Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα δικαίωση των ζυμαρικών – Κάνουν καλό αρκεί να τρώγονται κρύα!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα δικαίωση των ζυμαρικών - Κάνουν καλό αρκεί να τρώγονται κρύα!
spot_img

Με ποιον τρόπο το ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά βελτιώνουν την υγεία ακόμη και στους διαβητικούς, αν καταναλωθούν την επόμενη μέρα.

   Λάτρεις του φαγητού της «επόμενης μέρας» συσπειρωθείτε γιατί τα νέα είναι πολύ ευχάριστα για εσάς! Μετά την αποκάλυψη (με τη «βούλα» της επιστήμης) πως ορισμένα τρόφιμα είναι πράγματι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα, λόγω ορισμένων αντιδράσεων, τώρα αποδεικνύεται πως μπορεί να είναι και ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Φυσικά σε κάθε περίπτωση αναφερόμαστε σε τρόφιμα που έχουν μείνει και διατηρούνται στο ψυγείο.

    Η Leena Hilakivi-Clarke, καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, λέει στο Insider ότι τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, η κινόα και οι πατάτες είναι πηγές ενός ειδικού τύπου διαιτητικών ινών που ονομάζονται ανθεκτικά άμυλα, γνωστοί και ως MAC. Αν και «όλες οι φυτικές ίνες είναι καλές», είπε ο Hilakivi-Clarke, τα MAC «είναι ιδιαίτερα καλά» για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου σας. Σκεφτείτε τα ως ένα φυσικό πρεβιοτικό. Τα περισσότερα από τα αμυλούχα τρόφιμα δεν έχουν υψηλά επίπεδα MAC αμέσως μετά την παρασκευή. Αλλά μπορείτε να μετατρέψετε τα ζυμαρικά, τις πατάτες, την κινόα και το ρύζι σε υγιεινές τροφές για το έντερο απλά αφήνοντάς τις στο ψυγείο. Όταν τροφές όπως το ρύζι, η πατάτα και τα ζυμαρικά καταναλώνονται αμέσως μετά το μαγείρεμα, οι ιδιότητες που βοηθούν το έντερο δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί. Ενώ η ψύξη αυτών των υδατανθράκων στο ψυγείο τα μετατρέπει σε «ανθεκτικά άμυλα», έναν ειδικό τύπο διαιτητικών ινών με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

   Όταν κρυώσει το άμυλο σε αυτά τα τρόφιμα αναδομούνται με μια διαδικασία που ονομάζεται «αναδρομή αμύλου». Μετά από αυτή την αναδιάρθρωση, τα πλέον ανθεκτικά άμυλα γίνονται πιο δύσκολα στην πέψη, ακόμα κι αν θερμανθούν ξανά. Αυτό τους επιτρέπει να φτάσουν στο παχύ έντερο, όπου μπορούν να τροφοδοτήσουν τα βακτήρια που βρίσκονται εκεί, υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου σας.

   Τα MAC είναι ένας τύπος ίνας που επιτρέπει στα βακτήρια του εντέρου να παράγουν πολλούς διαφορετικούς μεταβολίτες που βοηθούν το σώμα», είπε η Hilakivi-Clarke. «Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν τις μεταβολικές οδούς στα κύτταρα». Ακόμη, αυτή η διεργασία του αμύλου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και για άτομα με διαβήτη. Η Hilakivi-Clarke είπε ότι όταν ο σύζυγός της διαγνώστηκε με προδιαβήτη, νόμιζε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να φάει ρύζι ή ζυμαρικά. Αλλά λόγω της μετατροπής τους σε MAC, η Hilakivi-Clarke είπε ότι μπορεί είναι πραγματικά καλά και για διαβητικούς.

   Μελέτη του 2019 μάλιστα το αποδεικνύει καθώς διαπίστωσε ότι τα ανθεκτικά άμυλα μπορούν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης για τους διαβητικούς ασθενείς. Μια ακόμη ανασκόπηση από το 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου ανθεκτικού αμύλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

What Is Resistant Starch? Benefits, How to Unlock From Regular Foods.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο