Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Διατροφή με βάση εξέταση αίματος που μειώνει τον πόνο – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΣύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Διατροφή με βάση εξέταση αίματος που μειώνει τον πόνο - Μελέτη
spot_img

Ελπιδοφόρα μελέτη για τις δυσκολότερες περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ερευνητές της Michigan Medicine και της Cleveland Clinic κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) εμφάνισαν σημαντική μείωση στον κοιλιακό πόνο όταν ακολούθησαν δίαιτα βασισμένη σε αποτελέσματα εξέτασης αίματος, σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν εικονική δίαιτα εξάλειψης.

- Advertisement -

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, προσφέρουν ελπίδα σε εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως.

Η εξέταση αίματος (InFoods IBS, Biomerica) ανέδειξε τροφές που προκαλούσαν φλεγμονώδη αντίδραση μέσω αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης G (IgG), επιτρέποντας στους ασθενείς να αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα που επιδείνωναν τα συμπτώματα.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 238 ασθενείς από οκτώ ακαδημαϊκά κέντρα των ΗΠΑ, έδειξε ότι το 59,6% των ασθενών που ακολούθησαν τη δίαιτα με βάση το τεστ πέτυχαν μείωση του πόνου, έναντι 42,2% στην ομάδα ελέγχου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα για όσους είχαν IBS με δυσκοιλιότητα (67,1% έναντι 35,8%) και όσους παρουσίαζαν μικτή μορφή (66% έναντι 29,5%). Ο Dr. Prashant Singh, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι η νέα αυτή προσέγγιση ξεπερνά τους περιορισμούς προηγούμενων μελετών, προσφέροντας στοχευμένη διατροφική λύση στους ασθενείς, χωρίς τις αυστηρές και περίπλοκες περιοριστικές δίαιτες, όπως η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP.

Η νέα δίαιτα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς με μικτή μορφή IBS, μια κατηγορία για την οποία οι φαρμακευτικές θεραπείες δεν είχαν μέχρι σήμερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Με την εξατομικευμένη αυτή προσέγγιση, οι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματά τους, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους, χωρίς να επιβαρύνονται με περιττούς διατροφικούς περιορισμούς ή παρενέργειες φαρμάκων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα