), οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια (29%) και τυριού (22%). Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου σε κάθε προϊόν).
Η πατρίδα της φέτας, η Ελλάδα παρήγαγε 242.860 τόνους τυριού πέρυσι, καθιστώντας την σημαντικό παραγωγό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11%) και την Πολωνία (9%) αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης που παράγεται στην ΕΕ το 2022.
Άλλες χώρες της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου), ο τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%) και ο πέμπτος βούτυρο (10%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (13% του συνόλου της ΕΕ) και η πέμπτη μεγαλύτερη σε οξινισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).
Άλλα στατιστικά στοιχεία:
Το 70 % του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού και βουτύρου
Ισχυρή και σταθερή άνοδος της τιμής του γάλακτος που καταβάλλεται στους αγρότες μέχρι το 2022, με τη μέση τιμή κατά τη διάρκεια του έτους να είναι 35,1 % υψηλότερη από τον μέσο όρο το 2021
Το ένα πέμπτο του αγελαδινού γάλακτος της ΕΕ συλλέγεται από γαλακτοκομεία στη Γερμανία.