Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικροπλαστικά: Πως επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες και τη φωτοσύνθεση – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜικροπλαστικά: Πως επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες και τη φωτοσύνθεση - Νέα μελέτη
spot_img

Τα μικροπλαστικά δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά αποτελούν πλέον άμεση απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), αποκαλύπτει ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα μειώνουν τη φωτοσύνθεση σε χερσαία φυτά και υδρόβια φύκη κατά 7-12%, περιορίζοντας δραματικά την παραγωγή τροφίμων.

- Advertisement -

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Dang Fei από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και τον καθηγητή Zhong Huan από το Πανεπιστήμιο Nanjing, ανέλυσε περισσότερες από 3.286 εγγραφές χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά: Η διαταραχή της φωτοσύνθεσης από τα μικροπλαστικά εκτιμάται ότι προκαλεί ετήσιες απώλειες 109,73-360,87 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σε βασικές καλλιέργειες όπως ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτος, μειώνοντας την παγκόσμια παραγωγή κατά 4-13%.

Ο αντίκτυπος επεκτείνεται και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπου η καθαρή πρωτογενής παραγωγικότητα (η ικανότητα των φυκών να παράγουν οργανικές ενώσεις μέσω της φωτοσύνθεσης) έχει μειωθεί κατά 0,31-7,24%. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες 1,05-24,33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων θαλασσινών κάθε χρόνο, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της αλιείας.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων των μικροπλαστικών στα χερσαία, θαλάσσια και γλυκά ύδατα, η οποία επιλύει προηγούμενες αντιφάσεις στην επιστημονική έρευνα. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στη φωτοσύνθεση και τα οικοσυστήματα παρέμεναν ασαφείς, περιπλέκοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Το θετικό είναι πως η μείωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον κατά μόλις 13% θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες φωτοσύνθεσης κατά 30%, σώζοντας 22,15-115,73 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε καλλιέργειες και 0,32-7,39 εκατομμύρια μετρικούς τόνους θαλασσινών ετησίως.

Γι αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές καλούν σε ενίσχυση της συλλογής δεδομένων, βελτιωμένες τεχνολογίες παρακολούθησης της ρύπανσης και ενσωμάτωση της καταπολέμησης των μικροπλαστικών στις πολιτικές για την επισιτιστική ασφάλεια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα