Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με κοιλιοκάκη

ΑρχικήPicksNews LineΑυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με κοιλιοκάκη
spot_img

Πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της καρδιαγγειακής νόσου ως πιθανής επιπλοκής της κοιλιοκάκης.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με το εάν η κοιλιοκάκη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είναι μικτά. Πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από την Oxford Population Health, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Medicine είχε στόχο να διερευνήσει εάν οι παραδοσιακοί καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, μπορεί να συμβάλλουν στη σχέση μεταξύ κοιλιοκάκης και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (ισχαιμική καρδιοπάθεια, έμφραγμα και εγκεφαλικό).  Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν λιγότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξουν.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε ιατρικά δεδομένα που παρείχαν οι συμμετέχοντες στην UK Biobank. Η UK Biobank είναι μια πληθυσμιακή μελέτη που στρατολόγησε περίπου μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας 40-69 ετών από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία μεταξύ 2006 και 2010. Από αυτούς, 2083 είχαν κοιλιοκάκη αλλά όχι καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή. Η καρδιαγγειακή τους υγεία παρακολουθούνταν, χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα νοσοκομειακά αρχεία και πιστοποιητικά θανάτου, κατά μέσο όρο λίγο περισσότερα από 12 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, καταγράφηκαν 40.687 διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ όλων των επιζώντων συμμετεχόντων της UK Biobank. 

Περίπου 218 από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν άτομα με κοιλιοκάκη – ισοδύναμο με ετήσιο ποσοστό 9 σε κάθε 1000 άτομα – σε σύγκριση με ετήσιο ποσοστό 7,4/1000 σε άτομα χωρίς την πάθηση.

Αυτό μεταφράζεται σε 27% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου για τα άτομα με κοιλιοκάκη σε σύγκριση με εκείνους που δεν την είχαν, αφού συνυπολογίζεται ένα ευρύ φάσμα πιθανών σημαντικών παραγόντων τρόπου ζωής, ιατρικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο κίνδυνος φαινόταν να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ζωής: 30% αυξημένος κίνδυνος μεταξύ εκείνων που είχαν κοιλιοκάκη για λιγότερο από 10 χρόνια, αυξημένος κίνδυνος 34% μεταξύ εκείνων που την είχαν για 10 ή περισσότερα χρόνια.

Ωστόσο, τα άτομα με κοιλιοκάκη είχαν λιγότερους από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας, της υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης, του ιστορικού καπνίσματος και της υψηλής χοληστερόλης) και είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.

Συγκεχυμένη άποψη για την δίαιτα χωρίς γλουτένη

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν διατροφικούς παράγοντες, αλλά κάποιες προηγούμενες δημοσιευμένες έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και συνεπώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η δίαιτα μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της καρδιαγγειακής νόσου ως πιθανής επιπλοκής της κοιλιοκάκης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τους οδηγούς και τις μηχανιστικές διαδρομές αυτής της συσχέτισης. 

Οι ερευνητές είπαν πως: «Δεδομένων των αυξημένων ποσοστών καρδιαγγειακής νόσου που αναφέρθηκαν σε άτομα με κοιλιοκάκη που έχουν ιδανική και μέτρια βαθμολογία κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς με κοιλιοκάκη για τον αυξημένο κίνδυνο και να συνεργάζονται με τους ασθενείς τους για να καρδιαγγειακή υγεία».

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο