Τα προϊόντα με καραγενάνη μπορούν να επισημαίνονται ως “φυσικά”, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η ουσία μπορεί να προάγει ή να προκαλέσει επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις
Τα πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες Ε είναι οι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες, που προστίθενται στις έτοιμες τροφές, με σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, της υφής, του χρώματος και της εν γένει εμφάνισης και ο αριθμός των ουσιών αυτών ξεπερνά τις 2.900. Υπάρχουν αρκετές μελέτες και έρευνες για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό.
Το ÖKO-TEST ανέλυσε κάποιες από τις ουσίες που βρίσκονται συχνά στα τρόφιμα και χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επιζήμιες και συνιστά να απορρίπτουμε το προϊόν αν τις βρούμε στη λίστα με τα συστατικά. Μία από αυτές είναι και η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, η οποία κατηγορείται ότι προκαλεί φλεγμονή στο έντερο όπως σας έχει ενημερώσει το cibum. Μια άλλη, η οποία μάλιστα έχει τη φήμη του πιο στοχοποιημένου προσθέτου τροφίμων είναι η καραγενάνη.
Η καραγενάνη Carrageenan (Ε 407) είναι ένα φυσικό συστατικό που προέρχεται από κόκκινα φύκια (ονομάζονται επίσης ιρλανδική βρύα). Ως πρόσθετο τροφίμων χρησιμοποιείται ως παράγοντας πηκτωματοποίησης και πήξης για να τα κάνει πιο παχιά, να γαλακτωματοποιήσει και να τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Συχνά το βρίσκουμε στα συστατικά γαλακτοκομικών προϊόντων, τα προϊόντα κρέατος και το γιαούρτι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σιγκέλλωσης – Δεκάδες ασθενείς μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά – Τυριά: Πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου; Νέα επιστημονική γνωμοδότηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
Υπάρχουν τρεις κύριες εμπορικές κατηγορίες καραγενάνης:
- Η «Κάππα» σχηματίζει ισχυρά άκαμπτα πηκτώματα παρουσία ιόντων καλίου και αντιδρά με πρωτεΐνες γαλακτοκομικών προϊόντων. Προέρχεται κυρίως από τον Kappaphycus alvarezii.
- Η «Γιώτα» σχηματίζει μαλακά πηκτώματα παρουσία ιόντων ασβεστίου. Παράγεται κυρίως από την Eucheuma denticulatum.
- Η «Λάμδα» δεν ζελέ και χρησιμοποιείται για τη συμπύκνωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όταν χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, η καρραγενάνη έχει την πρόσθετη ουσία ΕΕ αριθμούς Ε407 ή E407α όταν υπάρχει ως «μεταποιημένα φύκια eucheuma» (FSA, 2018).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απόλυτο μυστικό για πετυχημένη μαρέγκα
Γιατί είναι…ένοχη;
Τα προϊόντα με καραγενάνη μπορούν να επισημαίνονται ως “φυσικά”, αλλά οι περιορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η καραγενάνη μπορεί να προάγει ή να προκαλέσει επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις όπως:
1). Φλεγμονή
2). Φούσκωμα
3). Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)
4). Δυσανεξία στη γλυκόζη
5). Καρκίνο του παχέος εντέρου
6). Τροφικές αλλεργίες
Μάλιστα, η αυξημένη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα άλλων ασθενειών, όπως:
1). Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ)
2). Τενοντίτιδα
3). Αρθρίτιδα
4). Χρόνια χολοκυστίτιδα ή η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (Pointer, 2017)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο η Βρετανία προσπαθεί να διατηρήσει απόθεμα τροφίμων στα σούπερ μάρκετ μετά το Brexit
Σε μια κλινική δοκιμή, 20 νέοι, υγιείς άνδρες με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 30 έλαβαν είτε καραγενάνη είτε εικονικό φάρμακο ως μέρος της κανονικής τους διατροφής.
Η δόση καραγενάνης ήταν περίπου δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τον ημερήσιο μέσο όρο των ΗΠΑ. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου στην ομάδα της καραγενάνης, γνωστή και ως «διαρρέον έντερο», που πιθανώς οφείλεται σε φλεγμονή.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η κατανάλωση καραγενάνης μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, παρόμοια με τα ευρήματα σε μελέτες σε ζώα», δήλωσε ο καθηγητής Robert Wagner, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές. «Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών με την πάροδο του χρόνου».
Από τη μία πλευρά, λοιπόν, υπάρχει υποψία ότι προάγει αλλεργίες και από την άλλη έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό ισχύει επίσης για τα λεγόμενα «επεξεργασμένα φύκια ευχείας» (E 407a), ένα ελαφρώς διαφορετικό προϊόν κόκκινων φυκιών που διαφέρει ελάχιστα στη σύνθεσή του από την καραγενάνη. Τα φύκια Euchema παρουσιάζουν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με την καραγενάνη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μποϊκοτάζ εναντίον της Coca Cola γιατί στήριξε τον Τραμπ
Πού βρίσκεται η καραγενάνη;
Προϊόντα με το πρόσθετο καραγενάνη βρίσκονται στα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά), στα γαλακτοκομικά (κυρίως τα σοκολατούχα, κρέμες γάλακτος, φυτικά γάλατα όπως σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, ζαχαρούχα γάλατα) και σε προϊόντα όπως τα παγωτά, οι πίτσες, σε κάποιες μπύρες και αρκετά προϊόντα ζύμης βαθιάς κατάψυξης. Βρίσκεται επίσης σε αρκετές οδοντόκρεμες, καθαριστικά παπουτσιών και σε αποσμητικά χώρου. Αλλά και σε τροφές ζώων, στην βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική.
Μια καλή σύσταση είναι να περιορίσουμε την χρήση τροφίμων που σχετίζονται με αυτόν τον γαλακτωματοποιητή και να το αντικαταστήσουμε με άλλα παρόμοια τρόφιμα, ειδικά όταν μιλάμε για αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε καραγενάνη.