Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση δημοφιλούς αναψυκτικού λόγω πιθανής έκρηξης της γυάλινης φιάλης!

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΑνάκληση δημοφιλούς αναψυκτικού λόγω πιθανής έκρηξης της γυάλινης φιάλης!
spot_img

Οι εκρήξεις των γυάλινων μπουκαλιών μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την πίεση, τη θερμοκρασία και τη δομή του γυαλιού.

Οι ανακλήσεις γυάλινων μπουκαλιών νερού, αναψυκτικών ή κρασιού λόγω κινδύνου έκρηξης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και το cibum έχει αναφερθεί πολλές φορές σε ανάλογα περιστατικά.

- Advertisement -

Η νέα ανάκληση έλαβε χώρα στην Αυστραλία και αφορά το δημοφιλές ποτό Salted Grapefruit 180ml και 540ml της StrangeLove Beverage Company Pty Ltd λόγω φόβων τραυματισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το μπουκάλι μπορεί να εκραγεί ως αποτέλεσμα ακούσιας ζύμωσης.

«Τα προϊόντα διατροφής που περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και ενανθράκωσης μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο ή σκάσιμο του καπακιού του μπουκαλιού και τραυματισμό», ανέφερε η προειδοποίηση.

Οι καταναλωτές καλούνται να μην πιουν ή να ανοίξουν το προϊόν και να το απορρίψουν με ασφάλεια.
Το ποτό έχει πωληθεί στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας, όπως Coles, Woolworths, Dan Murphys, BWS, Liquorland, First Choice, ανεξάρτητους λιανοπωλητές και Vintage Cellars, καθώς και στο διαδίκτυο.

Οι ανακληθείσες φιάλες των 180 ml περιλαμβάνουν αυτές με ημερομηνία λήξεως πριν από τις 23/05/2026 και 31/07/2026, ενώ οι φιάλες των 540 ml με ημερομηνία λήξεως πριν από τις 01/05/2026, 02/09/2026, 19/03/2026 και 2026/02.

Πού οφείλονται οι εκρήξεις των γυάλινων μπουκαλιών

Οι εκρήξεις των γυάλινων μπουκαλιών μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την πίεση, τη θερμοκρασία και τη δομή του γυαλιού.

Υπερβολική Εσωτερική Πίεση

  • Τα ανθρακούχα ποτά (π.χ., αναψυκτικά, μπύρα, σαμπάνια) περιέχουν διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO₂). Αν η πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού αυξηθεί πολύ λόγω ζύμωσης ή θερμοκρασιακής διαστολής, το μπουκάλι μπορεί να σπάσει ή να εκραγεί.
  • Εάν η ζύμωση συνεχιστεί μέσα στο μπουκάλι (π.χ., σπιτική μπύρα ή κρασί που δεν έχουν εμφιαλωθεί σωστά), η παραγωγή επιπλέον CO₂ μπορεί να οδηγήσει σε θραύση.

2. Απότομες Θερμοκρασιακές Μεταβολές

  • Η γυάλινη δομή είναι ευαίσθητη στις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Αν ένα μπουκάλι τοποθετηθεί απότομα από το ψυγείο σε ζεστό περιβάλλον ή αν έρθει σε επαφή με καυτό νερό, μπορεί να σπάσει λόγω θερμικής διαστολής.
  • Αντίστοιχα, η υπερβολική ψύξη (π.χ., τοποθέτηση στην κατάψυξη) μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, επειδή το υγρό μέσα του διαστέλλεται καθώς παγώνει.

3. Ελαττωματικό ή Λεπτό Γυαλί

  • Τα μπουκάλια με ατέλειες ή μικρές ρωγμές είναι πιο ευάλωτα στην πίεση και τη θερμοκρασία.
  • Κακής ποιότητας γυαλί ή παλιά μπουκάλια που έχουν υποστεί φθορά μπορεί να μην αντέχουν τις δυνάμεις που ασκούνται σε αυτά.

4. Εξωτερικά Χτυπήματα ή Κακή Χρήση

  • Αν ένα μπουκάλι πέσει ή χτυπηθεί, μπορεί να δημιουργηθούν μικροσκοπικές ρωγμές που αυξάνουν την πιθανότητα να σπάσει αργότερα.
  • Ένα απότομο άνοιγμα με υπερβολική δύναμη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σπάσιμο.

5. Χημικές Αντιδράσεις

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, χημικές αντιδράσεις μέσα στο μπουκάλι (π.χ., με συστατικά που παράγουν αέρια) μπορεί να αυξήσουν την εσωτερική πίεση.
  • Αυτό συμβαίνει κυρίως σε σπιτικές συνταγές ή σε προϊόντα που έχουν υποστεί μόλυνση από βακτήρια ή μύκητες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα