Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, δείχνει ότι η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες και άλλα φυσικά συστατικά που βρίσκονται στον καφέ μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) στους υπέρβαρους με διαβήτη τύπου 2 .
Το NAFLD είναι ένας συλλογικός όρος για τις ηπατικές διαταραχές που προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατική ίνωση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση (ουλές του ήπατος) και καρκίνο του ήπατος. Η NAFLD δεν είναι αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά είναι συχνά αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής με λίγη άσκηση και δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν 156 μεσήλικες οριακά παχύσαρκους σχετικά με την κατανάλωση καφέ, από τους οποίους οι 98 είχαν διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν περισσότερο καφέ είχαν πιο υγιές συκώτι και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ηπατική ίνωση, ενώ υψηλότερα επίπεδα συστατικών καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένες βαθμολογίες δείκτη λιπώδους ήπατος. Η μελέτη προτείνει ότι για τους υπέρβαρους ασθενείς με διαβήτη 2, η υψηλότερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με λιγότερο σοβαρή NAFLD .
Η ερευνητική μελέτη δημοσιεύεται στο Nutrients , με τίτλο: « Η αυξημένη πρόσληψη συστατικών καφέ και καφεΐνης χωρίς καφεΐνη σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα της NAFLD σε άτομα με διαβήτη τύπου 2». Χορηγήθηκε από το Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).