Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προειδοποίηση για την κόλα διαίτης- Προκαλεί ζημιές στο σμάλτο εντός μιας ώρας μετά την κατανάλωση!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠροειδοποίηση για την κόλα διαίτης- Προκαλεί ζημιές στο σμάλτο εντός μιας ώρας μετά την κατανάλωση!
spot_img

Η κόλα διαίτης ενέχει υψηλούς κινδύνους για την υγεία μόλις από την πρώτη ώρα κατανάλωσής της, λένε ειδικοί.

Η διαιτητική κόλα ή αλλιώς diet coke προτιμάται από τους καταναλωτές ως μια επιλογή με λιγότερες θερμίδες και λιγότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις ενός ζαχαρούχου αναψυκτικού.

Αλλά οι οδοντίατροι προειδοποιούν πως ακόμα και αν είναι λιγότερο παχυντική, η κόλα διαίτης ενέχει υψηλούς κινδύνους για την υγεία μόλις από την πρώτη ώρα κατανάλωσής της.

Συγκεκριμένα, ο ο Δρ Raj Juneja, από την Face Teeth Smile Dental Clinic στην Αγγλία, μιλώντας στην ταμπλόιντ The Sun σχολίασε πόσο βλαπτική είναι η κόλα διαίτης για τα δόντια, καθώς είναι τόσο όξινη που μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο.

Τον ισχυρισμό αυτό για το σμάλτο των δοντιών επιβεβαιώνει και ο ορθοδοντικός  Δρ. Khaled Kasem, ο οποίος σε σχόλιό του στην New York Post συνιστά στους ασθενείς να πίνουν ροφήματα με καλαμάκι– ειδικά τα ανθρακούχα αναψυκτικά- και να πίνουν νερό αμέσως μετά την κατανάλωσή τους.

Ο Raj Juneja  λέει, επίσης, ότι η «λειτουργία αποθήκευσης λίπους» του σώματος ενεργοποιείται μέσα σε 20 λεπτά από την κατανάλωση κόλας διαίτης, επειδή ενεργοποιείται η παραγωγή ινσουλίνης.

Αλλά άλλοι ειδικοί στην οδοντιατρική λένε ότι η παραγωγή ινσουλίνης εξαρτάται από το τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται και την παρουσία διαβήτη.

«Η ινσουλίνη απελευθερώνεται από το σώμα μας ως απόκριση στα τρόφιμα, ιδιαίτερα όταν αυτή η τροφή περιέχει υδατάνθρακες, και βοηθά αυτά τα θρεπτικά συστατικά να εισέλθουν στο σώμα», δήλωσε ο Matthew Snelson, ένας ερευνητής από  Monash School of Biological Sciences and the Victorian Heart. Νοσοκομείο, είπε στη Sun. «Η ινσουλίνη βοηθά το σώμα μας να αποθηκεύει λίπος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τύποι γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται στην κόλα διαίτης, όπως η ασπαρτάμη, επηρεάζουν την ισνουλίνη.

Εκπρόσωπος της Coca Cola τοποθετούμενος στο ζήτημα δήλωσε ότι τα ποτά της εταιρείας είναι «ασφαλή και οι καταναλωτές μπορούν να τα απολαύσουμε ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής».

Παράλληλα όμως, τα γλυκαντικά ενοχοποιούνται για την πρόκληση πολλών προβλημάτων υγείας. Περσινή μελέτη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ), ανέλυσε τα δεδομένα από 100.000 Γάλλους, τους οποίους παρακολούθησε για εννέα χρόνια εξετάζοντας την κατανάλωση γλυκαντικών μέσω διαφόρων τροφίμων μεταξύ των οποίων αναψυκτικά και ροφήματα και διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με 9% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και με 18% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου!

Επίσης, το 2022, ο ΠΟΥ νέα σύσταση σχετικά με την χρήση των γλυκαντικών και στο κατά πόσο συνδράμουν στην υγεία. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι  δεν υπάρχει σαφής συναίνεση σχετικά με το εάν τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη είναι αποτελεσματικά για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους ή εάν συνδέονται με άλλες μακροπρόθεσμες επιδράσεις στις συνήθεις προσλήψεις εντός του ADI (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη).

 Στο προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών προτείνει «να μην χρησιμοποιούνται γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη ως μέσο για τον έλεγχο του βάρους ή τη μείωση ασθενειών (μη μεταδοτικών)».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο