Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικρές μερίδες: Η μικρότερη ποσότητα φαγητού είναι το μεγάλο μυστικό για την απώλεια βάρους;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜικρές μερίδες: Η μικρότερη ποσότητα φαγητού είναι το μεγάλο μυστικό για την απώλεια βάρους;
spot_img

Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Κάποιος που θέλει να ξεκινήσει μια διαδικασία απώλειας βάρους, αναζητά, συνήθως, τον καλύτερο τρόπο για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σίγουρα, ορισμένες διατροφικές συνήθειες πρέπει να αλλάξουν. Μείωση των υδατανθράκων, περισσότερο νερό, επιλογή εναλλακτικών πηγών λίπους είναι μερικές συμβουλές που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου. Αλλά ένα από τα βασικότερα που πρέπει κανείς να τηρεί σε αυτή τη διαδικασία είναι το εξής: να ελέγχει τις μερίδες του.

Ακούγεται απλό, αλλά η θεωρία διαφέρει από την πράξη. Συχνά η μέθοδος « με το μάτι» μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να τρώμε σε διαφορετικές ποσότητες, οι οποίες επηρεάζουν το πόσο κάτι μας φαίνεται πολύ ή λίγο. Ειδικοί συμβουλεύουν πως τα σωστά μεγέθη μερίδων είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους – ή ακόμα και για να μην παχύνεις στην αρχή.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Cornell, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite παρακολούθησαν την πρόσληψη τροφής 17 εθελοντών για πέντε εβδομάδες, κατά την οποία αποδείχτηκε, ότι  μικρές αλλαγές μερίδων μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν μεσημεριανό γεύμα με λίγες θερμίδες δεν αναπλήρωσαν τη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων σε άλλες ώρες γευμάτων και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διδακτορική φοιτήτρια Carly Pacanowski, συν-συγγραφέας της μελέτης, πρότεινε ότι οι μικρές μειώσεις στην πρόσληψη θερμίδων για την αντιστάθμιση των άφθονων διατροφικών επιλογών στην κοινωνία μας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους. Η κατανάλωση μεσημεριανών με ελεγχόμενες μερίδες μερικές φορές την εβδομάδα είναι μόνο ένας απλός, φθηνός τρόπος για να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες χωρίς να κάνετε δίαιτα. Σε διάστημα ενός έτους, ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια τουλάχιστον 25 κιλών.

Οπότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πετύχουμε την ιδανική μέτρηση του φαγητού μας; Η καλύτερη λύση είναι να συγκρίνουμε με μια σχετικά αντικειμενική μονάδα μέτρησης.

Για παράδειγμα, μία μερίδα από λαχανικά ή  φρούτα έχουν περίπου το μέγεθος της γροθιάς σας, μια μερίδα ζυμαρικά είναι περίπου όσο μια μεζούρα παγωτό, μια μερίδα  κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο έχει το μέγεθος μιας τράπουλας ή το μέγεθος της παλάμης σας. Μπορείτε, επίσης, να συμβουλευτείτε κάποια εφαρμογή μέτρησης μερίδων φαγητού ή να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Υπάρχουν και άλλα τιπς, τα οποία θα συμβάλλουν στη διατήρηση μιας σωστής μερίδας φαγητού. Εάν είστε σπίτι, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα για το φαγητό σας. Εάν ψωνίζετε στο σουπερμάρκετ, προτιμήστε μεριδοποιημένα τρόφιμα ή σε ατομικές συσκευασίες, αν και όποτε είναι εφικτό. Προσοχή στα σνακ μικρού μεγέθους – μικρά κράκερ, μπισκότα και κουλουράκια! Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να τρώνε περισσότερο, καθώς το μέγεθος τους ξεγελάει.

Extra tip: Αν πεινάτε ακόμα μετά το γεύμα σας, μπορείτε να συμπληρώσετε με χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, όπως λαχανικά ή φρούτα.

Πηγές: https://coach.nine.com.au/diet/smaller-meal-portion-size-weight-loss/83a037c3-788c-40b6-af3f-ac411693a79e

https://www.theatlantic.com/health/archive/2011/10/very-small-portion-changes-can-lead-to-significant-weight-loss/245885/

https://www.webmd.com/diet/control-portion-size

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο