Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μεσογειακά οινοποιεία βρίσκονται στο “μάτι του κυκλώνα” της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΤα μεσογειακά οινοποιεία βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα" της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Από την πιθανή εξαφάνιση των σταφυλιών Merlot στο Μπορντό έως την απώλεια ελαιόδεντρων στη βόρεια Αφρική, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν αισθητές από τους αγρότες σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, όπως λένε οι κλιματολόγοι.

Για να βοηθήσουν τους γεωργικούς παραγωγούς της περιοχής να αντιμετωπίσουν τα μεταβαλλόμενα καιρικά πρότυπα και να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις τώρα για το μέλλον, οι επιστήμονες ερευνούν νέες τεχνικές καλλιέργειας και δημιουργούν κλιματικές προβλέψεις.

Η λεκάνη της Μεσογείου, που περιλαμβάνει χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελεί κλιματικό hotspot. Βιώνει ταχύτερες από τον μέσο όρο αυξήσεις της θερμοκρασίας και μπορεί να υποστεί μεγάλες απώλειες βροχοπτώσεων τις επόμενες δεκαετίες.

Οι οινοποιοί είναι μεταξύ εκείνων που ήδη αισθάνονται τις επιπτώσεις.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο ένα πράγμα του μέλλοντος που συμβαίνει τώρα. Βλέπουμε μια αύξηση των μέσων θερμοκρασιών και αυτό έχει ήδη αντίκτυπο στην καλλιέργεια σταφυλιών», δήλωσε ο Josep Maria Solé Tasias, συντονιστής του VISCA, ενός έργου που αναπτύσσει προβλέψεις και τεχνικές κλαδέματος για να βοηθήσει τους αμπελώνες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Ένας αντίκτυπος είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν τα σταφύλια να ωριμάζουν πολύ νωρίς, πριν τα αρώματά τους έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν πλήρως. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν πολύ τα οινοποιεία», δήλωσε ο Solé Tasias, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός στη Meteosim SL, μια ισπανική εταιρεία που προσφέρει μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, τα διάσημα σταφύλια Merlot και Sauvignon blanc της περιοχής του Μπορντό αναμένεται να είναι θύματα της κλιματικής αλλαγής, οπότε οι οινοποιοί εκεί δοκιμάζουν πιο ανθεκτικές ποικιλίες σταφυλιών από τη νότια και ανατολική Ευρώπη. Μια άλλη λύση είναι να βρείτε χωράφια σε πιο βόρειες ή υπερυψωμένες ψυκτικές τοποθεσίες για να φυτέψετε για το μέλλον.

Αλλά τα μικρά οινοποιεία θα δυσκολευτούν να κάνουν τόσο μεγάλες επενδύσεις, λέει ο Solé Tasias. Έτσι, η VISCA δοκιμάζει μερικές καινοτόμες τεχνικές καλλιέργειας για να δει αν μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.

Αυτές περιλαμβάνουν τον «εξαναγκασμό των καλλιεργειών», ο οποίος περιλαμβάνει το κλάδεμα των αμπέλων, ώστε τα σταφύλια να ωριμάσουν αργότερα κατά την καλλιεργητική περίοδο μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες. Αλλά η απόφαση για το πότε να κλαδέψετε είναι δύσκολη – πολύ νωρίς ή πολύ αργά κατά την καλλιεργητική περίοδο θα επηρεάσει τη συγκομιδή.

Προβλέψεις

Η VISCA έχει αναπτύξει εποχιακές προβλέψεις που βοηθούν τους αγρότες να αξιολογήσουν τους καλύτερους χρόνους για να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνικές. Χρησιμοποιούν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τον αμπελώνα – συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, του τύπου του εδάφους και της ποικιλίας σταφυλιών – για να εκτιμήσουν πότε τα αμπέλια θα παράγουν μπουμπούκια ή τα σταφύλια θα ωριμάσουν, καθώς και να προβλέψουν τις θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις.

Αλλά σε αντίθεση με τις βραχυπρόθεσμες καιρικές προβλέψεις που μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια εάν θα υπάρξει παγετός ή ζεστή ηλιοφάνεια, οι εποχιακές προβλέψεις έως και έξι μήνες μπροστά είναι πολύ λιγότερο σίγουρες. Η γνώση του τρόπου χρήσης τους για τη λήψη αποφάσεων είναι περίπλοκη, λέει ο Solé Tasias.

Μια εποχική πρόβλεψη θα μπορούσε για παράδειγμα να πει ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να υπάρξει ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι. Εάν ένας αγρότης καθυστερήσει την ωρίμανση των σταφυλιών του με βάση αυτή την υπόθεση, μπορεί να χάσει χρήματα εάν το καλοκαίρι αποδειχθεί φυσιολογικό.

Για να βοηθήσει σε αυτό, η VISCA συνεργάστηκε με ορισμένα οινοποιεία για να δημιουργήσει έναν κατάλογο δράσεων με βάση κάθε βραχυπρόθεσμη και εποχιακή πρόβλεψη – για παράδειγμα, να αγοράσει περισσότερες χημικές ουσίες για να αντιμετωπίσει μια πιθανή αύξηση του αριθμού των παρασίτων ή να κλαδέψει τα αμπέλια για να καθυστερήσει τη συγκομιδή σταφυλιών – και να διευκρινίσει τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με κάθε επιλογή.

Οι επιλογές και οι κίνδυνοι θα είναι προσαρμοσμένοι σε κάθε αμπελώνα ή οινοποιείο. Και όσο περισσότερες πληροφορίες έχουν οι ερευνητές για τον αμπελώνα, τόσο καλύτερα μπορούν να προβλέψουν, λένε.

Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του κλίματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην περιοχή της Μεσογείου, λέει ο Δρ Alessandro Dell’Aquila, συν-συντονιστής του έργου MED-GOLD, το οποίο αναπτύσσει κλιματικές υπηρεσίες για παραγωγούς ζυμαρικών, ελαιολάδου και κρασιού.

Οι τροπικοί, αντίθετα, είναι πιο σταθεροί, πράγμα που σημαίνει ότι οι εποχιακές προβλέψεις για τον καφέ, το τσάι, τον αραβόσιτο και άλλες καλλιέργειες σε μέρη της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής θα μπορούσαν να είναι πιο ακριβείς.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο είναι πιθανό να είναι σοβαρές.

Ορισμένες καλλιέργειες θα πρέπει να καλλιεργηθούν σε υψηλότερο έδαφος ή βορειότερα, όπου το κλίμα θα είναι πιο δροσερό και υγρό. Θα χρειαστεί περισσότερη άρδευση και, στην περίπτωση των σταφυλιών, θα πρέπει να καλλιεργηθούν διαφορετικές ποικιλίες.

Τμήματα της Ευρώπης μπορεί να ανοίξουν για πρώτη φορά για την παραγωγή κρασιού και ελαιολάδου, ενώ άλλες περιοχές μπορεί να δουν κατάρρευση.

Ομοίως, ενώ η παραγωγή κρασιού επεκτάθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, ορισμένα κρασιά της νότιας Ιταλίας ενδέχεται να γίνουν εξαιρετικά σπάνια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι κανόνες που ρυθμίζουν τη σύνθεση των οίνων, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αλλάξουν ώστε να επιτρέπεται στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών –ακόμη και σταφύλια από διαφορετικές περιοχές– χωρίς να αλλάζουν το όνομα του οίνου.

Πηγή: EU Horizon

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο