Η υπερβολική περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο σε οικιακά σκεύη παραβιάζει τους κανονισμούς της Ε.Ε. για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Συναγερμό για την ασφάλεια των καταναλωτών έχει προκαλέσει η εθελοντική ανάκληση από την αγορά μεταλλικών εργαλείων κουζίνας, συγκεκριμένα πενσών και πιρουνιών για θαλασσινά, λόγω υπερβολικής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο, ουσία που σε αυξημένες ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η ειδοποίηση αφορά προϊόντα χωρίς εμπορική επωνυμία που διατίθενται σε συσκευασία από χαρτόνι και πλαστικό και πωλήθηκαν σε όλη τη Γαλλία, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2024. Η προέλευση της ειδοποίησης είναι από την εταιρεία GRANDE ETOILE MARSEILLE.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικές φράουλες γεμάτες φυτοφάρμακα – Ξεπέρασαν το όριο κατά τα 5.530% (!) Μας “κάρφωσε” στην ΕΕ η Βουλγαρία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί ολικής άλεσης: Η απάτη και η παραπλάνηση από μεγάλα σουπερμάρκετ – Τα ευρήματα σε Βρετανία, Ολλανδία και Ελλάδα
Τι σημαίνει η αυξημένη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο;
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η μεταφορά του σε τρόφιμα μέσω επιφανειών που δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία, με επιπτώσεις όπως ναυτία, στομαχικές διαταραχές και σε ακραίες περιπτώσεις νευρολογικά προβλήματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένα νερά: Τριπλή δικαστική επίθεση κατά της Nestlé για τον ψευδή ισχυρισμό «φυσικό μεταλλικό» στο Perrier
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδικά δημητριακά: Όλο και λιγοστεύουν οι φυτικές ίνες ενώ αυξάνονται ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά – Μελέτη δύο Πανεπιστημίων
Η χρόνια έκθεση σε υψηλές δόσεις ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αναιμία, νευρολογικά συμπτώματα, ακόμη και διαταραχές του μυελού των οστών. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι ο ψευδάργυρος ανταγωνίζεται τον χαλκό στον οργανισμό, οδηγώντας σε έλλειψή του — κάτι που επιδεινώνει τις βλάβες. Ειδικά όταν τοξικές ποσότητες ψευδαργύρου απορροφώνται από σκεύη με ελαττωματική επίστρωση ή κακής ποιότητας κράματα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες.
Η μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1935/2004 σε αυτά τα προϊόντα αποτελεί σοβαρή παράβαση. Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αποτελεί το βασικό νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Στόχος του είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα εργαλεία καλούνται να μην τα χρησιμοποιήσουν, να τα επιστρέψουν στο σημείο αγοράς και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έσπασε το δόντι καταναλωτή από κρουασάν – Ειδοποίηση RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και νέα παρτίδα κανέλας με επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου
Οικιακά σκεύη με απαγορευμένες ουσίες στην αγορά
Πριν από λίγες ημέρες το cibum σας είχε ενημερώσει για την ανάκληση της IKEA σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο που αφορούσε μια παρτίδα του γνωστού κουζινικού της αναδευτήρα – σπάτουλας 365+ HJÄLTE, με κωδικό προϊόντος 401-494-62 και ημερομηνία σφραγίδας 2445 (ΕΕWW). Η ανάκληση πραγματοποιείται έπειτα από τοπική δοκιμή που αποκάλυψε υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA), ουσιών που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Παράλληλα, δύο ακόμη εταιρείες, οι Wibra Supermarkten B.V. και Wooow!, προχώρησαν σε προληπτική ανάκληση νάιλον μαγειρικών σκευών λόγω του ίδιου πιθανού κινδύνου μετανάστευσης PAA. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Wibra απέσυρε το προϊόν Nylon Lepel (νούμερο άρθρου 2554.0051, παρτίδα 6810347), το οποίο διατέθηκε στην αγορά από τον Ιούλιο του 2023, ενώ το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (FAVV) ανακοίνωσε επίσης γενική ανάκληση όλων των νάιλον σκευών της μάρκας Wooow!, με αριθμό παρτίδας VS1551, για τους ίδιους λόγους. Τα προϊόντα διανεμήθηκαν μέσω πολλών καταστημάτων στο Βέλγιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανησυχία για τα κρούσματα δερματικού άνθρακα από μοσχαρίσιο κρέας – 1 θάνατος, ο πρώτος μετά από 30 χρόνια!
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.