Η Ισπανική μελέτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για βρέφη και νήπια που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα πλαστικοποιητών από τα έτοιμα γεύματα σε συσκευασίες πολυπροπυλενίου
Πλαστικοποιητές – οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα – ανιχνεύθηκαν σε ανησυχητικά ποσοστά στα τρόφιμα που καταναλώνουν καθημερινά οι Ευρωπαίοι. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη ισπανική μελέτη του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Διάγνωσης και Υδάτινων Ερευνών (IDAEA-CSIC), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Hazardous Materials.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε λιστέρια σε έτοιμη ζύμη για πίτσα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Η έρευνα ανέλυσε 109 τρόφιμα που αντιπροσωπεύουν τη μεσογειακή διατροφή – και κατ’ επέκταση και την ελληνική – και βρήκε ότι το 85% περιείχε τουλάχιστον έναν πλαστικοποιητή, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένοι ήταν οι εναλλακτικοί, «νέας γενιάς» πλαστικοποιητές, που έχουν αντικαταστήσει τους πιο γνωστούς φθαλικούς εστέρες (phthalates).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα παγάκια σε μπαρ και εστιατόρια είναι πιο διάφανα, συμπαγή και λιώνουν πιο αργά από αυτά που φτιάχνουμε στο σπίτι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέρβιρε περιστέρια από την πλατεία αντί για πάπια! Σε δίκη ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου
Ανησυχητική έκθεση για βρέφη και μικρά παιδιά
Η καθημερινή έκθεση στους πλαστικοποιητές στους ενήλικες υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 288 νανογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, με κύρια πηγή το κρέας (59%), αλλά και δημητριακά, όσπρια και γλυκίσματα. Όμως τα επίπεδα εκτοξεύονται στα βρέφη (2262 ng/kg) και στα παιδιά 1-3 ετών (1155 ng/kg).
Δύο συγκεκριμένες ενώσεις – το DEHP (φθαλικός εστέρας που απαγορεύεται σε παιδικά προϊόντα) και ο EHDPP (επιβραδυντικό φλόγας) – ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας, ενώ άλλες τρεις προσεγγίζουν επικίνδυνα τις καθορισμένες τιμές.

- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν ιδιαίτερα μολυσματικά για τον άνθρωπο παράσιτα σε ψάρια – Συμβουλές ειδικών για ασφαλή κατανάλωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί – ζυμαρικά – πατάτες: Καμπανάκι κινδύνου από γιατρούς για έκθεση σε καρκινογόνο κάδμιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συμβουλές περιποίησης δέρματος για εφήβους στο TikTok: Οι γιατροί προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους και αλλεργίες
Όχι μόνο το πλαστικό: ακόμα και το γυαλί εκπέμπει πλαστικοποιητές
Ένα απρόσμενο εύρημα ήταν ότι ακόμα και οι γυάλινες συσκευασίες μπορούν να απελευθερώνουν πλαστικοποιητές, λόγω των πλαστικών επικαλύψεων στα μεταλλικά καπάκια. Συνολικά εντοπίστηκαν 20 διαφορετικά είδη πλαστικοποιητών, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κατηγορία τροφίμου και τη μάρκα.
Ανησυχία προκαλούν επίσης τα έτοιμα γεύματα σε συσκευασίες πολυπροπυλενίου: η θέρμανση στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να πολλαπλασιάσει έως και 50 φορές τη συγκέντρωση των προσθέτων στο φαγητό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέλλον της ιχνηλασιμότητας τροφίμων: DNA Barcoding, Blockchain και έξυπνη ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς τα αυγά μολύνονται με σαλμονέλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυστικοβούτυρο: Τσουχτερό πρόστιμο στον παρασκευαστή που έφτιαχνε το άλειμμα με μολυσμένα και αλλοιωμένα φιστίκια
Ανεπαρκές νομικό πλαίσιο – Χρειάζονται αλλαγές
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία περιορίζει τις συγκεντρώσεις πλαστικοποιητών μόνο όσον αφορά τη μετανάστευσή τους από υλικά συσκευασίας – όχι το συνολικό τους φορτίο στο τρόφιμο. Οι επιστήμονες τονίζουν πως αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική έκθεση των καταναλωτών, ειδικά όταν λαμβάνεται υπόψη και η εισπνοή, η κατάποση σωματιδίων και η δερματική επαφή.
Η μελέτη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου EXPOPLAS με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Επιστήμης της Ισπανίας, θεωρείται από τις πληρέστερες στην Ευρώπη για τη διατροφική έκθεση σε παλαιούς και νέους πλαστικοποιητές. Το συμπέρασμα είναι σαφές: δεν αρκεί να προσέχουμε μόνοι μας. Οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές οφείλουν να επανεξετάσουν τα όρια, να ενσωματώσουν τις νέες ουσίες και να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτά και βότανα που διώχνουν τις μύγες από το σπίτι