Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν το ανοίγουμε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕμφιαλωμένο νερό: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν το ανοίγουμε
spot_img

Βασική πληροφορία για όσους πίνουν εμφιαλωμένο νερό

Κάθε λεπτό αγοράζονται 1 εκατομμύριο εμφιαλωμένα νερά παγκοσμίως. Το εμφιαλωμένο νερό είναι από τα πιο δημοφιλή καταναλωτικά αγαθά και ο λόγος σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη είναι πως οι καταναλωτές το προτιμούν από το νερό βρύσης επειδή έχει καλύτερη γεύση, επειδή υπάρχει δυσαρέσκεια με την οσμή και τη γεύση του νερού της βρύσης και είναι και πιο εύχρηστο. Επιπλέον το εμφιαλωμένο νερό περιβάλλεται από ένα «φωτοστέφανο υγείας» ακόμα και αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φυσικό μεταλλικό νερό από το απλό επιτραπέζιο που κάποιες φορές είναι απλώς φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

- Advertisement -

 Στην Ελλάδα, έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε πως  ο όγκος πωλήσεων νερού σε λίτρα το 2022 ήταν υψηλότερος από ποτέ, φτάνοντας τα 2.247 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση όπου η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί κατά 100% τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο όλοι κάνουν ένα σοβαρό λάθος όταν ανοίγουν τα μπουκάλια.

Οι κανονισμοί που αφορούν τα μεταλλικά νερά και το νερό σε δοχεία (εμφιαλωμένα νερά) απαιτούν έλεγχο της μικροβιολογικής ποιότητας της πηγής νερού και του τελικού προϊόντος εντός 12 ωρών από την εμφιάλωση. Συχνά λαμβάνονται  δείγματα για μικροβιολογική ανάλυση από μπουκάλια, καπάκια, περιβάλλον και μηχανήματα. Από εκεί και μετά όμως, μέχρι να φτάσει το μπουκάλι στα χέρια του καταναλωτή έχει περάσει αρκετός καιρός και έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις και σημεία όπως αποθήκες, φορτηγά ίσως ακόμη και αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταφοράς και αποθήκευσης μαζεύεται σκόνη που μπορεί να περιέχει και παθογόνα. Το επιμελές πλύσιμο του καπακιού και του στόμιου πριν πιείτε, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση αυτών των βακτηρίων και συνεπώς μειώνεται και η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης ή ασθένειας. 

Άλλα σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν πιείτε νερό από μπουκάλι του εμπορίου, είναι ότι δεν πρέπει να πίνει ή να έχει πιει άλλος, και δεν πρέπει να ξαναγεμίζεται τα πλαστικά μπουκάλια. Μελέτες για την επαναχρησιμοποίηση φιαλών μιας χρήσης έχουν βρει ότι ανάλογα με την πηγή του νερού που χρησιμοποιείται και τη γενική υγιεινή του χρήστη, η ανάπτυξη βακτηρίων στο μπουκάλι μπορεί να ποικίλλει από αμελητέα έως δυνητικά επικίνδυνη.

Επιπλέον υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το πλαστικό από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET ή PETE) που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια νερού μιας χρήσης, διασπάται όταν χρησιμοποιείται επανειλημμένα, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, η Health Canada δεν έχει δει επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση φιαλών PET θα συμβάλει σε επιβλαβή επίπεδα χημικών και τοξινών στο νερό. Η Health Canada κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα δισφαινόλης Α που ανιχνεύονται σε νερό εμφιαλωμένο σε πολυανθρακικό δεν προκαλούν ανησυχία για την υγεία. 

Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε το ανοιγμένο μπουκάλι καθαρό και κατά προτίμηση στο ψυγείο, καθώς και το νερό και το καπάκι μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προέρχονται από το στόμα ή το περιβάλλον.

Αξίζει κλείνοντας να υπενθυμίζουμε  μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», στη οποία οι επιστήμονες  διαπίστωσαν ότι  κατά μέσο όρο ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιείχε περίπου 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα, δηλαδή από δέκα έως 100 φορές περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα