Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιστορία Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΙστορία Τροφίμων

Προσοχή: Έφηβοι καταναλώνουν μοσχοκάρυδο ως παραισθησιογόνο μετά από πρόκληση στο TikTok

Το μοσχοκάρυδο είναι παραισθησιογόνο παρόμοιο με το LSD! Η πρόκληση του TikTok και οι απίστευτες εμπειρίες των χρηστών.

Ιωδίωση αλατιού: Ένα “αδικημένο” επιστημονικό επίτευγμα

Η Επιμονή και οι προσπάθειες των επιστημόνων του περασμένου αιώνα έχει οδηγήσει στην ανάσχεση πολλών ασθενειών μεταξύ των οποίων κρετινισμός, βρογχοκήλη, δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος και διανοητικές βλάβες.

Ιωδιούχο αλάτι: Εσείς γνωρίζετε ότι το ιώδιο στο αλάτι είναι πρόσθετο;

Γιατί προσθέτουν ιώδιο στο επιτραπέζιο αλάτι - Το αλάτι είναι από τα πρώτα functional foods - Η γνώμη της EFSA - Τι έδειξε μελέτη σε Έλληνες φοιτητές σχετικά με τη χρήση ιωδιούχου αλατιού.

Mezcal: Η διάσημη τεκίλα από… σκουλήκια!

Το ποτό mezcal, με ιδιαίτερη πατρίδα του την Oaxaca του Μεξικού αποτελείται ως επί τω πλείστον από το λεγόμενο κόκκινο σκουλήκι gusano rojo, όπως επιβεβαιώνει και νέα έρευνα.

Αλευρόμυλος, σησαμελαιοτριβείο και παγοποιείο στον πολιτιστικό περίπατο της Ξάνθης

Αλευρόσκονη, άρωμα από σουσάμι και μυρωδιά από καπνό στη διαδρομή της χαμένης βιοτεχνικής κληρονομιάς της πόλης.

Τέλος οι περιορισμοί για την πιστοποίηση γραβιέρας στις ΗΠΑ παρά τις αντιδράσεις Γαλλίας και Ελβετίας

Νίκη για τους γαλακτοπαραγωγούς των ΗΠΑ - Εφετείο επικύρωσε την απόφαση πως τυριά που παράγονται εκεί μπορούν να φέρουν την ένδειξη "gruyere" (γραβιέρα), απορρίπτοντας τους περιορισμούς που θέτουν οι κοινοπραξίες σε Γαλλία και Ελβετία.

«Τρελό μέλι»: Το μέλι που προκαλεί δηλητηρίαση και… μεθάει! Η γνωμοδότηση της EFSA

Οι οξείες δηλητηριάσεις στον άνθρωπο λόγω κατανάλωσης μελιού που περιέχει γραγιανάνες, έχουν συσχετιστεί κυρίως με μέλια που προέρχονται από την Τουρκία που αναφέρονται επίσης ως «τρελό μέλι», ποντιακό μέλι ή τούρκικο άγριο μέλι.

Έρευνα ρίχνει φως στην καταγωγή των αμπελιών

Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια ξεχωριστά σε Δυτική Ασία και Νότιο Καύκασο, δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γενετική μελέτη.

McDonald’s: Στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για χρόνια για τα… “μάτια” του BigMac – Τι αποφάσισε το EUIPO της ΕΕ

H απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας για το όνομα Big Mac το οποίο διεκδίκησε η ιρλανδική αλυσίδα fast food, Supermac.

Χαρούπι: Η απαξίωση του μετά τον πόλεμο και η “μεγάλη επιστροφή”

 Tο χαρούπι στην Κρήτη – Το παρελθόν, το μέλλον και το νέο ερευνητικό έργο.

Τα… “άπαντα” της ταραμοσαλάτας

Θερμίδες, θρεπτική αξία, ιστορία και συνταγή της γιαγιάς Μαρίνας - Το παράδοξο της νηστείας που επιτρέπει τα αυγά ψαριού αλλά όχι το ψάρι!

Καρμίνη: Η δημοφιλής χρωστική από έντομα που χαρίζει λαμπερό κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα  

Η καρμίνη E120 χρησιμοποιείται ευρέως επειδή είναι ένα ιδιαίτερα σταθερό, ασφαλές και μακράς διαρκείας πρόσθετο του οποίου το χρώμα επηρεάζεται ελάχιστα από τη θερμότητα ή το φως.

Μια μεγάλη οικογένεια: H ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών Κλιάφα

Σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου, ανασυνθέτουν το πρόσωπο της εταιρείας αναψυκτικών που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας στα Τρίκαλα.

Γιατί τρώμε σοκολάτα του Αγίου Βαλεντίνου;

Η ιστορία της μετατροπής της σοκολάτας από γλυκό της ελίτ σε λιχουδιά των ερωτευμένων.

Γιατί τα όσπρια αξίζουν τη δική τους παγκόσμια ημέρα;

Σήμερα, 10 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα των οσπρίων. Τι τα κάνει, όμως, τόσο ξεχωριστά και γιατί είναι σημαντικά για τη διατροφή μας;

Η τροφή ως μέσο διαμαρτυρίας και αποκλεισμού

Από το «Ελιά, ελιά και Κώτσο Βασιλιά» το «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» και το πιο παλιό «ψωμί ή αίμα!» στις πιο σύγχρονες σούπες που "λούζουν" πολύτιμα έργα τέχνης. Η ιστορία και σημειολογία του φαγητού ως μέσο διαμαρτυρίας καταδίκης και οργής.

Οι Νεάντερταλ έτρωγαν… ελέφαντες!

Οι Νεάντερταλ μάλλον διέθεταν τεχνολογίες μεγάλης κλίμακας για την αποθήκευση τροφίμων καθώς ένας μέτριος ελέφαντας έφτανε τους 10 τόνους και μπορούσαν να τραφούν πάνω από 2.500 ενήλικες.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Η Ιστορία πίσω από τη φωτογραφία: Η πολιτιστική αλλαγή της Κίνας μέσα από ένα μπουκάλι Coca-Cola

Το διάσημο "κλικ" που συμβόλισε το άνοιγμα της Κίνας στον Δυτικό κόσμο.

Ι. Βαρβάκης: Ο Έλληνας που ανακάλυψε, βάφτισε και έκανε γνωστό το χαβιάρι σε όλο τον κόσμο

Η συναρπαστική ζωή του Έλληνα από τα Ψαρά που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του όταν βρήκε τρόπο να συντηρεί το χαβιάρι για να το εξάγει - Η σχέση του με την Τσαρίνα Αικατερίνη.

Η επαναδημοσίευση άρθρων και ειδήσεων από άλλους ιστοτόπους διέπεται από την αρχή της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στείλτε μας τα δικά σας Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης