Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας

ΑρχικήΟικιακάΚαύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας
spot_img

cibum team

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί ενώ η μέχρι τώρα διάρκειά του χαρακτηρίζεται πρωτοφανής. Πολλά σπίτια δεν διαθέτουν κλιματισμό, ενώ πολλοί είναι και όσοι δεν τον αντέχουν.

 Τι μπορούν να κάνουν; Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές και μέθοδοι που θα βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί χωρίς air condition…

 • Επωφεληθείτε από την ψυκτική δύναμη του νερού. Γεμίστε κουβάδες ή λεκάνες και βάλτε μέσα τα πόδια σας. Επίσης οι υγρές πετσέτες, μπορούν να έχουν δροσιστικό αποτέλεσμα όταν τοποθετούνται στους ώμους ή στο κεφάλι. Κάντε πολλά δροσερά ντους ή μπάνια και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με κρύο νερό για δροσιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
 • Μπορείτε να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα κοντά στο κρεβάτι σας και να ψεκάσετε το σεντόνι σας με κρύο νερό πριν κοιμηθείτε, ή να τοποθετήσετε τα μαξιλάρια ή το σεντόνι σας σε μια πλαστική σακούλα και να το αποθηκεύσετε σε κατάψυξη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα κρύο μπάνιο ή ντους ακριβώς πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μείνετε ενυδατωμένοι πριν πάτε για ύπνο και αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, πιείτε νερό. 
 • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες (ίσως και ανεμιστήρες οροφής) για να κυκλοφορεί πιο εύκολα ο αέρας σε όλο το σπίτι. Το άνοιγμα θυρών και παραθύρων στο σπίτι και η χρήση ανεμιστήρων που σπρώχνουν τον ζεστό αέρα προς τα έξω μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα «εξάτμισης» και να τραβήξει προς τα μέσα τα δροσερά ρεύματα αέρα. Τα πιο δροσερά βράδια, ανοίξτε όλα τα παράθυρα αλλά το πρωί, όταν ο ήλιος ανατέλλει, κλείστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, φροντίζοντας να κλείσετε επίσης κουρτίνες και περσίδες, για να διατηρήσετε τους εσωτερικούς χώρους δροσερούς για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν ο εξωτερικός αέρας γίνεται έστω και λίγο πιο δροσερός (συνήθως τη νύχτα), ανοίξτε τα παράθυρα και ενεργοποιήστε ξανά τους ανεμιστήρες. 
 • Εάν το σπίτι σας έχει δύο ορόφους, καλό είναι να παραμείνετε στον κάτω όροφο. Ο ζεστός αέρας προωθείται προς τα πάνω και έτσι τα πάνω πατώματα είναι πάντα πιο ζεστά από το ισόγειο. Επίσης πάντα τα υπόγεια είναι πάντα πιο δροσερά και αποτελούν καταφύγιο για τα μεσημέρια με καύσωνα. 
 • Εξαλείψτε επιπλέον πηγές θερμότητας. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορούν να παράγουν περιττή θερμότητα, όπως και οι υπολογιστές ή οι συσκευές που παραμένουν χωρίς λόγο σε λειτουργία . Φάτε φρέσκα τρόφιμα που δεν απαιτούν για την προετοιμασία τους φούρνο μικροκυμάτων ή ηλεκτρική κουζίνα. 
 • Θυμηθείτε να διατηρήσετε ένα επαρκές επίπεδο ενυδάτωσης στον οργανισμό σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο νερό από ό, τι συνήθως όταν επικρατεί καύσωνας. Εάν ιδρώνετε συνέχεια, τα υγρά που χάνετε θα πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως και κυρίως να αποκατασταθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών με την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας τροφίμων με νερό ή πίνοντας ειδικά σχεδιασμένα αθλητικά ποτά με ηλεκτρολύτες. Η δίψα είναι το πρώτο σημάδι αφυδάτωσης . Θα πρέπει να πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών πριν να αισθανθείτε δίψα για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Πίνετε ακόμη και όταν δεν διψάτε. 
 • Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά και την καφεΐνη, καθώς και οι δύο αυτές ουσίες μπορούν να δράσουν ως διουρητικά και να προκαλέσουν αφυδάτωση. 
 • Για ένα αυτοσχέδιο σύστημα “κλιματισμού”, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα ανάμεσα σε εσάς και ένα ανοιχτό ψυγείο. Επειδή όμως αυτό θα πρέπει να διαρκέσει ελάχιστα, γεμίστε μία λεκάνη με παγάκια και τοποθετήστε μπροστά της έναν μικρό ανεμιστήρα. Και φυσικά καθίστε δίπλα τους. 
 • Μην τρώτε μεγάλα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες που μπορούν να αυξήσουν τη μεταβολική θερμότητα και να ζεστάνουν το σώμα.  
 • Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα θερμοπληξίας και την ανάγκη για ιατρική βοήθεια. Καλέστε ασθενοφόρο και προσπαθήστε με κάθε τρόπο να δροσίσετε τον οργανισμό σας μέχρι να φτάσει βοήθεια. 
 • Τα συμπτώματα θερμοπληξίας είναι έντονη εφίδρωση, κρύο, χλωμό, μαλακό, ζεστό, κόκκινο, ξηρό ή υγρό δέρμα, γρήγορος αδύναμος παλμός, υψηλή θερμοκρασία σώματος, σύγχυση, ναυτία ή εμετός, κράμπες στους μύες, κούραση, ζάλη, πονοκέφαλος και λιποθυμία. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, πιείτε νερό, μετακινηθείτε σε μια πιο δροσερή τοποθεσία εάν είναι δυνατόν, χαλαρώστε τα ρούχα σας ή προσπαθήστε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή τοποθετήστε δροσερά, βρεγμένα ρούχα στο σώμα σας. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν κάνετε εμετό ή εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

 Πηγή: medicinenet.com  

Δείτε επίσης:

ΕΦΕΤ- Νέα ανάκληση: συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο, λόγω σαλμονέλας 

Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Ανιχνευτές μετάλλων στη βιομηχανία τροφίμων part 2: Επικύρωση, Επαλήθευση και Έλεγχος 

Aπίστευτο: το Νο1 ποτό σε πωλήσεις στον κόσμο είναι… παγκοσμίως άγνωστο! 

Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού

Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Γιατί αλλάζει όνομα η γαλλική σαμπάνια στη Ρωσία 

Νομοθεσία βιολογικών τροφίμων: Κατά πόσο είναι αξιόπιστο το λογότυπο; 

Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων

Φάκελος Ισταμίνη: η τοξίνη που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού 

Φάκελος Κουμαρίνη: γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που περιέχουν κουμαρίνη 

ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων

Έρευνα: επιμέλεια και επιμονή στην καθαριότητα, έφερε ο covid! 

Αυτό είναι το super food που πετάμε όλοι και δεν έχουμε ιδέα, για τα τεράστια οφέλη του στον οργανισμό….

Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

5 μελλοντικά θέματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε

Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο! 

Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι!

Αρχές Λειτουργίας Ανιχνευτών Μετάλλων στην Βιομηχανία Τροφίμων

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα