Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μανιτάρια: Οι δυνατότητες μυκητιακής ζύμωσης για την παραγωγή πρωτεϊνών τροφίμων

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜανιτάρια: Οι δυνατότητες μυκητιακής ζύμωσης για την παραγωγή πρωτεϊνών τροφίμων
spot_img

Μια πιο βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική μέθοδος παραγωγής πρωτεϊνών.

Τα βρώσιμα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ζύμωση υπολειμματικών ρευμάτων από τη γεωργία, έτσι ώστε αυτό που διαφορετικά θα πήγαινε στα σκουπίδια να μπορεί να ανακυκλωθεί σε νέα προϊόντα. Οι μύκητες ζουν σε έναν βιοαντιδραστήρα, «τρώνε» τα ρεύματα αποβλήτων με τα οποία τροφοδοτούνται και τα μετατρέπουν σε βιομάζα.

Τα ρεύματα αποβλήτων μπορεί να είναι, για παράδειγμα, υπολείμματα από την παραγωγή ζαχαρότευτλων, πλεονάζον σιτάρι από την παρασκευή μπύρας και φλούδες φρούτων, τα οποία υποβάλλονται σε προεπεξεργασία πριν δοθούν στους μύκητες ως τροφή.

Στο έργο Zest του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, η καλλιέργεια αποτελείται από στελέχη μυκήτων που μετατρέπουν τα γεωργικά υπολείμματα σε βιομάζα, την οποία χρησιμοποιούνται άμεσα για να εξαχθούν μυκητιακές πρωτεΐνες και χιτίνη από αυτές, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην ιατρική, στα τρόφιμα και στα βιοπλαστικά.

Καθώς οι μύκητες τροφοδοτούνται με δευτερεύοντα ρεύματα από τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων και μέρη της βακτηριακής καλλιέργειας ανακυκλώνονται, η μέθοδος παραγωγής συμβάλλει στη μηδενική παραγωγή αποβλήτων και στην κυκλική οικονομία.

Σε σύγκριση με τη φυτική πρωτεΐνη, η πρωτεΐνη μανιταριών είναι πιο εύπεπτη για τον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σημειώνουν επίσης, ότι οι μύκητες παρέχουν επίσης βιταμίνες Β12 και D, οι οποίες εμπλουτίζουν τα νέα τρόφιμα στα οποία εντάσσονται οι πρωτεΐνες των μυκήτων. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών έχουν ουδέτερο γευστικό προφίλ λόγω της κυτταρικής τους δομής και της διαφορετικής υφής τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της μυκητιακής πρωτεΐνης του μέλλοντος. Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Δανίας χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ΤΝ για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας ζύμωσης – συγκεκριμένα με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συνθηκών ζύμωσης σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από πολλούς αισθητήρες στους βιοαντιδραστήρες.

Η μοντελοποίηση διεργασιών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: μια πιο βιώσιμη παραγωγή. Η μεγάλη βάση δεδομένων και οι συνεχείς προσαρμογές καθιστούν δυνατή τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων, τη μείωση των αποβλήτων, την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας των τελικών προϊόντων.

Η ανάπτυξη των νέων σούπερ μανιταριών πραγματοποιείται εν μέρει στο Κέντρο Τεχνολογίας Biosolutions του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Δανίας. Εδώ, εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τα πάντα, από βρώσιμες πρωτεΐνες και βιταμίνες μέχρι υλικά και συσκευασίες βιολογικής βάσης. Όλα αυτά βασίζονται στη βιομάζα που παράγεται στις δεξαμενές ζύμωσης και τους βιοαντιδραστήρες του κέντρου με τη χρήση μικροοργανισμών – και όχι μόνο μυκήτων ή μέσω βιοδιύλισης σε δεξαμενές υδρόλυσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Στην Ελλάδα το ECDC – Απειλούνται οι ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία από την εξάπλωση πολυανθεκτικών βακτηρίων

Επίσκεψη εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων στην Ελλάδα για την μικροβιακής αντοχής (AMR) κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών.

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο