Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε μπιφτέκια και άλλα παρόμοια, απλώς αυτά τα μπιφτέκια θα παράγονται με διαφορετικό τρόπο
Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου
Ένα μεγάλο μέρος του φαινομένου του θερμοκηπίου οφείλεται στις εκπομπές αερίων από την κτηνοτροφία. Αυτό συμβαίνει, γιατί πολλά από τα δάση αποψιλώνονται για να δώσουν έδαφος σε κτηνοτρόφους να ταΐσουν τα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα να μην παράγεται επαρκές οξυγόνο. Μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι η υπάρχουσα βιοτεχνολογία: θρεπτική βιομάζα πλούσια σε πρωτεΐνες με υφή που μοιάζει με κρέας που παράγεται από μικρόβια όπως μύκητες μέσω ζύμωσης.
Αυτού του είδους η πρωτεΐνη ονομάζεται “μικροβιακή πρωτεΐνη” και θα μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα διατροφικά συστατικά στον άνθρωπο προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον, μειώνοντας σημαντικά το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου στο σύστημα διατροφής. Μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία και τη Σουηδία, σύμφωνα με ΕurekΑlert μελέτησε όλους τους τρόπους που αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς και τα οφέλη αυτών.
Η επιστημονική ομάδα συμπεριέλαβε μικροβιακή πρωτεΐνη σε ένα μοντέλο προσομοίωσης υπολογιστή για να ανιχνεύσει τις επιπτώσεις στο πλαίσιο ολόκληρου του συστήματος τροφίμων και γεωργίας και έκανε ένα πλάνο προσαρμογής της απαιτούμενης τροφής στα πληθυσμιακά δεδομένα του 2050. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μόνο με την αντικατάσταση του 20% του κατά κεφαλήν κρέατος μηρυκαστικών μέχρι το 2050, η ετήσια αποψίλωση των δασών και οι εκπομπές CO2 από την αλλαγή της χρήσης γης θα μειωνόταν κατά το ήμισυ. Έτσι η αντικατάσταση του κιμά κόκκινου κρέατος με μικροβιακή πρωτεΐνη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειώσει τις εκπομπές που προκύπτουν από το βόειο κρέας.
Άλλα ευρήματα δείχνουν πως η μικροβιακή πρωτεΐνη απαιτεί πολύ λιγότερη γεωργική γη σε σύγκριση με το ζωικό κρέας για την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, για παράδειγμα με ζάχαρη ως πρώτη ύλη. Η μικροβιακή πρωτεΐνη παράγεται σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως η μπύρα ή το ψωμί. Τα μικρόβια ζουν με τη ζάχαρη και μια σταθερή θερμοκρασία και βγάζουν ένα πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν με γεύση, υφή και θρεπτική αξία παρόμοια με το κρέας. Όλα αυτά οφείλονται στη ζύμωση . Επίσης, για όσους φοβούνται για τις επιπτώσεις αυτού του είδους πρωτεΐνης, έχει χαρακτηριστεί απόλυτα ασφαλής.
Οι εναλλακτικές λύσεις αντί των ζωικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των υποκατάστατων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να ωφελήσουν την ευημερία των ζώων, να εξοικονομήσουν νερό και να διατηρηθεί πλούσια η βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων. Βέβαια, για να εξαρτηθεί η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό από τη ζύμωση και όχι την κτηνοτροφία, χρειάζεται και μεγάλες μεταβολές στην τεχνολογία και μια επιτάχυνση της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία, όμως, θα λειτουργήσει για το συμφέρον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.