Γιατί δεν πρέπει να τις ζεσταίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων
Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης από αλλαντίαση με αποκορύφωμα τον περασμένο Οκτώβριο οπότε ο θάνατος μιας γυναίκας στη Ρώμη συνδέθηκε με την κατανάλωση σούπας αγκινάρας που αγοράστηκε από σούπερ μάρκετ.
Μετά από αυτή την τραγωδία, το Υπουργείο Υγείας και το ISS, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας στην Ιταλία, τόνισαν ότι οι χρόνοι θέρμανσης που αναγράφονται στη συσκευασία των έτοιμων σούπας – κατά μέσο όρο 3-5 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων – δεν προστατεύουν τον καταναλωτή από την αλλαντίαση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη ανάκληση σε μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά – Τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική παράλυση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σωρεία παραβάσεων σε γνωστή βιομηχανία αρτοσκευασμάτων – Τι έκανε τις Αρχές να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα νοθευμένα
Τι λένε οι συσκευασίες και τι πραγματικά ισχύει
«Πρέπει να τη βράσετε για τουλάχιστον 5 λεπτά», λέει η συσκευασία. Αυτό όμως που δεν διευκρινίζει είναι πόση ώρα χρειάζεται πραγματικά το τρόφιμο για να φτάσει σε σημείο βρασμού, ώστε από εκεί και πέρα να ξεκινήσει η μέτρηση! Η απάντηση είναι από 7 έως 11 λεπτά ανάλογα με τη σύνθεση της σούπας, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι εταιρείες. Για να είμαστε λοιπόν ασφαλείς θα πρέπει να θερμαίνουμε αυτά τα προϊόντα συνολικά για 12 έως 16 λεπτά και όχι για 5 που μπορεί να είναι η αρχική μας εντύπωση!
Το Il Salvagente, το κορυφαίο περιοδικό στις εργαστηριακές δοκιμές κατά των καταναλωτικών απατών στν Ιταλία, δημοσιεύει τα αποτελέσματα δοκιμών, στις οποίες έχει χρησιμοποιήσει αυτούς τους χρόνους για να δοκιμάσει έτοιμες σούπες που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η φωτογραφική απόδειξη παρακάτω δείχνει ότι όταν τελικά θερμαίνουμε αυτά τα προϊόντα στον φούρνο μικροκυμάτων συνολικά για 12 έως 16 λεπτά προκειμένου να είμαστε ασφαλείς, οι σούπες γίνονται μη βρώσιμες, στεγνές και άγευστες.

- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δυσκοιλιότητα: Τι μπορείτε να φάτε εκτός από δαμάσκηνα
Η θέρμανση δεν αρκεί
Σε εγκύκλιο που απευθυνόταν στους εμπορικούς συλλόγους στις 31 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας, αφού συμβουλεύτηκε τον ISS, γράφει μεταξύ άλλων: «Όλες οι ενδείξεις για τους χρόνους προετοιμασίας που αναφέρουν σήμερα οι κύριοι παραγωγοί έτοιμης σούπας σε ψύξη (τα πιάτα αυτά ονομάζονται τεχνικά REPFEDs – Refrigerated Processed Food with Extended Durability) είναι λανθασμένες, δηλαδή υποτιμημένες και επομένως δεν μπορούν να απενεργοποιήσουν το φονικό βακτήριο και ως εκ τούτου πρέπει να τροποποιηθεί.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση προς τους γονείς: Τα παιδικά τατουάζ περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;
Η αλλαντίαση σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκύψει επειδή δεν τηρείται η αλυσίδα ψύξης κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού (ειδικά όταν αγοραστεί στο σούπερ μάρκετ και μεταφερθεί στο σπίτι) ή επειδή οι μέθοδοι παρασκευής δεν είναι κατάλληλες .
Ας ξεκινήσουμε με μερικά αδύνατα σημεία αυτών των έτοιμων γευμάτων. Το Υπουργείο Υγείας γράφει ξανά με βάση τις ενδείξεις που έλαβε από το ISS: « Οι θεραπείες θερμικής παστερίωσης (90°C για τουλάχιστον 10 λεπτά ή ισοδύναμες θεραπείες) δεν μπορούν να απενεργοποιήσουν τα σπόρια του C. botulinum της ομάδας Ι». Όχι μόνο αυτό. «Η μικροβιολογική ασφάλεια όσον αφορά τον κίνδυνο παραγωγής BoNTs από κλωστρίδια (βοτουλινική τοξίνη, εκδ.) διασφαλίζεται μόνο εάν τηρείται σχολαστικά η ψυχρή αλυσίδα (αποθήκευση σε θερμοκρασία ≤ 6°C) για όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος».
Ωστόσο, ο ISS σημειώνει, “οι μέσες θερμοκρασίες των οικιακών ψυγείων είναι μεταξύ 8,5°C και 9,5°C”.
Όσον αφορά τις μεθόδους παρασκευής, οι υγειονομικές αρχές σημειώνουν άλλα κρίσιμα ζητήματα: «Οι REPFED που βασίζονται σε φυτικά προϊόντα (όπως σούπες κρέμας, σούπες, σούπες με δημητριακά) πρέπει να θεωρούνται έτοιμα για θέρμανση (προϊόντα προς αναγέννηση) και πρέπει επίσης να αναφέρονται στο επισημάνετε τις αποτελεσματικές ενδείξεις θερμοκρασίας για τη θερμική καταστροφή των BoNTs (οι οποίες είναι υψηλότερες από τους 70°C για 2 λεπτά που απαιτούνται για την απενεργοποίηση της Listeria monocytogenes). Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα στη βιβλιογραφία σχετικά με τους ελάχιστους χρόνους θερμικής μετουσίωσης των BoNTs στις διάφορες αναφορές REPFED, η πιο συνετή ένδειξη ασφάλειας φαίνεται να είναι «βράστε το προϊόν για τουλάχιστον 5 λεπτά». Αυτός ο τύπος ένδειξης εφαρμόζεται εύκολα τόσο στην κουζίνα όσο και σε χώρους όπως εργασία όπου μπορεί να υπάρχουν μόνο πλάκες θέρμανσης ή φούρνοι μικροκυμάτων. Ο βρασμός είναι εύκολα αναγνωρίσιμος και δεν απαιτεί τη χρήση θερμομέτρου για την επαλήθευση ότι έχει επιτευχθεί η ελάχιστη θερμοκρασία που απαιτείται για τη θερμική απενεργοποίηση των BoNT.”
Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί και κάτι ακόμη: Το βράσιμο δεν πρέπει να γίνεται σε φούρνς μικροκυμάτων, γιατί κάνει τη σούπα σούπα ξερή και καμένη .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τσίχλες που προκαλούν δηλητηρίαση και παραισθήσεις
Το δοχείο θα αντέξει τον μεγαλύτερο χρόνο θέρμανσης;
Με την εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας ζητά από τους παραγωγούς να υποδείξουν μεγαλύτερους χρόνους μαγειρέματος στους καταναλωτές. Με ποιες συνέπειες στα πλαστικά δοχεία; Είναι οι τρέχουσες συσκευασίες κατάλληλες για να μην απελευθερώνουν πλαστικούς ρύπους στο φαγητό;
Οι Εταιρείες συσκευασίας ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλείς. Το περιοδικό επικοινώνησε με τις κορυφαίες του κλάδου DimmidiSì , Euroverde και Zerbinati και πήρε τις παρακάτω απαντήσεις:
Από τη Zerbinati εξηγούν: «Όλα τα δοχεία των προϊόντων μας έχουν δοκιμαστεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που είναι απαραίτητες για το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων και επομένως εγγυώνται την απουσία μεταφοράς ακόμη και με αυξανόμενους χρόνους και θερμοκρασίες».
Από το DimmidiSì επιβεβαιώνουν: « Τα κοντέινερ μας υποβάλλονται σε δοκιμές μετανάστευσης σε συνθήκες OM5 . Έχουν δοκιμαστεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που είναι απαραίτητες για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και επομένως εγγυώνται την απουσία μεταφοράς».
Οι δοκιμές OM5 που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το Moca ( υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ) ορίζουν ότι αυτοί οι δίσκοι πρέπει να αντέχουν (άρα να μην παραμορφώνονται και κυρίως να μην απελευθερώνουν τοξικές ουσίες) έως και για μία ώρα «μαγειρέματος» στους 121 βαθμούς.
Από τις δοκιμές του περιοδικού, μέχρι και 16 λεπτά μαγειρέματος, τα δοχεία δεν παραμορφώθηκαν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την απουσία μεταφοράς γιατί, όπως εξηγεί τεχνικός του κλάδου, «όλοι οι δίσκοι που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά θα πρέπει να υποβληθούν σε νέους ελέγχους, υπό το πρίσμα των υποδείξεων του Υπουργείου Υγείας. Η επίλυση του προβλήματος με μια απλή επανασήμανση δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο μετανάστευσης συστατικών στα τρόφιμα ».