Η επιλογή ενός ελαιολάδου από ένα ράφι με πολύ διαφορετικές τιμές μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον καταναλωτή.
Το ελαιόλαδο, η κύρια πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή. Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά (MUFA), ιδίως σε ελαϊκό οξύ και πολυφαινόλες. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, από χημική άποψη, είναι απλά μόρια λίπους που έχουν έναν ακόρεστο δεσμό άνθρακα στο μόριο, αυτό ονομάζεται επίσης διπλός δεσμός.
Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο ωμέγα-9 λιπαρό οξύ και είναι εξαιρετικά σταθερό στην οξείδωση και μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δράση των αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει συσσωρευμένα στοιχεία που υποδηλώνουν μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου και τροποποίηση των ανοσοποιητικών και φλεγμονωδών αντιδράσεων. Η γενετική έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα γενετικά μας μονοπάτια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους, τη φλεγμονή και τον καρκίνο.
Περισσότερες από 200 διαφορετικές χημικές ενώσεις έχουν ανιχνευθεί στο ελαιόλαδο, ωστόσο ο πλούτος του σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά, μπορεί να κρύβει την απάντηση στα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωσή του.
- Δείτε επίσης: Με ποιο συστατικό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο σε συνταγές
- Δείτε επίσης: Βάλτε αυτό το φρούτο δίπλα στις πατάτες σας για να διατηρηθούν φρέσκιες περισσότερο
Η υδροξυτυροσόλη, η ελαιοκανθάλη (μοιράζεται αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά με την ιβουπροφαίνη και ευθύνεται για την αίσθηση που προκαλούν στο λαιμό ορισμένα ελαιόλαδα) και η ελαιοακεΐνη (αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιπολλαπλασιαστική και αντιμικροβιακή δράση) είναι οι πιο άφθονες φαινολικές ενώσεις μέσα στο ελαιόλαδο.
- Δείτε επίσης: Καρκινογόνες ουσίες στο τσάι μας – Ένας ύπουλος κίνδυνος
- Δείτε επίσης: Επιστήμονες έφτιαξαν μικροκάψουλες που υπόσχονται απώλεια βάρους χωρίς τις παρενέργειες του Ozempic
Πολλοί γεωργικοί και τεχνολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα των πολυφαινολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδό σας, οπότε πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια ελαιόλαδα πρέπει να αγοράσουμε για να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο;
Το ελαιόδεντρο παράγει καρπούς ελιάς, οι οποίοι όταν είναι ωμοί είναι απίστευτα πικροί. Οι πολυφαινόλες στις ελιές συμβάλλουν στη γεύση, την οσμή και το χρώμα του τελικού προϊόντος, τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών έχουν πιο πικρή και πικάντικη γεύση και αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε ένα λάδι με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες.
Δείτε επίσης: 3 νεκροί και δεκάδες ασθενείς από στιφάδο – Το περίεργο συστατικό που προκάλεσε τις δηλητηριάσεις
Αυτές οι φαινολικές ενώσεις σχηματίζονται ως απόκριση στο στρες, επομένως η συγκέντρωσή τους στο ελαιόλαδο είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, που διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία ελιάς, τις συνθήκες καλλιέργειας (έδαφος, θρέψη των φυτών κ.λπ.), την ωρίμανση, τον χρόνο συγκομιδής και την επεξεργασία. Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 12-18 μήνες, ωστόσο αν αποθηκευτεί και συσκευαστεί κατάλληλα μπορεί να διατηρήσει την ποιότητά του για ακόμη περισσότερο χρόνο.
- Δείτε επίσης: Νέα σελίδα στη σοκολάτα – Επιστημονική ανακάλυψη λύνει το πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης
Η Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti, δημοσίευσε τον δεκάλογο της σωστής επιλογής ελαιόλαδου και οι οδηγίες αυτές έχουν διπλή σημασία καθώς η Ιταλία είναι δεύτερη μετά την Ισπανία στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου με 288,9 χιλιάδες τόνους:
- Επιλέξτε την κατηγορία «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» (EVO), που είναι η ανώτερη κατηγορία, η οποία λαμβάνεται απευθείας από τις ελιές χωρίς χημική εκχύλιση.
- Αν στην ετικέτα αναγράφεται «καρυκεύματα» και όχι έξτρα παρθένο λάδι, πρόκειται για μείγμα με σπορέλαιο.
- Μια ιταλική μάρκα δεν σημαίνει και ιταλικό προϊόν, ειδικά αν κοστίζει πολύ λίγο.
- Η προέλευση του λαδιού πρέπει να αναγράφεται σαφώς στην ετικέτα. Αν είναι ιταλικό, θα γράφει «ιταλικό λάδι».
- Η δήλωση «ΕΕ και εκτός ΕΕ» δεν σημαίνει τίποτα.
- Αν θέλετε να είστε σίγουροι για την προέλευση, επιλέξτε τα έξτρα παρθένα έλαια που είναι ΠΟΠ
- Η «ελαιοκομική καμπάνια» αντιστοιχεί στο έτος συγκομιδής της ελιάς και μπορεί να αναγραφεί μόνο εάν η πρώτη ύλη προέρχεται από την ίδια καλλιέργεια. Εάν λείπει, σημαίνει ότι οι ελιές συλλέχθηκαν σε διαφορετικά έτη.
- Μυρίστε και δοκιμάστε το λάδι. Το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ένα φρέσκο φυτικό άρωμα και είναι λίγο πικρό και πικάντικο.
- Αποφύγετε τις διαφανείς φιάλες.
- Τα μπουκάλια λαδιού απαγορεύονται στα εστιατόρια. Ζητήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να σερβίρεται συσκευασμένο, επισημασμένο και με μη επαναγεμιζόμενο καπάκι.