Οι εξελίξεις μετά την καταγγελία της Γερμανίας κατά της Κύπρου για την κυκλοφορία χαλουμιού χωρίς την ένδειξη ΠΟΠ.
Νέες εξελίξεις σχετικά με την καταγγελία της Γερμανίας κατά της Κύπρου, την οποία υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Δίκτυο Απάτης Αγροδιατροφής της ΕΕ) για παραβίαση του κανονισμού που διέπει τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Οι αρχές της χώρας γνωστοποίησαν στην κομισιόν τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με την ονομασία χαλούμι χωρίς ωστόσο αυτό να φέρει τη σήμανση ΠΟΠ. Σε πρόσφατες ανακοινώσεις, ωστόσο, το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου είναι βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του μήνα, οι μεγάλοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων θα συμμετάσχουν στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στα σούπερ μάρκετ να πωλούν μόνο χαλούμι με την ένδειξη ΠΟΠ.
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι το περιστατικό είχε προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων, τα οποία έκαναν λόγο για δυσφήμιση της Κύπρου και για ανοχή της κυβέρνησης σχετικά με τους ελέγχους. Μεταξύ άλλων, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί η αντιπαράθεση μεταξύ τους για το τι συνιστά χαλούμι, περίπου 10 μήνες μετά την ψήφιση του ΠΟΠ την 1η Οκτωβρίου, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, συναντήθηκε με αγρότες και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει την περιγραφή του αρχείου ΠΟΠ, δίνοντας χρόνο στους τυροκόμους να συμμορφωθούν. Τόνισε, ωστόσο, πως σε περίπτωση αγνόησης του φακέλου της ΠΟΠ, οι γαλακτοπαραγωγοί θα δουν τα προϊόντα χαλουμιού τους να αφαιρούνται από τα σούπερ μάρκετ στην Κύπρο, ενώ οι εξαγωγές θα σταματήσουν. «Πολύ σύντομα, η νομοθεσία θα εφαρμοστεί πλήρως, επηρεάζοντας τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μόνο τα τυριά που είναι συμβατά με ΠΟΠ μπορούν να ονομάζονται χαλούμι», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Financial Mirror.
Δήλωσε, επίσης, ότι 32 γαλακτοπαραγωγοί είχαν πιστοποιήσει τα προϊόντα τους με ΠΟΠ, αλλά οι μεγαλύτεροι παραγωγοί γαλακτοκομικών του νησιού δεν το έχουν κάνει ακόμη, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοί που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χαλουμιού. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα το κάνουν σύντομα, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να παράγουν ΠΟΠ χαλούμι», αναφέρει ο Καδής, σύμφωνα με την Financial Mirror. Παράλληλα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι οι αρχές δεν θα ανεχτούν την απόκλιση από τους κανονισμούς ΠΟΠ. Είπε ότι θα δοθούν προειδοποιήσεις στους παραγωγούς και εάν επιλέξουν να μην συμμορφωθούν, τότε θα ληφθούν μέτρα.
Να σημειωθεί ότι ο φάκελος ΠΟΠ που υποβλήθηκε το 2014 λέει ότι το κατσικίσιο γάλα θα πρέπει μέχρι το 2024 να υπερβαίνει το αγελαδινό γάλα, φτάνοντας τουλάχιστον το 51%, που παράγεται από συγκεκριμένες κυπριακές φυλές αιγοπροβάτων. Η ρήτρα για την αναλογία γάλακτος του τυριού είναι το μεγαλύτερο αγκάθι μεταξύ των αρχών και των τυροκόμων που φοβούνται την απώλεια των εξαγωγών χαλουμιού.
Από την πλευρά τους, οι τυροκόμοι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να κάνουν χαλούμι με το εμπορικό σήμα της ΕΕ, παρακάμπτοντας τα κριτήρια αναλογίας γάλακτος και αμφισβητώντας νομικά τη Δημοκρατία σχετικά με τον φάκελο ΠΟΠ, λέει η Financial Mirror. Άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι που διαμαρτυρήθηκαν για τη μη εφαρμογή του αρχείου ΠΟΠ από τους γαλακτοπαραγωγούς, που σημαίνει ότι το γάλα τους μένει απούλητο. Επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους .
Aπό την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι διακυβεύεται η επιβίωσή τους καθώς οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συμμορφώνονται με την ΠΟΠ.