Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερους από τέσσερις καφέδες την ημέρα έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνους κεφαλής και τραχήλου
Καθώς οι περιπτώσεις ασθενών που εμφανίσουν καρκίνους κεφαλής και τραχήλου αυξάνονται, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού δρα προστατευτικά κατά των συγκεκριμένων τύπων της αρρώστιας.
«Ενώ υπήρξε προηγούμενη έρευνα για την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αυτή η μελέτη τόνισε τις ποικίλες επιδράσεις τους σε διαφορετικές υποθέσεις του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης ότι ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές είχε κάποια θετική επίδραση», δήλωσε ο Δρ Yuan. -Chin Amy Lee του Huntsman Cancer Institute και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, και συγγραφέας της μελέτης.
Γράφοντας στο περιοδικό Cancer , η ομάδα αναφέρει πώς ανέλυσε δεδομένα από 14 μελέτες που κάλυψαν την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική.
- Δείτε ακόμη: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πώς να διαλέξετε το καλύτερο κρασί από σουπερμάρκετ
- Δείτε ακόμη: Ληγμένο κοτόπουλο, ζυμαρικά χωρίς ετικέτες και ζωντανές κατσαρίδες – Σοκαριστικές καταγραφές ελεγκτών σε εστιατόρια
Οι συμμετέχοντες στις μελέτες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για να καταγράψουν τα πρότυπα κατανάλωσης για τσάι και καφέ. Εννέα μελέτες περιελάμβαναν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη από τους συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 9.548 άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 χωρίς καρκίνο.
Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο ημερήσιος αριθμός τσιγάρων που καπνίζονται, η κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε κεφάλι και φαρυγγολάρυγγα συνολικά σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν κάποιο από αυτά τα ροφήματα.
Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε μόνο με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.
- Δείτε ακόμη: Πώς θα καταλάβετε ότι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα έχουν ψηθεί
- Δείτε ακόμη: Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα
Η κατάσταση ήταν λιγότερο ξεκάθαρη για το τσάι. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού την ημέρα ή λιγότερο σχετίζεται με 9% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου συνολικά σε σύγκριση με την καθόλου κατανάλωση, και συγκεκριμένα με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο κάτω μέρος του λαιμού.
«Ίσως βιοδραστικές ενώσεις εκτός από την καφεΐνη συμβάλλουν στην πιθανή αντικαρκινική δράση του καφέ και του τσαγιού», είπε η Lee.
Αλλά η κατανάλωση περισσότερων από ένα φλιτζάνι την ημέρα σχετίζεται με 38% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του λάρυγγα, κάτι που η ομάδα προτείνει μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τσαγιού που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα.
Η ομάδα σημειώνει ότι η μελέτη έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι η αυτοαναφορά της κατανάλωσης τσαγιού και καφέ μπορεί να είναι αναξιόπιστη και ο τύπος τσαγιού ή καφέ δεν ελήφθη υπόψη.
Ο Τομ Σάντερς, ομότιμος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, εξέφρασε επίσης μειονεκτήματα.
- Δείτε ακόμη: Ένας νεκρός και 20 άνθρωποι στο νοσοκομείο από μολυσμένα καρότα
- Δείτε ακόμη: Τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε σε συνδυασμό με ανανά
«Σε μελέτες παρατήρησης, είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν πλήρως οι συγχυτικές επιδράσεις, για παράδειγμα, του καπνού και του αλκοόλ από τη στατιστική ανάλυση», είπε.
«Συνεπώς, οι άνθρωποι που πίνουν πολύ καφέ και τσάι μπορεί να είναι πιο πιθανό να αποφύγουν άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνού και έτσι μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο αυτών των καρκίνων για άλλους λόγους».