Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα κοτόπουλα δεν είναι τόσο άπαχα όσο ήταν παλαιότερα – Αύξηση του λίπους λόγω της εντατικής εκτροφής

ΑρχικήΝέαΤα κοτόπουλα δεν είναι τόσο άπαχα όσο ήταν παλαιότερα - Αύξηση του λίπους λόγω της εντατικής εκτροφής
spot_img

Εργαστηριακές αναλύσεις του Ιταλικού περιοδικού il Salvagente.

Το κοτόπουλο εκτός από δημοφιλές σε παγκόσμιο επίπεδο και ευέλικτο πιάτο, είναι και το πιο κοινό τρόφιμο που συστήνουν οι διαιτολόγοι για απώλεια βάρους. Αυτό γιατί εκτός του ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες και πλούσιο σε πρωτεΐνες, είναι το κρέας με τα λιγότερα λιπαρά -κάτω από 1%-

Ωστόσο το ιταλικό περιοδικό ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων il Salvagente μετά από εργαστηριακές αναλύσεις κοτόπουλων, κατέληξε για πρώτη φορά σε ένα σημαντικό εύρημα. Τα κοτόπουλα δεν είναι τόσο άπαχα όσο ήταν παλαιότερα. Το περιοδικό ανέλυσε 18 προϊόντα στήθος κοτόπουλου και ενώ ένα ωμό στήθος κοτόπουλου θα πρέπει να περιέχει 0,8 γραμμάρια λιπιδίων ανά 100 γραμμάρια κρέατος, μερικά δείγματα είχαν ακόμα και τριπλάσια ποσότητα λίπους. Ο μέσος όρος λιπιδίων σε όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν ήταν 1,6 γραμμάρια. Το περιοδικό αποδίδει αυτή την αύξηση στην εντατική πτηνοτροφία: «ζώα εντατικής εκτροφής, επιλεγμένα για να αναπτύξουν το στήθος και να φτάσουν το βάρος σφαγής σε λίγες εβδομάδες (40 ημέρες για τα συμβατικά). Η διατροφή και η περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης – λόγω έλλειψης χώρου αλλά και επειδή η ασύμμετρη ανάπτυξη του στήθους σε σύγκριση με τα πόδια οδηγεί τα ζώα σε καθιστική ζωή – συμπληρώνουν την εικόνα: το κοτόπουλο έχει γίνει πολύ πιο παχύ σήμερα σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια».

Αυτό επιβεβαιώνει και μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Poultry Science. Τα σύγχρονα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη τεχνητή επιλογή για να επιτύχουν ταχεία ανάπτυξη και υψηλή αναλογία μετατροπής της τροφής και είναι τώρα περισσότερο από τέσσερις φορές βαρύτερα από τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής που παράγονταν παλαιότερα. Αυτό έχει οδηγήσει σε υπερβολική εναπόθεση υποδόριου και κοιλιακού λίπους στα κοτόπουλα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσε ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών και Τεχνολογιών Αγροδιατροφής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Massimiliano Petracci, σύμφωνα με τον οποίο  «Το κρέας κοτόπουλου παραμένει πιο άπαχο από το χοιρινό ή το βόειο κρέας, αλλά τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουμε καταγράψει αύξηση στο συστατικό των λιπιδίων».

Μιλώντας στο il Salvagente η διατροφολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της ΡώμηςDebora Rasio υποστήριξε πως αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι η ποσότητα του λίπους αλλά η ποιότητά του. “Το κρέας κοτόπουλου σήμερα, στην πραγματικότητα, είναι έντονα ανισορροπημένο ως προς την περίσσεια των προφλεγμονωδών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Και αυτό εξαρτάται από τη διατροφή των ζώων και τον τρόπο εκτροφής τους” δήλωσε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο