Η εκούσια μείωση του σωματικού βάρους συμβάλει σε 47% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Η βαριατρική χειρουργική σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Obesity Society (TOS). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η θνησιμότητα από καρκίνο ήταν σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ των γυναικών που ειχαν υποβληθει σε χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε αυτή.
Ως επεί το πλείστον, μελέτες έχουν δείξει πως θετική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν η εκούσια μείωση του σωματικού βάρους οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, επειδή είναι δύσκολο να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους σε μεγάλο πληθυσμό. Ωστόσο λόγω της απώλειας βάρους που έχει παρατηρηθεί μετά από επεμβάσεις που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής (βλ. γαστρικό δαχτυλίδι), μελέτες έχουν αναφέρει μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους χειρουργείο.
«Καθώς οι επιστήμονες μελετούν τις ανθρώπινες ασθένειες, ένα στοιχείο ανακάλυψης είναι να επιβεβαιωθούν παρόμοια αποτελέσματα από πολλαπλές μελέτες. Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει μια άλλη σημαντική μελέτη που υποστηρίζει σθεναρά τα μακροπρόθεσμα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο Ted D. Adams, PhD, MPH, συγγραφέας της μελέτης.
Αναδρομικά (1982-2019), σχεδόν 22.000 ασθενείς βαριατρικής χειρουργικής συγκρίθηκαν με μη χειρουργικά άτομα με σοβαρή παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες αντιστοιχίστηκαν 1:1 για την ηλικία, το φύλο και τον δείκτη μάζας σώματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής είχε 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρκίνου σε σύγκριση με την ομάδα που δεν χειρουργήθηκε. Οι γυναίκες ασθενείς με βαριατρική χειρουργική είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν χειρουργηθεί. Ο κίνδυνος καρκίνου για τους άνδρες ασθενείς με βαριατρική χειρουργική επέμβαση δεν ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν χειρουργηθεί.
Σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου φάνηκε για τους ακόλουθους καρκίνους: της μήτρας, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του προεμμηνοπαυσιακού μαστού και του μετεμμηνοπαυσιακού μαστού. Ο θάνατος από καρκίνο ήταν χαμηλότερος κατά 47% μεταξύ των γυναικών ασθενών με βαριατρική χειρουργική σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν χειρουργηθεί.
“Ο Adams και οι συνάδελφοί μας έχουν συμβάλει σημαντικά στην κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσθέτουν στη βιβλιογραφία, υποδεικνύοντας ότι η μεγάλη απώλεια βάρους που παρατηρείται με τη βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου. Τα άτομα με παχυσαρκία και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτά τα οφέλη όταν συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της βαριατρικής χειρουργικής», δήλωσε ο David B. Sarwer , PhD, αναπληρωτής κοσμήτορας για την έρευνα, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Παχυσαρκία, στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Temple.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.