Το πρώτο του είδους του τρισδιάστατο εκτυπωμένο συμπλήρωμα υγείας, με βάση ελληνικό μέλι και κακάο που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ ανέπτυξαν ένα πρώτο στο είδος του 3D εκτυπωμένο συμπλήρωμα υγείας με βάση το κακάο που περιέχει και μέλι Ευβοιίας, που δρα ως θρεπτικό συστατικό και φορέας βιταμινών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Current Research in Food Science.
Αυτή η νέα τρισδιάστατη τυπωμένη σύνθεση συνδυάζει τα θρεπτικά οφέλη του ελληνικού μελιού με τη βιταμίνη D3, που είναι και οι δύο γνωστές για το ρόλο τους στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Για το συμπλήρωμα επιλέχθηκε ωμό μέλι Vitex, το ακατέργαστο μέλι Lavandula angustifolia και το ωμό μέλι φασκόμηλου Ιερουσαλήμ (που περιέχει θυμάρι και φασκόμηλο Ιερουσαλήμ) που παρήχθησαν από τον μελισσοκόμο Ιωάννη Αργύρη (Εύβοια, Ελλάδα).
Το θυμάρι και το φασκόμηλο, που περιέχονται σε αυτό το ελληνικό μέλι, διαθέτουν ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το θυμάρι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας ιδιαίτερη αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιαίτερα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Το φασκόμηλο περιέχει φαινολικές ενώσεις που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα.
Αυτή η πρωτοποριακή εξέλιξη δείχνει πώς οι προηγμένες τεχνικές παραγωγής, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων, μπορούν να εφαρμοστούν στην υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας έναν νέο τρόπο παραγωγής συμπληρωμάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες.
Η χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης για αυτά τα νέα συμπληρώματα είναι επίσης μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για την παραγωγή εξατομικευμένων σκευασμάτων θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής.
Υπεύθυνος της έρευνας είναι ο καθηγητής Δημήτριος Λάμπρου από τη Φαρμακευτική Σχολή του Queen’s University του Μπέλφαστ μαζί με μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων: PhD Students, Rachel Milliken, Αικατερίνη Δεδελούδη και Robyn Irwin; BSc Προπτυχιακός Φοιτητής, Emily Vong; Dr Sune Andersen, Βιομηχανικός Συνεργάτης. και ο Dr Matthew Wylie, Λέκτορας.
Σχολιάζοντας τη σημασία αυτής της μελέτης, ο καθηγητής Δημήτριος Λάμπρου, Επικεφαλής του έργου και Πρόεδρος Biofabrication and Advanced Manufacturing από τη Σχολή Φαρμακευτικής στο Queen’s University του Μπέλφαστ, δήλωσε: «Το ελληνικό μέλι έχει μια σύνθετη χημική σύνθεση που το καθιστά ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό. για καλή υγεία. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι το μέλι που ερευνήθηκε έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, καθιστώντας το πολύτιμο τόσο για τη βελτίωση της υγείας όσο και για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
«Η ενσωμάτωση του μελιού σε τρισδιάστατες εκτυπωμένες μορφές δοσολογίας με βάση το κακάο, η γευστικότητα και η συμμόρφωση των ασθενών μπορούν να βελτιωθούν και να παρασκευαστούν εύκολα εξατομικευμένα συμπληρώματα υγείας και διατροφικά προϊόντα».
Ο Δρ Matthew Wylie, Λέκτορας από τη Σχολή Φαρμακευτικής στο Queen’s University του Μπέλφαστ πρόσθεσε: «Με το προηγούμενο υπόβαθρό μου ως φαρμακοποιός, γνωρίζω πολύ καλά τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχει η κακή συμμόρφωση των ασθενών στα φάρμακα στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για νεότερους ασθενείς που μπορεί να αρνηθούν να λάβουν φάρμακα λόγω κακής γευστικότητας.
«Η προσέγγισή μας παρέχει έναν απλό τρόπο δυνητικής βελτίωσης της αποδοχής των φαρμάκων μέσω των ιδιοτήτων του κακάο και του μελιού που συγκαλύπτουν τη γεύση. Επιπλέον, δείξαμε ότι οι παραλλαγές του ελληνικού μελιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη είχαν ανασταλτικές επιδράσεις κατά των παθογόνων βακτηρίων που θα μπορούσαν να προσφέρουν περαιτέρω οφέλη για την υγεία».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.