Ανάλυση της ασφάλειας της επίστρωσης και της απόδοσης μαγειρέματος
Ακόμη μαγειρεύετε με αντικολλητικά τηγάνια; Οι περισσότεροι το κάνουμε, γιατί είναι βολικά και εύκολα στο καθάρισμα, ακόμη κι αν εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι η αντικολλητική επίστρωση, το περίφημο τεφλόν, είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία μας και για το περιβάλλον.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Ελλάς: Καταγγελία για ξένο σώμα σε μαγιονέζα – Η αλυσίδα προσέφερε αποζημίωση 10€ (!)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρακάς με τεχνητό πράσινο χρώμα στην αγορά – Πώς θα τον καταλάβετε για να γλιτώσετε από τις παρενέργειες! (βίντεο)
Η αιτία είναι ότι περιέχει Pfoa, μια χημική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των Pfas, τους λεγόμενους αιώνιους ρύπους που έχουμε βρει, ακόμα και στους πόλους της γης και στον πυθμένα του ωκεανού. Υπάρχουν πλέον αμέτρητες επιστημονικές μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει τους κινδύνους αυτών των ουσιών για τους ζωντανούς οργανισμούς: αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού, μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό, ηπατικά προβλήματα, μειωμένη γονιμότητα. Οι διεθνείς αρχές απαγόρευσαν την παραγωγή και χρήση του Pfoa.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Αισθανόμαστε εγκληματίες»: Η αντίδραση εταιρειών που έμαθαν για την απαγόρευση του φυτού που χρησιμοποιούσαν για χρώμα στα τρόφιμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγρότης μάζευε ληγμένα και σάπια τρόφιμα δήθεν για ζωοτροφή και τα πουλούσε για ανθρώπινη κατανάλωση!
Ωστόσο, η ιστορία σίγουρα δεν έχει τελειώσει επειδή η βιομηχανία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί άλλα PFAS, με άλλα ονόματα, ουσιαστικά για να αντικαταστήσει το Pfoa, για να αποφύγει οποιαδήποτε αρνητική συσχέτιση με την απαγορευμένη ουσία. Τα Pfoa έχουν αντικατασταθεί από τα Adona, F-53B, Gen-X : νέες ουσίες που θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “ταπεινό” τρόφιμο που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος
Γιατί λοιπόν επιτρέπονται τα PFAS στα μαγειρικά σκεύη; Υπενθυμίζουμε ότι το 2020, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) καθόρισε ένα νέο όριο ασφαλείας για την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη Pfas στα τρόφιμα, που ορίστηκε στα 4,4 νανογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την εβδομάδα. Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/2388 έχει θεσπίσει συγκεκριμένα όρια για τη μετανάστευση των PFAS από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των σκευών κουζίνας, όπως τα τηγάνια.
Πολλοί καταναλωτές έχουν σταματήσει να αγοράζουν παραδοσιακά αντικολλητικά τηγάνια, αντικαθιστώντας τα με κεραμική επίστρωση, που αποτελείται κυρίως από πυρίτιο ή ανθρακοπυρίτιο, υλικά που προσφέρουν τις ίδιες αντικολλητικές ιδιότητες.
Είναι όμως, πραγματικά τα κεραμικά τηγάνια πιο ασφαλή για την υγεία μας;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν νιώθουμε πεινασμένοι την ώρα του πρωινού, αλλά τρελαινόμαστε στις λιγούρες μετά τις 8 το βράδυ;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το ψωμί υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια βακτήρια στο στόμα και στη γλώσσα αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και φέρνουν Αλτσχάιμερ – Νέα έρευνα
Τα τηγάνια στο μικροσκόπιο
Το γαλλικό μηνιαίο περιοδικό 60 Millions de Consommateurs προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα παίρνοντας δέκα τηγάνια που πωλήθηκαν το 2025 στο εργαστήριο, μερικά αντικολλητικά σε PTFE και άλλα σε κεραμικά.
Το πρώτο πράγμα που επαληθεύτηκε ήταν η απουσία του Pfoa. Αλλά το εργαστήριο αναζήτησε επίσης άλλες ανησυχητικές ουσίες που ρυθμίζονται από την ΕΕ, όπως το Pfos, το Pfna και το PFHxS. Συγκεκριμένα, τα PFOS (υπερφθοροκτανοσουλφονικό οξύ) και PFHxS (υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ) έχουν συμπεριληφθεί στη Σύμβαση της Στοκχόλμης, με στόχο την εξάλειψη της χρήσης τους και υπόκεινται σε περιορισμούς στην ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία βάσει του κανονισμού για τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POPs). ). Το Pfna (υπερφθορονονανοϊκό οξύ) υπόκειται σε συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση.
Εκτός από την παρουσία τους, η πιθανή μετανάστευση υπολειμμάτων στα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα διαπιστώθηκε με προσομοίωση ακραίων συνθηκών χρήσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυγά και χοληστερόλη – Ανασκόπηση δεδομένων 48 ετών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαγιατεύει το εμφιαλωμένο νερό;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κανένα τηγάνι δεν ξεπέρασε τα ρυθμιστικά όρια. Ωστόσο, ένα ίχνος 6:2 FTS, μια ουσία δυνητικά επιβλαβής για τα όργανα, εντοπίστηκε σε κάποια προϊόντα.
Τα μόνα δύο προϊόντα που έλαβαν βαθμολογία «πολύ καλή» ήταν το μοντέλο «Excellence» της Teflon και το «Hemkomst» της Ikea. Συγκεκριμένα, το τηγάνι από τεφλόν έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία (17,5 στα 20), με μέγιστες βαθμολογίες σε όλους σχεδόν τους τομείς, από την απόδοση μαγειρέματος έως την πρακτικότητα, από τη μετανάστευση ανεπιθύμητων ενώσεων στα τρόφιμα έως την παρουσία PFAS. Το τηγάνι Ikea έλαβε βαθμολογία 17, με ποινή στην υποκατηγορία «κατανομή θερμότητας». Παραδόξως, στην πραγματικότητα, προέκυψε μια διαφορά σχεδόν 50°C μεταξύ του πιο ζεστού και του πιο κρύου σημείου. Ωστόσο, το πρόβλημα μετριάζεται με την παράταση του μαγειρέματος. Υπάρχει ακόμα διαφορά τιμής μεταξύ των δύο καλύτερων τηγανιών στη δοκιμή, καθώς το πρώτο κοστίζει περίπου 50 ευρώ ενώ το δεύτερο μόνο 20.
Pfas σε τηγάνια με ένδειξη “χωρίς PFAS”
Ανησυχία προκαλεί η περίπτωση του αντικολλητικού κεραμικού τηγανιού Beka , το οποίο παρουσίασε υψηλά επίπεδα FTOH 6:2 . Παρόλο που παρέμεινε εντός των νόμιμων ορίων, αυτό οδήγησε σε «πολύ ανεπαρκή» βαθμολογία (στην πραγματικότητα, το ταψί Beka, μοντέλο «Mandala», ήρθε τελευταίο στην κατάταξη με βαθμολογία 5,8 στα 20). Ήδη το 2020, τρεις κατασκευαστές του 6:2 FTOH είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εξαλείψουν οικειοθελώς τη χρήση αυτής της ουσίας στις συσκευασίες τροφίμων έως το 2023, λόγω ανησυχιών για πιθανή εμμονή της στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της διατροφικής έκθεσης.
Το τηγάνι Beka περιέχει επίσης PFHxA, PFBA και PFPeA, ουσίες που ελέγχονται στην ΕΕ από το 2026. Το ίδιο ισχύει και για τα Zuofeng με επίστρωση γρανίτη, το Zanetti Pietra Rara και το Espace Cuisine Professionnel, στα οποία εντοπίστηκαν ίχνη Pfoa παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των κατασκευαστών.
Μετανάστευση επιβλαβών ουσιών
Η δοκιμή έδειξε ότι τα νέα τηγάνια δεν απελευθερώνουν μέταλλα και για αυτό το λόγο όλα τα μοντέλα που αναλύθηκαν έλαβαν «άριστη» βαθμολογία σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, με παρατεταμένη χρήση, ορισμένα τηγάνια έδειξαν σημάδια οξείδωσης, όπως το Beka και το Espace Cuisine Professionnel.
Για να δοκιμάσουμε τις αντικολλητικές ιδιότητες, οι ερευνητές έψησαν κρέπες. Όλα τα τηγάνια έδειξαν εξαιρετικές αντικολλητικές ιδιότητες όταν ήταν καινούργια, εκτός από το Zanetti και το Beka.
Μετά από 2500 κύκλους τριβής, το τηγάνι Ikea διατήρησε σχεδόν αμετάβλητη απόδοση, ακολουθούμενο από το Tefal . Οι άλλες μάρκες έχασαν σταδιακά τις αντικολλητικές τους ιδιότητες.
Πώς θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των τηγανιών σας
Είτε έχετε αντικολλητικά είτε κεραμικά τηγάνια:
- Μην υπερθερμαίνετε το τηγάνι όταν είναι άδειο.
- Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών σκευών.
- Μην ψύχετε το τηγάνι κάτω από κρύο νερό αμέσως μετά τη χρήση.
- Μην χρησιμοποιείτε λειαντικά σφουγγάρια.
- Εάν το φαγητό κολλάει, μουλιάστε σε σαπουνόνερο όλη τη νύχτα.