Η απάτη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού, με πολλούς εισαγωγείς και λιανοπωλητές να εμπορεύονται άθελά τους νοθευμένο μέλι.
Τα World Beekeeping Awards δεν θα απονείμουν βραβείο για μέλι το επόμενο έτος μετά τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Ενώσεως Μελισσοκόμων για εκτεταμένη απάτη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.Όπως υποστηρίζουν, τα γνήσια προϊόντα διατίθενται χύμα με φθηνότερο σιρόπι ζάχαρης, την οποία τόσο οι επιτηρητές τροφίμων όσο και η βιομηχανία επέτυχαν να εντοπίσουν ώστε να υπάρξουν κυρώσεις για τους απατεώνες.
- Δείτε επίσης: Τα θανατηφόρα τρόφιμα που προκαλούν καρκίνους στο γαστρεντερικό σύστημα – Ευρήματα δύο μελετών
- Δείτε επίσης: Στη δημοσιότητα η φωτογραφία ξένου σώματος σε καραμέλες που πωλούνται σε 10 χώρες
Τα βραβεία γίνονται συνήθως κάθε δύο χρόνια στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες μελισσοκόμοι, επιστήμονες και εκπρόσωποι της βιομηχανίας. Δεκάδες συμμετοχές σε πρόσφατους διαγωνισμούς μελιού έχουν απορριφθεί επειδή υπήρχε υποψία νοθείας.
- Δείτε επίσης: Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ
- Δείτε επίσης: Αυτό το συστατικό στην επώνυμη τροφή αρρωσταίνει το κατοικίδιό σας και το αποκάλυψε 14χρονη
Περίπου το 45% των μελιών απορρίφθηκαν στα βραβεία στο Μόντρεαλ το 2019 για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υποψίας νοθείας. Στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης το 2022, 39 από τα 145 μέλια αποσύρθηκαν για ύποπτη νόθευση.
Ο Τζεφ Πέτις, πρόεδρος της ομοσπονδίας, λέει ότι οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές για μέλι εισήχθησαν για τα βραβεία του 2019. Τα μέλια που εξαιρέθηκαν αντικαταστάθηκαν με μια κάρτα που έλεγε: «Αυτό το έκθεμα έχει αποτύχει εργαστηριακή ανάλυση και δεν μπορεί να κριθεί περαιτέρω».
- Δείτε επίσης: Σταφύλια όλον τον χρόνο τίγκα στα φυτοφάρμακα – Έρευνα
Υπήρχαν υλικοτεχνικές προκλήσεις για τον ανταγωνισμό στον έλεγχο της ταυτότητας των εγγραφών και στους συνοριακούς ελέγχους, είπε. Το συνέδριο της Κοπεγχάγης τον Σεπτέμβριο του 2025 θα υπογραμμίσει τη ζημιά που προκαλείται στους μελισσοκόμους σε όλο τον κόσμο από απάτη.
Η απάτη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού, με πολλούς εισαγωγείς και λιανοπωλητές να εμπορεύονται άθελά τους νοθευμένο μέλι.
Μια έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι το 46% των εισαγόμενων προϊόντων του δείγματος ήταν ύποπτα για νοθεία, συμπεριλαμβανομένων και των 10 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν τον Οκτώβριο από το βρετανικό υποκατάστημα του Honey Authenticity Network για μια νέα μορφή δοκιμής DNA διαπίστωσαν ότι 24 από τα 25 βάζα από μεγάλους λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ύποπτα νοθείας.
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένο νερό: Ανατροπή στο δικαστικό σίριαλ με γνωστή μάρκα – Παραπλανεί ή όχι τους καταναλωτές;
- Δείτε επίσης: Πώς να κόψετε τούρτες και κέικ σαν επαγγελματίας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να αναμειχθεί δόλια με φθηνότερο σιρόπι ζάχαρης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κινεζικού μελιού στον κόσμο, με περισσότερους από 39.000 τόνους που εισήχθησαν πέρυσι.
Ο Bernhard Heuvel, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, δήλωσε ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία απάτης στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Είναι απλά απίστευτο αν ο παγκόσμιος οργανισμός για όλους τους μελισσοκόμους δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυθεντικότητα του μελιού. Το μέγεθος αυτής της απάτης είναι τεράστιο».
- Διαβάστε ακόμη: Μετρήστε το μήκος των δακτύλων σας! Δείχνει την τάση για κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με μελέτη
Ο Andrew Quinn, επικεφαλής της Εθνικής Μονάδας Εγκλήματος Τροφίμων της FSA, δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και άλλους κυβερνητικούς φορείς για την ανάπτυξη οριστικών δοκιμών που θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα του μελιού που πωλείται».
Δείτε επίσης: Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες και ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα