Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Πρόοδος, αλλά με περιθώρια βελτίωσης στους ελέγχους για οξείδιο του αιθυλενίου στο Ινδικό σουσάμι

ΑρχικήΝέαΕΕ: Πρόοδος, αλλά με περιθώρια βελτίωσης στους ελέγχους για οξείδιο του αιθυλενίου στο Ινδικό σουσάμι
spot_img

Τι διαπιστώθηκε από έλεγχο της ΕΕ για το οξείδιο του αιθυλενίου και τη σαλμονέλα σε σουσάμι από την Ινδία.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στους ελέγχους στους σπόρους σουσαμιού από την Ινδία για σαλμονέλα,και οξείδιο του αιθυλενίου, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης, σύμφωνα με την μονάδα υγείας και ασφάλειας της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2020, οξείδιο του αιθυλενίου εντοπίστηκε από Βέλγους αξιωματούχους σε σουσάμι από την Ινδία, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της σαλμονέλας και έκτοτε απαγορεύεται η χρήση του εντός της ΕΕ.

Η έκθεση Alert and Cooperation Network για το 2021 χαρακτηρίζει το περιστατικό με το οξείδιο του αιθυλενίου ως τη μεγαλύτερη επιχείρηση ανάκλησης τροφίμων στην ιστορία της ΕΕ.

Ένας έλεγχος της ΓΔ Sante τον Νοέμβριο του 2022 κάλυψε τη μόλυνση των σπόρων σουσαμιού από σαλμονέλα και την παρουσία του οξειδίου του αιθυλενίου, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει πράγματι υπάρξει βελτίωση όσον αφορά στην αντιμετώπιση από τον προηγούμενο έλεγχο το 2017,με εξαίρεση 2 σημεία.

Πρώτον, η Ινδία, εξαιτίας της έλλειψης ιχνηλασιμότητας δεν μπορεί να ελέγξει αν οι σπόροι παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής της ΕΕ, πέρα από τον υποχρεωτικό μετέπειτα έλεγχο για φυτοφάρμακα.

Δεύτερον, οι ελλείψεις που σχετίζονται με τις επαρκείς θερμοκρασίες κατά τις φάσεις αποφλοίωσης ή ξήρανσης αυξάνουν τον κίνδυνο σαλμονέλας.

Ως εκ τούτου, στοιχεία από τις ινδικές αρχές έδειξαν ότι σχεδόν 29.000 τόνοι σησαμιού εξήχθησαν στην ΕΕ το 2021, ποσοστό χαμηλότερο από τους περίπου 57.000 τόνους το 2020. Επίσης, το 20% των αποστολών δοκιμάζεται στα σύνορα της ΕΕ.

Το 2019, το Ινδικό Συμβούλιο Προώθησης Εξαγωγών Ελαιούχων Σπόρων και Παραγωγής (IOPEPC) καθιέρωσε  μια διαδικασία, κατά την οποία θα γινόταν έλεγχος για οξείδιο του αιθυλενίου και φυτοφάρμακα, για τον έλεγχο της μόλυνσης από σαλμονέλα και των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, που ενημερώθηκε ξανά το 2021.

Από τη διαδικασία και έπειτα προέκυψε 70% μείωση στην εύρεση της στον όγκο των εξαγωγών στην ΕΕ, ενώ παράλληλα αποστέλλονταν κυρίως αποφλοιωμένοι σπόροι σουσαμιού.

Ο IOPEPC κατάφερε, επίσης,  με αποτελεσματικό τρόπο να εξαλείψει παρτίδες που είχαν μολυνθεί με οξείδιο του αιθυλενίου , ούτως ώστε να μην φτάσουν στην ΕΕ, αναφέρει η έκθεση Alert and Cooperation Network.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, 5 ειδοποιήσεις της πύλης RASFF έλαβαν χώρα, ενώ  16 από τις 18  το 2021 και το 2022 αφορούσαν σε μόλυνση από σαλμονέλα των αποφλοιωμένων σπόρων σουσαμιού, γεγονός που οφείλεται στο ότι πολλές επεξεργασίας δεν κάνουν σωστά την αποφλοίωση και την ξήρανση, με αποτέλεσμα το πέρασμα βακτηρίων στο σουσάμι.  

Aπό τις 3 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις ειδοποιήσεις RASFF για τη σαλμονέλα το 2022 προέκυψε πως οι μη συμμορφώσεις προκλήθηκαν από έλλειψη εξοπλισμού καθαρισμού, κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, πτηνά στο χώρο παραγωγής και κακή υγιεινή του προσωπικού, τα οποία, όμως διορθώθηκαν άμεσα.

Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διαδικασία ξήρανσης κάθε εγγεγραμμένης μονάδας για τη διασφάλιση της εξάλειψης της σαλμονέλας θα επικυρωθεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 και η επαλήθευση των αρχείων θερμοκρασίας θα προστεθεί σε μια λίστα ελέγχου, αναφέρει το Food Safety News.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο