Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατατέθηκε στην ΕΕ ο φάκελος για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης

ΑρχικήΝέαΚατατέθηκε στην ΕΕ ο φάκελος για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης
spot_img

Σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια των προϊόντων της Κρήτης και την οικονομία της περιοχής. 

Κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες από το ΥΠΑΑΤ στην ΕΕ, ο φάκελος για την αναγνώριση του ελαιολάδου «Κρήτη / Kriti» ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «Κρήτη / Kriti» βασίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που συνδέονται με το γεωγραφικό περιβάλλον, τον ανθρώπινο παράγοντα καθώς και στη φήμη του προϊόντος.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη / Kriti» αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα του νησιού, εξαιτίας των ποιοτικών και οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών, όπως είναι η χαμηλή οξύτητα, οι χαμηλοί συντελεστές αποσβέσεως, ο χαμηλός αριθμός υπεροξειδίων, το πλούσιο φρουτώδες άρωμα και γεύση, το καθαρό, φωτεινό πράσινο χρώμα.

Πρόκειται για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που  παράγεται από καρπούς ελαιόδεντρων που καλλιεργούνται στην Κρήτη και ανήκουν τουλάχιστον κατά 90% στις ποικιλίες Κορωνέικη ή Τσουνάτη ή συνδυασμό των δύο, ενώ το 10% κατά μέγιστο μπορεί να προέρχεται από άλλες ποικιλίες, με κυρίαρχη αυτή της Θρούμπας. Η οργανοληπτική εξέταση δίνει τιμές Φρουτώδους τουλάχιστον ίσες με 2,5, ενώ οι τιμές του Πικρού και του Πικάντικου είναι τουλάχιστον ίσες με το 1,0. Η μέση τιμή ελαττώματος είναι μηδενική.

Ελιές ηλικίας 3500 ετών που βρέθηκαν στη Ζάκρο (http://www.psarakisoliveoil-wine.gr/images/arxaiologiki-anaskafi-zakrou.jpg).

Το προτεινόμενο προϊόν θα παράγεται αποκλειστικά στην περιφέρεια Κρήτης που περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου και όλους τους Δήμους και Τοπικές Κοινότητες που ανήκουν σε αυτούς.

Αναφορικά με την τεχνογνωσία των Κρητικών σχετικά με την παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» ξεκινάει ήδη από την μινωική εποχή και εξελίσσεται συν τω χρόνω. Από τότε έως και σχετικά πρόσφατα, η ελαιοσυλλογή γινόταν με ράβδισμα και μάζεμα από το έδαφος. Τα τελευταία χρόνια γίνεται και με μικρά ελαιοραβδιστικά και την χρήση διχτυών. Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη, γίνεται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βιοπορίζονται από αυτήν.

Επίσης, πολλοί ελαιώνες βρίσκονται σε ορεινές και δύσβατες περιοχές, με αποτέλεσμα πολλές εργασίες (π.χ. ελαιοσυγκομιδή, κλάδεμα) να γίνονται ως επί τω πλείστων χειρωνακτικά, ενώ ο τρόπος καλλιέργειας δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (περιορισμένες παρεμβάσεις φυτοπροστασίας, χρήση χωνεμένης κοπριάς για λίπανση, εδαφοκατεργασία με ενσωμάτωση κλαδιών και φύλλων, που εξασφαλίζει τη διατήρηση και αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους και της γονιμότητάς του, με την άμεση και ορθή απόδοση θρεπτικών στοιχείων σε αυτό. Στην Κρήτη η συλλογή των καρπών γίνεται με το χέρι ή με τη χρήση πλαστικών κτενίων ή με χειροκίνητα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα εξασφαλίζοντας έτσι την ανώτερη ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη / Kriti» διότι με αυτόν τον τρόπο οι καρποί δεν τραυματίζονται και τα φύλλα, το χώμα και τα χόρτα απομακρύνονται.

Η γνώση και η εμπειρία της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Η τεχνογνωσία αυτή αφορά σε όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια μέχρι την αποθήκευση του παραγόμενου προϊόντος και γίνεται πάντοτε με γνώμονα την αποφυγή της βιομηχανοποίησής του και την εξασφάλιση της ποιότητάς του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο