Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι όντως το κοτόπουλο βιώσιμη εναλλακτική στο βόειο κρέας;

ΑρχικήΝέαΕίναι όντως το κοτόπουλο βιώσιμη εναλλακτική στο βόειο κρέας;
spot_img

Τα στοιχεία δείχνουν ναι μεν αλλά…

    Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για τη βιομηχανία βοείου κρέατος και το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον, με αρκετούς να στρέφονται σε άλλες πιο βιώσιμες τροφές. Κυρίως το κρέας που εκτρέφεται σε εργοστάσιο, προκαλεί τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, με περισσότερο από το μισό να προέρχεται από το μεθάνιο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αέριο του θερμοκηπίου που είναι περίπου 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά τη θέρμανση της γης. Στο μεταξύ, όσο αρκετός κόσμος στρέφεται στο κοτόπουλο ως πιο οικολογική λύση για τον πλανήτη, ωστόσο λόγω του τρόπου εκμετάλλευσης τους, καταλήγουν να απελευθερώνουν πολύ πιο σημαντικά απόβλητα.

    Θεωρητικά, τα κοτόπουλα έχουν καλύτερη φήμη από τα βοοειδή τα οποία είναι «μηρυκαστικά» θηλαστικά, που σημαίνει ότι έχουν εξειδικευμένα βακτήρια στο στομάχι τους με πολλούς θαλάμους που μπορούν να ζυμώσουν σκληρές, ινώδεις τροφές σε κάτι από το οποίο μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά. Αυτό τους επιτρέπει να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφών που πολλά άλλα ζώα δεν μπορούν να επεξεργαστούν, αλλά αυτά τα βακτήρια είναι επίσης η πηγή όλων αυτών των εκπομπών μεθανίου. Τα κοτόπουλα, από την άλλη πλευρά, είναι αυτά που οι επιστήμονες των ζώων αναφέρουν ως «μονογαστρικά», που σημαίνει ότι δεν έχουν διαχωρισμένο πεπτικό σύστημα και δεν παράγουν σχεδόν καθόλου μεθάνιο, αν και δεν μπορούν να διαχειριστούν το ευρύ φάσμα τροφών που τρώνε τα μηρυκαστικά.

    Εκ πρώτης όψεως, το αποτύπωμα άνθρακα του κοτόπουλου εκτροφής στο εργοστάσιο είναι δραματικά χαμηλότερο από αυτό του βοείου κρέατος που εκτρέφεται βιομηχανικά. Στο μεταξύ εξακολουθούν να παράγουν πολλά απόβλητα και η κοπριά κοτόπουλου παρουσιάζει μερικά μοναδικά προβλήματα, ειδικά όταν υπάρχουν πολλά από αυτά σε ένα μέρος. Και με 20.000 έως 30.000 πουλιά σε κάθε αχυρώνα, αυτή η κοπριά συσσωρεύεται γρήγορα. Είναι σχετικά συγκεντρωμένο σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με την κοπριά από άλλα ζώα και είναι ιδιαίτερα υψηλή σε άζωτο. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μεγάλο μέρος του αζώτου στην κοπριά κοτόπουλου μπορεί να μετατραπεί σε χρήσιμο λίπασμα από βακτήρια στο έδαφος. Ωστόσο, όταν εφαρμόζεται σε συμπυκνωμένη μορφή, αυτό το άζωτο εξατμίζεται ή μετατρέπεται σε αέρια που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, όπως το υποξείδιο του αζώτου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. 

   Το υποξείδιο του αζώτου αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρό ποσοστό όλων των αερίων του θερμοκηπίου, περίπου 6%, αλλά η ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 30% μόνο τα τελευταία 40 χρόνια και το υποξείδιο του αζώτου αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της γεωργικής βιομηχανίας των ΗΠΑ επιπτώσεις του κλίματος. Το άζωτο στην κοπριά κοτόπουλου μπορεί επίσης να μετατραπεί σε αμμωνία, ένα αέριο που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, των ματιών, του λαιμού και των πνευμόνων στους ανθρώπους που ζουν κοντά ή εργάζονται σε φάρμες κοτόπουλου και με υψηλότερη έκθεση, ακόμη και μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες. 

  Για τη διαχείριση της συσσώρευσης αμμωνίας, οι φάρμες κοτόπουλου βασίζονται σε γιγάντια ανεμιστήρες εξαγωγής που σπρώχνουν τον αέρα έξω από τους αχυρώνες. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος αυτής της αμμωνίας καταλήγει να εγκαθίσταται σε υδάτινα σώματα. Σε συνδυασμό με την περίσσεια αζώτου και φωσφόρου στην απορροή από την ίδια την κοπριά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη φυκιών που αφαιρεί οξυγόνο από το νερό και σκοτώνει την υδρόβια ζωή. Στον κόλπο Chesapeake, για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι σχεδόν το 70% της αμμωνίας από τα κοτόπουλα καταλήγει να εγκαθίσταται σε απόσταση 30 μιλίων από το σημείο όπου σχηματίζεται, καθιστώντας τη βιομηχανία σημαντική συμβολή στα ζητήματα ποιότητας του νερού της περιοχής.

    Αυτή η αμμωνία εντείνει τελικά τα προβλήματα που προκαλεί ήδη η περίσσεια κοπριάς κοτόπουλου (η οποία τρέχει από τη στεριά σε υδάτινες οδούς): νεκρές ζώνες όπου η υδρόβια ζωή δεν μπορεί να επιβιώσει, διαταράσσοντας τελικά ολόκληρο τον τροφικό ιστό. Ενώ τα λιπάσματα και η κοπριά από άλλα είδη βιομηχανικής γεωργίας προκαλούν και αυτό το πρόβλημα, το αποτύπωμα της βιομηχανίας κοτόπουλου είναι μοναδικό επειδή είναι τόσο γεωγραφικά συγκεντρωμένο. Αυτό ασκεί όλη την πίεση των αποβλήτων του κλάδου σε μερικά μόνο πολύ σημαντικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα αντί να τα εξαπλώνει σε όλη τη χώρα.   

    Επομένως, προκύπτει αρκετός λόγος να αμφισβητηθεί η ιδέα ότι το συμβατικό κοτόπουλο είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά από το συμβατικό βόειο κρέας. Το θέμα είναι ότι και οι δύο επιλογές είναι κακές και ότι ένα μοντέλο εργοστασιακής φάρμας θα έχει μόνο άσχημα αποτελέσματα ανεξάρτητα από το ποια ζώα εμπλέκονται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο