Οι εταιρείες τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά στις συσκευασίες για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.
Τα τελευταία χρόνια ενημερωνόμαστε συχνά για ανακλήσεις που αφορούν τα αγαπημένα σε όλους πατατάκια ή άλλα σνακ και οφείλονται σε μικροβιακή μόλυνση από σαλμονέλα ή Listeria, παρουσία ξένων σωμάτων – κομμάτια πλαστικού, μετάλλου ή γυαλιού και κυρίως από ελλειπή επισήμανση αλλεργιογόνων όπως είναι το γάλα, η γλουτένη, τα φιστίκια ή η σόγια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο: Μετά από πόσες ημέρες αρχίζει να αλλοιώνεται – Επιστημονικό πείραμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα τρόφιμα στην Ελλάδα: Ποια θεωρούνται υψηλού κινδύνου για Ηπατίτιδα Α και νοροϊό – Ανάλυση 266 δειγμάτων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fr: «Καταστρέψτε το προϊόν» – Χημικός κίνδυνος από δημοφιλές προϊόν
Αυτός είναι και ο λόγος της νέας επείγουσας ανάκλησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα τα Orion Turtle Chips Sweetcorn Flavor σε μέγεθος συσκευασίας 80g και με ημερομηνίες λήξεως στις 10 και 24 Απριλίου 2025, λόγω όχι ενός, αλλά τριών αδήλωτων αλλεργιογόνων, του γάλακτος, της σόγιας και του σιταριού.
Τα πατατάκια έχουν ήδη αποσυρθεί από τα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το κοτόπουλο γεμάτο ορμόνες;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται μολυσμένο ρινικό σπρέι – Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, βλάβη των κρανιακών νεύρων ή μηνιγγίτιδα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα μήνυση σε κορυφαία μάρκα για τοξικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) δήλωσε: «Η Unisnacks Europe Ltd ανακαλεί Orion Turtle Chips Sweetcorn Flavor

“Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία για οποιονδήποτε έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή τα συστατικά του γάλακτος ή/και αλλεργία στη σόγια ή/και αλλεργία ή δυσανεξία στο σιτάρι ή τη γλουτένη ή με κοιλιοκάκη.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποσύρεται μέλι – Περιέχει απαγορευμένη και επικίνδυνη ουσία
Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζει συμπτώματα, όπως πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, διάρροια, αέρια (μετεωρισμός), ναυτία (μερικές φορές και έμετο), γουργουρητό στο στομάχι.
Σύμφωνα με το NHS: “Η τροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από την τροφική αλλεργία, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και των ματιών. Μια τροφική αλλεργία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους δικούς μας ιστούς όταν τρώμε γλουτένη. Αυτό βλάπτει το λεπτό έντερο και έτσι το σώμα σας δεν μπορεί να λάβει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.
Η FSA συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν αν έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα, τη σόγια και το σιτάρι (γλουτένη) ή κοιλιοκάκη. Να το επιστρέψουν στο κατάστημα από όπου το αγόρασαν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαχαρικά: Μόνο αυτά τα 9 είναι απαραίτητα στην κουζίνα μας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν καταπιώ σαμπουάν ή αφρόλουτρο;
Αλλεργία στη Σόγια
Η αλλεργία στη σόγια εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να παραμείνει και στην ενήλικη ζωή.
Συμπτώματα:
- Δερματικές αντιδράσεις – Κνίδωση (εξανθήματα), φαγούρα, πρήξιμο
- Πεπτικά προβλήματα – Ναυτία, κοιλιακός πόνος, διάρροια
- Αναπνευστικά προβλήματα – Φτέρνισμα, καταρροή, δύσπνοια, βήχας
- Αναφυλαξία (σε σοβαρές περιπτώσεις) – Πρήξιμο στο πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή, πτώση αρτηριακής πίεσης
Αλλεργία στο Σιτάρι
Η αλλεργία στο σιτάρι είναι διαφορετική από τη δυσανεξία στη γλουτένη ή την κοιλιοκάκη.
Συμπτώματα:
- Δερματικές αντιδράσεις – Κνησμός, εξανθήματα, ατοπική δερματίτιδα
- Γαστρεντερικά προβλήματα – Ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια
- Αναπνευστικά συμπτώματα – Ρινική συμφόρηση, δύσπνοια, άσθμα
- Αναφυλαξία (σπάνια αλλά επικίνδυνη) – Δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή πίεση, σοκ
Οι εταιρείες τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά στις συσκευασίες για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.