Σε έναν κόσμο γεμάτο περίπλοκες δίαιτες και υπερτροφές, το παράδειγμα της Ελισάβετ υπενθυμίζει τη δύναμη της απλότητας
Καθώς οι Βρετανοί τιμούν τη μνήμη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία θα έκλεινε τα 99 της χρόνια φέτος στις 21 Απριλίου, νέες αποκαλύψεις για τις καθημερινές της διατροφικές συνήθειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας – και ρίχνουν φως σε ένα από τα πιθανά «μυστικά» της μακροζωίας και της νεανικής της εμφάνισης ακόμα και στα 90 της.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν το περίμενε κανείς: Για πρώτη φορά επιστήμονες συνδέουν την κατανάλωση πουλερικών με καρκίνο στο γαστρεντερικό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο 4.500€ σε μεγάλο φούρνο στο Περιστέρι
Σύμφωνα με πρώην βασιλικούς σεφ, η Βασίλισσα απέφευγε τα βαριά ή επεξεργασμένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αγαπημένο της γεύμα; Ψητή γλώσσα πάνω σε σοταρισμένο σπανάκι ή κολοκυθάκια. Ο βασιλικός σεφ Ντάρεν ΜακΓκράντι, που μαγείρεψε για χρόνια για τη βασιλική οικογένεια, περιέγραψε τη σχέση της Βασίλισσας με το φαγητό, σε αντίθεση με τον Πρίγκιπα Φίλιππο. «Για εκείνη, το φαγητό ήταν μέσο επιβίωσης, όχι απόλαυσης», σχολίασε, εξηγώντας ότι δύσκολα δεχόταν νέες συνταγές και προτιμούσε να ακολουθεί τις ίδιες επιλογές κάθε εβδομάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Συναγερμός για απάτη – Επείγουσα προειδοποίηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έρευνα ασφάλειας τροφίμων: Ποια τρόφιμα περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας και άλλες μολυσματικές ουσίες
Ένα πιάτο, δύο υλικά, άφθονη θρεπτική αξία
Η επιλογή της γλώσσας, ενός λιπαρού αλλά ελαφρού ψαριού, σε συνδυασμό με το σπανάκι, ήταν πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνη D, B12 και μαγνήσιο — στοιχεία κρίσιμα για την υγεία των οστών, του ανοσοποιητικού και της ενέργειας. Το σπανάκι, που κατέχει τη θέση 24 στη λίστα του BBC με τα 100 πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, β-καροτένιο, και ζεαξανθίνη, που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών και στην αντιοξειδωτική προστασία.
Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι το κατεψυγμένο σπανάκι μπορεί να διατηρεί περισσότερες βιταμίνες από το φρέσκο, λόγω της άμεσης κατάψυξης μετά τη συγκομιδή. Η απώλεια έως και 75% της βιταμίνης C μέσα σε μια εβδομάδα σε φρέσκο σπανάκι, όπως έδειξε μελέτη του Penn State, έχει ενισχύσει την άποψη ειδικών υπέρ των κατεψυγμένων λαχανικών.
Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ του King’s College London, γνωστός και από την εφαρμογή υγείας ZOE, έχει καλέσει το κοινό να πάψει να σνομπάρει στα κατεψυγμένα τρόφιμα, επισημαίνοντας την θρεπτική τους αξία.
Σε έναν κόσμο γεμάτο περίπλοκες δίαιτες και υπερτροφές, το παράδειγμα της Ελισάβετ υπενθυμίζει τη δύναμη της απλότητας: δύο απλά, φρέσκα υλικά, σωστά μαγειρεμένα και επιλεγμένα με συνέπεια, μπορούν να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο στην υγεία αλλά και στη μακροχρόνια ευεξία. Και αν αυτή η επιλογή είναι αρκετά καλή για μια βασίλισσα, ίσως αξίζει να την υιοθετήσουμε κι εμείς στο καθημερινό μας τραπέζι.