Σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια στην εφηβεία έχουν έλλειψη σιδήρου.
Τα κορίτσια που τρώνε λίγο κρέας έχουν πιο συχνά έλλειψη σιδήρου από εκείνα που τρώνε πολύ κρέας. Ταυτόχρονα, όμως υπάρχουν κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας και εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου και κορίτσια που απέχουν εντελώς από κρέας που δεν έχουν έλλειψη σιδήρου. Επομένως, η ποσότητα του κρέατος δεν είναι το μόνο που έχει σημασία.
Για τα κορίτσια, η έμμηνος ρύση είναι ένας σημαντικός παράγοντας όπως δείχνει μια νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τον Σουηδικό Οργανισμό Τροφίμων. Στην έρευνα προέκυψε ότι σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια κινδυνεύει από έλλειψη σιδήρου. Το κρέας συνεισφέρει σε σίδηρο ταυτόχρονα όμως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μπορεί λοιπόν να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος χωρίς τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου; Με βάση δεδομένα από το Riksmaten ungdom 2016–17, η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων ανέλυσε πόσο σημαντικά είναι τα τρόφιμα, ειδικά το κρέας και τα αλλαντικά, για την κατάσταση σιδήρου των νέων.
Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση του σιδήρου
– Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η ποσότητα του κρέατος δεν είναι καθοριστική, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Η έλλειψη σιδήρου ήταν πιο συχνή στα κορίτσια που έτρωγαν λιγότερο κρέας. Ταυτόχρονα, υπήρχαν κορίτσια που έτρωγαν πολύ κρέας που είχαν έλλειψη σιδήρου και το αντίστροφο – εκείνα που απέκλειαν εντελώς το κρέας αλλά και πάλι δεν είχαν έλλειψη σιδήρου. Με άλλα λόγια, είναι περίπλοκο, δήλωσε ο Josefin Edwall Löfvenborg, διατροφολόγος στη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων.
Η κατάσταση σιδήρου ενός ατόμου, δηλαδή το πόσο σίδηρος αποθηκεύεται στον οργανισμό, επηρεάζεται κυρίως από το σίδηρο στα τρόφιμα και τυχόν απώλειες αίματος. Τα κορίτσια, για παράδειγμα, χάνουν τακτικά αίμα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για σίδηρο. Τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια που μεγαλώνουν έχουν επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για σίδηρο. Μεταξύ των αγοριών, ωστόσο, η έλλειψη σιδήρου ήταν σημαντικά λιγότερο συχνή και είναι πιο συχνή στα αγόρια 8 ετων όπου περίπου ένα στα δέκα είχε έλλειψη σιδήρου.
Σημαντική προσοχή στον εντοπισμό των νέων με έλλειψη σιδήρου
– Είναι σημαντικό η φροντίδα να πιάνει νέους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κορίτσια που αιμορραγούν πολύ κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αλλά πολλοί άνθρωποι ήδη τρώνε πολύ κρέας και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από το συνιστώμενο δεν είναι καλή λύση. Η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, που είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στη Σουηδία, λέει ο Josefin Edwall Löfvenborg.
Η γνώση των παραγόντων στη διατροφή που μπορούν να προάγουν ή να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα πρέπει να αυξηθεί, ειδικά καθώς η μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή υποστηρίζεται για λόγους υγείας. Εντός της βιομηχανίας, διάφορα καινοτόμα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη νέων φυτικών τροφίμων όπου τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό.
Γεγονότα για το σίδηρο και το κρέας
- Ο σίδηρος περιλαμβάνεται στην αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα, και στη μυοσφαιρίνη, η οποία βρίσκεται στους μύες. Ο σίδηρος περιλαμβάνεται επίσης σε ορισμένα ένζυμα.
- Η απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα είναι πολύπλοκη και εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση σιδήρου του ατόμου: τα άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου απορροφούν περισσότερο σίδηρο από τα τρόφιμα από ένα άτομο με πλήρη αποθέματα σιδήρου.
- Ο σίδηρος από το κρέας απορροφάται καλύτερα από τον σίδηρο από τα λαχανικά. Ορισμένες ουσίες στα τρόφιμα διευκολύνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα, για παράδειγμα η βιταμίνη C και ο λεγόμενος «παράγοντας κρέατος» στο κρέας και το ψάρι, ενώ άλλες εμποδίζουν την απορρόφηση, για παράδειγμα το φυτικό οξύ στα δημητριακά και τα όσπρια και το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Το κόκκινο κρέας, δηλαδή το κρέας από βοδινό, χοιρινό, αρνί και κυνήγι, είναι καλές πηγές, μεταξύ άλλων, σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης.
- Το κόκκινο κρέας σε μέτριες ποσότητες δεν είναι επικίνδυνο. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού.