Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
Μπορεί να σκέφτεστε το τσάι ως μια καταπραϋντική τελετουργία, αλλά οι επιστήμονες του Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που πιθανό είναι να αναστατώσει πολλούς.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η “βουτιά” που κάνετε το φακελάκι του τσαγιού στο καυτό τσάι μπορεί να απελευθερώνει δισεκατομμύρια νανοπλαστικά και μικροπλαστικά (MNPL) στο φλιτζάνι σας. Για πρώτη φορά, η μελέτη έδειξε ότι τα σωματίδια αυτά μπορούν να απορροφηθούν από τα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα, εισερχόμενα δυνητικά στην κυκλοφορία του αίματος και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι συσκευασίες τροφίμων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη ρύπανση από μικρο- και νανοπλαστικά. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτά τα σωματίδια κυρίως μέσω της εισπνοής και της κατάποσης.
Αυτή η νέα μελέτη επικεντρώνεται στη σημαντική απελευθέρωση MNPLs από τα φακελάκια τσαγιού που διατίθενται στο εμπόριο όταν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης:
- Το πολυπροπυλένιο απελευθέρωσε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 136,7 νανομέτρων.
- Η κυτταρίνη απελευθέρωσε 135 εκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 244 νανόμετρα.
- Το νάιλον-6 απελευθέρωσε 8,18 εκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 138,4 νανόμετρα.
Για να χαρακτηρίσουν αυτά τα σωματίδια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες αναλυτικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης (SEM), της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας διέλευσης (TEM) και της ανάλυσης εντοπισμού νανοσωματιδίων (NTA).
Αυτές οι μέθοδοι επέτρεψαν στην ομάδα να εξετάσει λεπτομερώς τη δομή, το μέγεθος και τη συμπεριφορά των σωματιδίων.
Για πρώτη φορά, η ομάδα διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα MNPL αλληλεπιδρούν με τα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα. Για να το επιτύχουν αυτό, χρωμάτισαν τα σωματίδια για να παρακολουθήσουν την κίνησή τους και τα εξέθεσαν σε διάφορους τύπους εντερικών κυττάρων στο εργαστήριο.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα εντερικά κύτταρα που παράγουν βλέννα απορρόφησαν τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των πλαστικών σωματιδίων από τα φακελάκια τσαγιού.
Αυτό ήταν ένα σημαντικό εύρημα, επειδή τα κύτταρα αυτά διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο στο έντερο. Ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η παρατήρηση ότι ορισμένα σωματίδια κατάφεραν να διεισδύσουν στον πυρήνα του κυττάρου, το τμήμα του κυττάρου όπου αποθηκεύεται και ρυθμίζεται το γενετικό υλικό.
Η ανακάλυψη αυτή εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε MNPL. Εάν αυτά τα σωματίδια μπορούν να φτάσουν στον πυρήνα, μπορεί να επηρεάσουν τις κυτταρικές λειτουργίες ή τις γενετικές διαδικασίες, προκαλώντας ενδεχομένως επιβλαβή αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η εντερική βλέννα έπαιξε βασικό ρόλο στο να βοηθήσει τα σωματίδια να εισέλθουν στα κύτταρα. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με συχνή έκθεση σε MNPL, όπως αυτά που προέρχονται από τη συσκευασία τροφίμων ή ποτών και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σωρευτικούς κινδύνους.
Η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και προληπτικά μέτρα, ενώ τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για κανονιστικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μόλυνσης από MNPL στις συσκευασίες τροφίμων.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemosphere και μπορείτε να τη δείτε εδώ.