Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται δημοφιλή πατατάκια – Περιέχουν τρία αδήλωτα συστατικά που μπορούν να βλάψουν την υγεία των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται δημοφιλή πατατάκια - Περιέχουν τρία αδήλωτα συστατικά που μπορούν να βλάψουν την υγεία των καταναλωτών
spot_img

Οι εταιρείες τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά στις συσκευασίες για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.

Τα τελευταία χρόνια ενημερωνόμαστε συχνά για ανακλήσεις που αφορούν τα αγαπημένα σε όλους πατατάκια ή άλλα σνακ και οφείλονται σε μικροβιακή μόλυνση από σαλμονέλα ή Listeria, παρουσία ξένων σωμάτων – κομμάτια πλαστικού, μετάλλου ή γυαλιού και κυρίως από ελλειπή επισήμανση αλλεργιογόνων όπως είναι το γάλα, η γλουτένη, τα φιστίκια ή η σόγια.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fr: «Καταστρέψτε το προϊόν» – Χημικός κίνδυνος από δημοφιλές προϊόν

Αυτός είναι και ο λόγος της νέας επείγουσας ανάκλησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα τα Orion Turtle Chips Sweetcorn Flavor σε μέγεθος συσκευασίας 80g και με ημερομηνίες λήξεως στις 10 και 24 Απριλίου 2025, λόγω όχι ενός, αλλά τριών αδήλωτων αλλεργιογόνων, του γάλακτος, της σόγιας και του σιταριού.

Τα πατατάκια έχουν ήδη αποσυρθεί από τα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. 

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) δήλωσε: «Η Unisnacks Europe Ltd ανακαλεί Orion Turtle Chips Sweetcorn Flavor

“Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία για οποιονδήποτε έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή τα συστατικά του γάλακτος ή/και αλλεργία στη σόγια ή/και αλλεργία ή δυσανεξία στο σιτάρι ή τη γλουτένη ή με κοιλιοκάκη.”

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζει συμπτώματα, όπως πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, διάρροια, αέρια (μετεωρισμός), ναυτία (μερικές φορές και έμετο), γουργουρητό στο στομάχι.

Σύμφωνα με το NHS: “Η τροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από την τροφική αλλεργία, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και των ματιών. Μια τροφική αλλεργία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.”

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους δικούς μας ιστούς όταν τρώμε γλουτένη. Αυτό βλάπτει το λεπτό έντερο και έτσι το σώμα σας δεν μπορεί να λάβει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.

Η FSA συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν αν έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα, τη σόγια και το σιτάρι (γλουτένη) ή κοιλιοκάκη. Να το επιστρέψουν στο κατάστημα από όπου το αγόρασαν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Αλλεργία στη Σόγια

Η αλλεργία στη σόγια εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να παραμείνει και στην ενήλικη ζωή.

Συμπτώματα:

  • Δερματικές αντιδράσεις – Κνίδωση (εξανθήματα), φαγούρα, πρήξιμο
  • Πεπτικά προβλήματα – Ναυτία, κοιλιακός πόνος, διάρροια
  • Αναπνευστικά προβλήματα – Φτέρνισμα, καταρροή, δύσπνοια, βήχας
  • Αναφυλαξία (σε σοβαρές περιπτώσεις) – Πρήξιμο στο πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή, πτώση αρτηριακής πίεσης

Αλλεργία στο Σιτάρι

Η αλλεργία στο σιτάρι είναι διαφορετική από τη δυσανεξία στη γλουτένη ή την κοιλιοκάκη.

Συμπτώματα:

  • Δερματικές αντιδράσεις – Κνησμός, εξανθήματα, ατοπική δερματίτιδα
  • Γαστρεντερικά προβλήματα – Ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια
  • Αναπνευστικά συμπτώματα – Ρινική συμφόρηση, δύσπνοια, άσθμα
  • Αναφυλαξία (σπάνια αλλά επικίνδυνη) – Δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή πίεση, σοκ

Οι εταιρείες τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά στις συσκευασίες για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα