Η μελέτη στηρίζεται σε έρευνα τροφίμων γνωστών εταιρειών
Από τα τρόφιμα που προέρχονται από δημοφιλείς αλυσίδες γρήγορου φαγητού όπως τα Burger King, McDonald’s και Starbucks μέχρι τα καθημερινά βασικά είδη κουζίνας όπως το ρύζι και το αλάτι, η μόλυνση από πλαστικά είναι παντού!
Αυτό διαπίστωσε μελέτη της PlasticList, μιας ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας που έχει δοκιμάσει δεκάδες προϊόντα για επιβλαβείς χημικές ουσίες που σχετίζονται με το πλαστικό.
Προϊόντα γνωστών αμερικανικών εμπορικών σημάτων βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα πλαστικών χημικών ουσιών, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και τα αξιόπιστα ονόματα δεν είναι απρόσβλητα. Η μελέτη ανέλυσε 300 είδη, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, των συνηθισμένων ειδών κουζίνας και του εμφιαλωμένου νερού, τα οποία αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίοι ένοχοι. Τα ευρήματα απεικονίζουν την έκταση της μόλυνσης από μικροπλαστικά στα τρόφιμα μας και τη διάχυτη παρουσία τους στη διατροφή μας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένα ακόμα παιδί δηλητηριάστηκε τρώγοντας τυρί
Τα αποκαλυπτικά ευρήματα
Η PlasticList δοκίμασε σχεδόν 300 προϊόντα διατροφής και ανακάλυψε υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο μαλακά και πιο εύκαμπτα, σε φαστ φουντ όπως οι κοτομπουκιές Burger King και τα χάμπουργκερ Wendy’s.
Το cheeseburger του Shake Shack κατατάχθηκε μεταξύ των πιο μολυσμένων παρασκευασμένων τροφών, ενώ οι υποτιθέμενες πιο υγιεινές επιλογές, όπως η σαλάτα με πέστο κοτόπουλου Sweetgreen’s Parm, παρουσίασαν επίσης σημαντική μόλυνση. Η μελέτη αποκάλυψε περαιτέρω ότι οι βιολογικές ετικέτες δεν εγγυώνται απαραίτητα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πλαστικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λιναρόσπορος: Αλεσμένος ή ολόκληρος είναι πιο υγιεινός;
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη μόλυνση σε βασικά προϊόντα όπως το ρύζι ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες, με μάρκες όπως το Whole Foods Organic Long Grain White Rice να έχουν 2.240 νανογραμμάρια φθαλικών ενώσεων ανά μερίδα.
Οι δοκιμές αποκάλυψαν τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα ακόλουθα προϊόντα στις κύριες κατηγορίες τροφίμων:
- Ποτά: Το σέικ βανίλιας McDonald’s (<4.500 νανογραμμάρια ανά μερίδα) βρέθηκε να έχει την υψηλότερη μόλυνση DEHP μεταξύ των ποτών.
- Γρήγορο φαγητό: Το σέικ βανίλιας McDonald’s (<4.500 νανογραμμάρια ανά μερίδα) ήταν επίσης στην κορυφή της κατηγορίας φαστ φουντ.
- Γαλακτοκομικά: Whole Foods Mozzarella String Cheese Low-Moisture Part-Skim (<280 νανογραμμάρια ανά μερίδα) πρωτοστατούσε στην κατηγορία των γαλακτοκομικών.
- Έτοιμα γεύματα: Το Kraft Mac & Cheese, που μετρήθηκε μετά το φούρνο μικροκυμάτων, (<700 νανογραμμάρια ανά μερίδα) περιείχε την υψηλότερη DEHP σε αυτήν την ομάδα.
- Θαλασσινά: Ο σολομός Ατλαντικού με κρύο καπνιστό ολικής άλεσης (<570 νανογραμμάρια ανά μερίδα) είχε τη μεγαλύτερη μόλυνση από DEHP σε προϊόντα θαλασσινών.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι αυτές οι χημικές ουσίες δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, παρεμποδίζοντας την παραγωγή ορμονών και δυνητικά οδηγώντας σε μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η στειρότητα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές αλλεργίες: Πού μπορώ να υποβάλω την καταγγελία μου για προϊόν που δεν αναγράφει αλλεργιογόνο συστατικό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενζόλιο σε αναψυκτικά: Ανάλυση κινδύνου