Οδικός χάρτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.
Η FoodDrinkEurope, ο οργανισμός που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην απελευθέρωση του ανταγωνιστικού δυναμικού του κλάδου, οδηγώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια.
Το ενημερωμένο «Σχέδιο Επένδυσης Τροφίμων και Ανθεκτικότητας» παρουσιάστηκε στο #FoodFuture Ideas Fest και το Summer Party του FoodDrinkEurope στις Βρυξέλλες, προσελκύοντας πάνω από 800 ενδιαφερόμενους για να συζητήσουν το μέλλον του κλάδου.
«Ο τομέας των τροφίμων και των ποτών είναι ζωτικής σημασίας για τις φιλοδοξίες της ΕΕ, οδηγώντας την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Dirk Jacobs, γενικός διευθυντής της FoodDrinkEurope. «Με τη σωστή υποστήριξη, έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, να παρέχουμε κοινωνική σταθερότητα και να επενδύσουμε σε ανθεκτικά συστήματα τροφίμων».
Το σχέδιο απαιτεί μια στρατηγική της ΕΕ για επενδύσεις τροφίμων για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών ελλείψεων και την προώθηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης σε τομείς όπως η αειφόρος γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση συσκευασιών και οι ψηφιακές υποδομές. Προτρέπει επίσης την ταχεία αξιολόγηση κινδύνου και εγκρίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την υποστήριξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων τροφίμων.
Επιπλέον, το σχέδιο προτείνει ρυθμιστική απλούστευση και υποβολή εκθέσεων, καθώς και έλεγχο ανταγωνιστικότητας για προτεινόμενους νέους νόμους για τη διατήρηση των αρχών της ενιαίας αγοράς, τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στην αλυσίδα εφοδιασμού και την επίτευξη θετικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη, τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.
Ο Marco Settembri, πρόεδρος της FoodDrinkEurope, δήλωσε: “Ο τομέας μας απασχολεί 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο κύκλος εργασιών μας ισοδυναμεί με το συνδυασμένο ΑΕΠ της Ιρλανδίας και του Βελγίου. Είμαστε στο κέντρο στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΕ”.
Ο Settembri τόνισε τον ρόλο της βιομηχανίας στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι “μια ισχυρή βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι κρίσιμη όχι μόνο για την οικονομική σταθερότητα αλλά και για την ασφάλεια. Η διασφάλιση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτά τρόφιμα και ποτά είναι απαραίτητη για μια σταθερή και ειρηνική Ευρώπη .”
Το σχέδιο απαιτεί επίσης τη δημιουργία ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία Τροφίμων, για να αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία των τροφίμων και την ανάγκη για ισχυρή ηγεσία για την παροχή βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.
Περαιτέρω συνηγορεί υπέρ της συν-δημιουργίας πολιτικών, διασφαλίζοντας ότι η επιχειρηματική τεχνογνωσία χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη υγιών και ασφαλών για το μέλλον πολιτικών μέσω ενός συνεχούς, ανοιχτού διαλόγου για τα αγροδιατροφικά προϊόντα.
Εκτός από το σχέδιο, η FoodDrinkEurope δημοσίευσε ένα ενημερωμένο Έργο Δράσης για Αειφόρα και Ανθεκτικά Συστήματα Τροφίμων, που δείχνει τη δέσμευση της βιομηχανίας σε φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών μηδενικών εκπομπών, τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών, τη βιώσιμη συσκευασία και την υποστήριξη των αγροτών στη μετάβασή τους σε πιο βιώσιμη γεωργία.
«Η FoodDrinkEurope είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη αυτών των στόχων βιωσιμότητας και σε στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας», κατέληξε ο Jacobs.
Οι πέντε βασικοί τομείς του σχεδίου
Η έκθεση περιγράφει ένα σχέδιο επενδύσεων και ανθεκτικότητας στα τρόφιμα πέντε βημάτων που προτάθηκε από την FoodDrinkEurope για να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην υποστήριξη μιας ανταγωνιστικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.
Ως ο μεγαλύτερος μεταποιητικός τομέας στην Ευρώπη, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών διαδραματίζει κρίσιμο στρατηγικό ρόλο στις φιλοδοξίες της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια.
Οι πέντε βασικοί τομείς περιλαμβάνουν:
Τόνωση των επενδύσεων: Κάλυψη στα χρηματοδοτικά κενά για να καταστεί δυνατή η μετάβαση του κλάδου σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, μεταξύ άλλων μέσω στοχευμένης ΚΓΠ, ειδικής στρατηγικής επενδύσεων σε τρόφιμα και καλύτερης υποστήριξης για τις ΜΜΕ.
Υποστήριξη της καινοτομίας: Επιτάχυνση της βιώσιμης καινοτομίας στα τρόφιμα με τον εξορθολογισμό των διαδικασιών έγκρισης, την προώθηση των πλεονεκτημάτων της καινοτομίας και τη δημιουργία ερευνητικών συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Ενίσχυση του εμπορίου και διασφάλιση του εφοδιασμού: Επιδίωξη μιας φιλόδοξης εμπορικής ατζέντας της ΕΕ για την επέκταση της πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα δημιουργία πολιτικών για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Δημιουργία καλύτερης νομοθεσίας: Εφαρμογή ελέγχων ανταγωνιστικότητας σε νέους νόμους, απλοποίηση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασία πολιτικής.
Βελτίωση της διακυβέρνησης: Δημιουργία μονάδας συντονισμού της πολιτικής για τα τρόφιμα και διορισμός εκτελεστικού αντιπροέδρου για τη γεωργία τροφίμων για να διασφαλιστεί η κοινή σκέψη σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.