Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Coca Cola: Βρέθηκαν 6 διαφορετικοί τύποι πλαστικών στο αναψυκτικό από τα καπάκια!

ΑρχικήΝέαCoca Cola: Βρέθηκαν 6 διαφορετικοί τύποι πλαστικών στο αναψυκτικό από τα καπάκια!
spot_img

Εργαστηριακά ευρήματα που θα προκαλέσουν προβληματισμό στους φίλους της Coca-Cola και της Schweppes.

Τα μικροπλαστικά, που σχηματίζονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, έχουν πλέον διασπαρεί ευρέως στο περιβάλλον, με εκατομμύρια τόνους να βρίσκονται στους ωκεανούς, στο έδαφος, και στον αέρα.

Η παρουσία τους αποτελεί σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή, καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των υδρόβιων οργανισμών. Τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από μικρούς οργανισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται θηράματα για μεγαλύτερα ζώα, οδηγώντας σε συσσώρευση πλαστικών σωματιδίων σε ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.

Πρόσφατα η γαλλική ΜΚΟ Agir pour l’environment προχώρησε σε ανάλυση της Coca-Cola και της Schweppes, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία μικροπλαστικών στα αναψυκτικά. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναλύσεις βρήκαν έως και 46 μικροπλαστικά ανά λίτρο στην Coca-Cola και 62 ανά λίτρο στη Schweppes.

@ilsalvagente

Η κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης συνδέεται με τον αριθμό των φορών που ανοίγεται το καπάκι του μπουκαλιού, καθώς η διαδικασία αυτή φαίνεται να οδηγεί στην απελευθέρωση πλαστικών σωματιδίων στο υγρό.

Η μελέτη ανέδειξε έξι διαφορετικούς τύπους πλαστικών μέσα στην Coca-Cola, με τα πολυμερή πολυαιθυλένιο (PE), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC) να κυριαρχούν. Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν και μικρότερες ποσότητες πολυαμιδίου (PA), πολυπροπυλενίου (PP) και πολυουρεθάνης (PU).

Παρόλο που οι εταιρείες δηλώνουν ότι το καπάκι είναι κατασκευασμένο από PE και το μπουκάλι από PET, η παρουσία έξι πολυμερών δημιουργεί ανησυχίες για τη μοριακή σταθερότητα των υλικών που έρχονται σε επαφή με το ποτό.

Ο Stéphen Kerckhove, διευθυντής της ΜΚΟ, τόνισε ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τον κίνδυνο της «μοριακής αστάθειας» των πλαστικών φιαλών, οι οποίες φαίνεται να διασπώνται με το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο του πώματος.

Η επικεφαλής αναλύσεων, Magali Leroy, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία, επισημαίνοντας ότι οι υγειονομικές αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές δεν εκτίθενται σε πλαστικά μόρια με αμφίβολες συνέπειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο