ΑρχικήΝέαΤο παράξενο «τεστ του κρασιού» που χρησιμοποιεί CEO για να επιλέξει στελέχη

Το παράξενο «τεστ του κρασιού» που χρησιμοποιεί CEO για να επιλέξει στελέχη

Τι ακριβώς παρατηρεί ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υγειονομικής ασφάλισης όταν αποφασίζει ποιον θα προσλάβει

5 λεπτά ανάγνωσης

Οι συνεντεύξεις για μια υψηλόβαθμη θέση συνήθως επικεντρώνονται στην εμπειρία, τις γνώσεις και την επαγγελματική πορεία του υποψηφίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bupa, όμως, χρησιμοποιεί μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση. Ο Iñaki Ereño υποβάλλει τους υποψηφίους σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει συνολικά έξι ώρες και περιλαμβάνει ακόμη και γεύμα σε εστιατόριο, όπου παρατηρεί προσεκτικά τη συμπεριφορά τους. Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζει βρίσκεται και το τι θα παραγγείλουν να πιουν. Ο ίδιος έχει εξηγήσει ότι δεν θεωρεί αρκετή μια τυπική συνέντευξη διάρκειας μίας ώρας για να αποφασίσει αν κάποιος είναι κατάλληλος για μια σημαντική θέση. Για τον λόγο αυτό, έχει διαμορφώσει μια διαδικασία με τρεις ξεχωριστές συναντήσεις διάρκειας περίπου δύο ωρών η καθεμία. Η πρώτη επικεντρώνεται στο βιογραφικό και στην επαγγελματική πορεία του υποψηφίου. Η δεύτερη μεταφέρεται σε εστιατόριο, όπου ο υποψήφιος βρίσκεται σε ένα λιγότερο τυπικό περιβάλλον. Η τρίτη επιστρέφει στο εργασιακό περιβάλλον και περιλαμβάνει πιο προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με τις φιλοδοξίες, τα ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες του υποψηφίου από την εταιρεία.

Γιατί τι θα πιει

Το ασυνήθιστο μέρος της διαδικασίας βρίσκεται στη δεύτερη συνάντηση. Όταν ο υποψήφιος βρίσκεται στο εστιατόριο μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο Ereño παρατηρεί πώς συμπεριφέρεται όταν απομακρύνεται από το τυπικό περιβάλλον μιας συνέντευξης. Ένα από τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν είναι αν ο υποψήφιος θα πάρει πρωτοβουλία ή θα ακολουθήσει απλώς τις επιλογές του ανθρώπου που έχει απέναντί του. Έχει περιγράψει χαρακτηριστικά ένα σενάριο στο οποίο ο ίδιος έχει παραγγείλει νερό. Αν ο υποψήφιος θέλει κρασί, θα προτιμούσε να το ζητήσει αντί να επιλέξει αυτομάτως νερό μόνο και μόνο επειδή αυτό έχει μπροστά του ο επικεφαλής της εταιρείας. Το κρασί επομένως δεν αποτελεί το πραγματικό αντικείμενο της αξιολόγησης. Η αντίδραση του υποψηφίου είναι αυτή που ενδιαφέρει τον διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς προσπαθεί να διαπιστώσει αν το άτομο διαθέτει αυτοπεποίθηση και πρωτοβουλία. Ο Ereño έχει χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία βασικό χαρακτηριστικό που αναζητά στους υποψηφίους. Δεν θέλει ανθρώπους που λειτουργούν παθητικά ή περιμένουν από κάποιον άλλο να πάρει πρώτος μια απόφαση. Η επιλογή του ποτού λειτουργεί επομένως ως ένα μικρό παράδειγμα μιας ευρύτερης συμπεριφοράς που προσπαθεί να εντοπίσει κατά τη διάρκεια του γεύματος.

- Advertisement -

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που παρατηρεί. Ο τρόπος με τον οποίο ο υποψήφιος συμπεριφέρεται στους εργαζομένους του εστιατορίου θεωρείται από τον ίδιο εξίσου σημαντικός. Παρακολουθεί αν είναι ευγενικός και σεβαστικός προς το προσωπικό, καθώς θεωρεί ότι η συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία πρόσληψης μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία του χαρακτήρα που δεν εμφανίζονται εύκολα μέσα σε μια τυπική συνέντευξη.

Η λογική πίσω από τις έξι ώρες

Η Bupa είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης στην Ευρώπη, με παρουσία σε 190 χώρες και περισσότερους από 100.000 εργαζομένους. Ο όμιλος κατέγραψε έσοδα 18,2 δισεκατομμυρίων λιρών το 2025, γεγονός που εξηγεί γιατί ο Ereño θεωρεί ότι μια λανθασμένη επιλογή σε ανώτερη θέση μπορεί να έχει σημαντικό κόστος για την εταιρεία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αλλαγή από τις σύντομες συνεντεύξεις σε μια διαδικασία τριών συναντήσεων μείωσε τα λάθη στις προσλήψεις. Η λογική του είναι ότι ένα βιογραφικό και μία συνέντευξη σε γραφείο αποκαλύπτουν μόνο ένα μέρος της προσωπικότητας και των δυνατοτήτων ενός υποψηφίου. Το γεύμα, αντίθετα, δημιουργεί ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπου μπορεί να παρατηρήσει τον τρόπο επικοινωνίας, τη γλώσσα του σώματος, την αυτοπεποίθηση και τη συμπεριφορά απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

- Advertisement -

Άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν χρησιμοποιήσει αντίστοιχα ασυνήθιστα τεστ, από την αντίδραση ενός υποψηφίου όταν ένας σερβιτόρος κάνει λάθος στην παραγγελία του μέχρι την επιλογή να αλατίσει το φαγητό πριν το δοκιμάσει. Ο πρώην επικεφαλής της Apple, Steve Jobs, είχε επίσης χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη «δοκιμή της μπύρας», θέτοντας στον εαυτό του το ερώτημα αν θα ήθελε να περάσει χαλαρά χρόνο με τον υποψήφιο εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Χρήση ασπαρτάμης σε τρόφιμα και ποτά: Σε λίγες ημέρες η κρίσιμη γνωμοδότηση της EFSA – Τι μπορεί να αλλάξει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

Τα νεότερα δεδομένα για την ασπαρτάμη μπαίνουν στην αξιολόγηση της EFSA, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις πιθανές κανονιστικές επιπτώσεις.

Επικίνδυνα φορτία τροφίμων από την Τουρκία: Εκατοντάδες ειδοποιήσεις για αποξηραμένα σύκα και πιπεριές, +279% οι απορρίψεις στα σύνορα

Τα στοιχεία RASFF καταγράφουν 903 απορρίψεις, με φρούτα και λαχανικά να κυριαρχούν στις κοινοποιήσεις για την Τουρκία.

EUDR: Στα ελληνικά οι νέες FAQ της Κομισιόν – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων

Με λίγους μήνες να απομένουν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του EUDR, για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, το βάρος μεταφέρεται πλέον στην πρακτική προετοιμασία.