Οι εκρήξεις των γυάλινων μπουκαλιών μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την πίεση, τη θερμοκρασία και τη δομή του γυαλιού.
Οι ανακλήσεις γυάλινων μπουκαλιών νερού, αναψυκτικών ή κρασιού λόγω κινδύνου έκρηξης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και το cibum έχει αναφερθεί πολλές φορές σε ανάλογα περιστατικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 50.000 δηλητηρίασεις τον χρόνο από μολυσμένα ψάρια
Η νέα ανάκληση έλαβε χώρα στην Αυστραλία και αφορά το δημοφιλές ποτό Salted Grapefruit 180ml και 540ml της StrangeLove Beverage Company Pty Ltd λόγω φόβων τραυματισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το μπουκάλι μπορεί να εκραγεί ως αποτέλεσμα ακούσιας ζύμωσης.
«Τα προϊόντα διατροφής που περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και ενανθράκωσης μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο ή σκάσιμο του καπακιού του μπουκαλιού και τραυματισμό», ανέφερε η προειδοποίηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ντόνατς τίγκα στη ζάχαρη και τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Τι έδειξε εργαστηριακός έλεγχος

- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που δεν πάει το μυαλό μας ότι μπορούν να μας … δηλητηριάσουν
Οι καταναλωτές καλούνται να μην πιουν ή να ανοίξουν το προϊόν και να το απορρίψουν με ασφάλεια.
Το ποτό έχει πωληθεί στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας, όπως Coles, Woolworths, Dan Murphys, BWS, Liquorland, First Choice, ανεξάρτητους λιανοπωλητές και Vintage Cellars, καθώς και στο διαδίκτυο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστο! 23χρονη υπάλληλος ουρούσε σε τρόφιμα παντοπωλείου και ανέβαζε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται αλεύρι για όλες τις χρήσεις που μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό – ουραιμικό σύνδρομο
Οι ανακληθείσες φιάλες των 180 ml περιλαμβάνουν αυτές με ημερομηνία λήξεως πριν από τις 23/05/2026 και 31/07/2026, ενώ οι φιάλες των 540 ml με ημερομηνία λήξεως πριν από τις 01/05/2026, 02/09/2026, 19/03/2026 και 2026/02.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτόπουλο γεμάτο ζωύφια: Πλατφόρμα παράδοσης διέγραψε εταιρεία από τη λίστα της μετά από καταγγελία καταναλωτή
Πού οφείλονται οι εκρήξεις των γυάλινων μπουκαλιών
Οι εκρήξεις των γυάλινων μπουκαλιών μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την πίεση, τη θερμοκρασία και τη δομή του γυαλιού.
Υπερβολική Εσωτερική Πίεση
- Τα ανθρακούχα ποτά (π.χ., αναψυκτικά, μπύρα, σαμπάνια) περιέχουν διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO₂). Αν η πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού αυξηθεί πολύ λόγω ζύμωσης ή θερμοκρασιακής διαστολής, το μπουκάλι μπορεί να σπάσει ή να εκραγεί.
- Εάν η ζύμωση συνεχιστεί μέσα στο μπουκάλι (π.χ., σπιτική μπύρα ή κρασί που δεν έχουν εμφιαλωθεί σωστά), η παραγωγή επιπλέον CO₂ μπορεί να οδηγήσει σε θραύση.
2. Απότομες Θερμοκρασιακές Μεταβολές
- Η γυάλινη δομή είναι ευαίσθητη στις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Αν ένα μπουκάλι τοποθετηθεί απότομα από το ψυγείο σε ζεστό περιβάλλον ή αν έρθει σε επαφή με καυτό νερό, μπορεί να σπάσει λόγω θερμικής διαστολής.
- Αντίστοιχα, η υπερβολική ψύξη (π.χ., τοποθέτηση στην κατάψυξη) μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, επειδή το υγρό μέσα του διαστέλλεται καθώς παγώνει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σαν να με κρατούν υπό την απειλή όπλου» – Η σπάνια φοβία σε πολύ κοινό τρόφιμο που προκαλεί κρίσεις πανικού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κονσέρβα τόνου: Νέα ειδοποίηση «Μην καταναλώνετε»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο κρατά το μπέικον στο ψυγείο;
3. Ελαττωματικό ή Λεπτό Γυαλί
- Τα μπουκάλια με ατέλειες ή μικρές ρωγμές είναι πιο ευάλωτα στην πίεση και τη θερμοκρασία.
- Κακής ποιότητας γυαλί ή παλιά μπουκάλια που έχουν υποστεί φθορά μπορεί να μην αντέχουν τις δυνάμεις που ασκούνται σε αυτά.
4. Εξωτερικά Χτυπήματα ή Κακή Χρήση
- Αν ένα μπουκάλι πέσει ή χτυπηθεί, μπορεί να δημιουργηθούν μικροσκοπικές ρωγμές που αυξάνουν την πιθανότητα να σπάσει αργότερα.
- Ένα απότομο άνοιγμα με υπερβολική δύναμη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σπάσιμο.
5. Χημικές Αντιδράσεις
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, χημικές αντιδράσεις μέσα στο μπουκάλι (π.χ., με συστατικά που παράγουν αέρια) μπορεί να αυξήσουν την εσωτερική πίεση.
- Αυτό συμβαίνει κυρίως σε σπιτικές συνταγές ή σε προϊόντα που έχουν υποστεί μόλυνση από βακτήρια ή μύκητες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aνεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πηγούνι: Πού οφείλεται και με ποιες τροφές θα την περιορίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.