Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Μικροβιακή Πρωτεΐνη”: Το νέο εναλλακτικό κρέας από μύκητες που βοηθά στη διάσωση των δασών

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / Τάσεις"Μικροβιακή Πρωτεΐνη": Το νέο εναλλακτικό κρέας από μύκητες που βοηθά στη διάσωση των δασών
spot_img

Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε μπιφτέκια και άλλα παρόμοια, απλώς αυτά τα μπιφτέκια θα παράγονται με διαφορετικό τρόπο

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Ένα μεγάλο μέρος του φαινομένου του θερμοκηπίου οφείλεται στις εκπομπές αερίων από την κτηνοτροφία. Αυτό συμβαίνει, γιατί πολλά από τα δάση αποψιλώνονται για να δώσουν έδαφος σε κτηνοτρόφους να ταΐσουν τα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα να μην παράγεται επαρκές οξυγόνο. Μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι η υπάρχουσα βιοτεχνολογία: θρεπτική βιομάζα πλούσια σε πρωτεΐνες με υφή που μοιάζει με κρέας που παράγεται από μικρόβια όπως μύκητες μέσω ζύμωσης.

Αυτού του είδους η πρωτεΐνη ονομάζεται “μικροβιακή πρωτεΐνη” και θα μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα διατροφικά συστατικά στον άνθρωπο προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον, μειώνοντας σημαντικά το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου στο σύστημα διατροφής. Μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία και τη Σουηδία, σύμφωνα με ΕurekΑlert μελέτησε όλους τους τρόπους που αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς και τα οφέλη αυτών.

Η επιστημονική ομάδα συμπεριέλαβε μικροβιακή πρωτεΐνη σε ένα μοντέλο προσομοίωσης υπολογιστή για να ανιχνεύσει τις επιπτώσεις στο πλαίσιο ολόκληρου του συστήματος τροφίμων και γεωργίας και έκανε ένα πλάνο προσαρμογής της απαιτούμενης τροφής στα πληθυσμιακά δεδομένα του 2050. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μόνο με την αντικατάσταση του 20% του κατά κεφαλήν κρέατος μηρυκαστικών μέχρι το 2050, η ετήσια αποψίλωση των δασών και οι εκπομπές CO2 από την αλλαγή της χρήσης γης θα μειωνόταν κατά το ήμισυ. Έτσι η αντικατάσταση του κιμά κόκκινου κρέατος με μικροβιακή πρωτεΐνη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειώσει τις εκπομπές που προκύπτουν από το βόειο κρέας.

Άλλα ευρήματα δείχνουν πως η μικροβιακή πρωτεΐνη απαιτεί πολύ λιγότερη γεωργική γη σε σύγκριση με το ζωικό κρέας για την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, για παράδειγμα με ζάχαρη ως πρώτη ύλη. Η μικροβιακή πρωτεΐνη παράγεται σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως η μπύρα ή το ψωμί. Τα μικρόβια ζουν με τη ζάχαρη και μια σταθερή θερμοκρασία και βγάζουν ένα πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν με γεύση, υφή και θρεπτική αξία παρόμοια με το κρέας. Όλα αυτά οφείλονται στη ζύμωση . Επίσης, για όσους φοβούνται για τις επιπτώσεις αυτού του είδους πρωτεΐνης, έχει χαρακτηριστεί απόλυτα ασφαλής.

Οι εναλλακτικές λύσεις αντί των ζωικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των υποκατάστατων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να ωφελήσουν την ευημερία των ζώων, να εξοικονομήσουν νερό και να διατηρηθεί πλούσια η βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων. Βέβαια, για να εξαρτηθεί η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό από τη ζύμωση και όχι την κτηνοτροφία, χρειάζεται και μεγάλες μεταβολές στην τεχνολογία και μια επιτάχυνση της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία, όμως, θα λειτουργήσει για το συμφέρον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο