Μελέτη αποκαλύπτει αμυντικό μηχανισμό που βοηθά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων όταν το άγχος μας ωθεί προς ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες
Μήπως κάθε φορά που έχετε άγχος αναζητάτε λιπαρά σνακ; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ προσφέρουν μια γλυκιά εναλλακτική λύση που μπορεί να σας καλμάρει και ταυτόχρονα να σώσει την καρδιαγγειακή σας υγεία: Ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο!
- Δείτε ακόμη: «Πες μου ποια σοκολάτα σου αρέσει να σου πω τι… ψηφίζεις!» – Κοινωνικό πείραμα
- Δείτε ακόμη: Πώς επηρεάζει την υγεία η αύξηση του ποτού κατά τη διάρκεια των εορτών
Η ομάδα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών τροφών σε στρεσογόνες στιγμές. Η μελέτη αποκαλύπτει έναν αμυντικό μηχανισμό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων του σώματός σας όταν το άγχος σας ωθεί προς ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Για όσους δεν πίνουν συνήθως κακάο, το πράσινο τσάι εμφανίστηκε ως μια άλλη υγιεινή επιλογή.
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένα νερά, τα άκρως επικίνδυνα: 14 λόγοι μαζικών ανακλήσεων
- Δείτε ακόμη: Μήπως σε γερνάει η κατεψυγμένη πίτσα που ψήνεις τα βράδια για ευκολία;
«Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, τείνουν να έλκονται προς τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την αγγειακή ανάκαμψη του σώματος από το στρες. Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε εάν η προσθήκη μιας τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη στο λιπαρό γεύμα θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο.
Η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε μια ομάδα νεαρών, υγιών ενηλίκων και τους υπέβαλε σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πείραμα. Στους συμμετέχοντες σερβίρεται ένα πλούσιο πρωινό με δύο κρουασάν βουτύρου με αλατισμένο βούτυρο, τυρί και πλήρες γάλα. Στη συνέχεια τους δόθηκε είτε ένα ρόφημα κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη ή χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη. Το πραγματικό τεστ ήρθε στη συνέχεια: ένα οκτάλεπτο νοητικό τεστ μαθηματικών σχεδιασμένο να προκαλεί άγχος, με τους συμμετέχοντες να ειδοποιούνται όταν έλαβαν λανθασμένες απαντήσεις.
- Δείτε ακόμη: Το μαγικό κέικ κούπας των 90 δευτερολέπτων! (βίντεο)
- Δείτε επίσης: Πρέπει να γυρίζουμε την μπριζόλα περισσότερο από μία φορά όταν μαγειρεύουμε;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών με ρόφημα χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη κατά τη διάρκεια του ψυχικού στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,29% – και αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε έως και 90 λεπτά μετά το αγχωτικό γεγονός. Ωστόσο, το ποτό κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη αποδείχθηκε ότι άλλαξε το παιχνίδι, αποτρέποντας αποτελεσματικά την πτώση της αγγειακής λειτουργίας .
- Δείτε ακόμη: Μολυσμένα τρόφιμα ύποπτα για έξαρση γαστρεντερίτιδας από E. albertii σε μαθητές
- Δείτε ακόμη: Δικαστική απόφαση ορόσημο: Το ρόφημα βρώμης δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται «γάλα»
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function, σημειώνει ότι η επεξεργασία έχει σημασία. Η “αλκαλοποίηση” – μια κοινή διαδικασία παρασκευής σοκολάτας – μπορεί να μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε φλαβανόλη. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε ελάχιστα επεξεργασμένη σκόνη κακάο.
Οι ερευνητές προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να διορθώσετε τη φλαβανόλη σας, όπως:
- Πράσινο τσάι
- Μαύρο τσάι
- Μούρα
- Μήλα
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μεταξύ 400 και 600 mg φλαβανολών, την οποία κάποιος μπορεί να φτάσει πίνοντας δύο φλιτζάνια μαύρο ή πράσινο τσάι ή συνδυάζοντας μούρα, μήλα και κακάο υψηλής ποιότητας.
Αν και το κακάο δεν βελτίωσε τη διάθεση ή την εγκεφαλική οξυγόνωση, τα αγγειακά προστατευτικά του αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.