Τι συμβαίνει στο σάκχαρο του αίματός σας όταν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο παίζει ρόλο σε περισσότερες από 300 λειτουργίες του σώματός σας, όπως η οικοδόμηση πρωτεϊνών, η σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
Χρειάζεστε επίσης μαγνήσιο για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών σας, να δημιουργήσετε DNA και RNA και να παράγετε ενέργεια. Το μαγνήσιο συνεργάζεται με άλλους ηλεκτρολύτες, όπως το ασβέστιο και το κάλιο, για να σταθεροποιήσει τον καρδιακό σας παλμό.
Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής σας ή των συμπληρωμάτων, μπορεί να εμφανίσετε μούδιασμα, μυϊκές κράμπες, επιληπτικές κρίσεις ή αλλαγές στην προσωπικότητα. Επειδή το μαγνήσιο υποστηρίζει το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα, μια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου μαγνησίου συνδέεται με 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου θα προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2. Η ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται επίσης με αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε οι ερευνητές εξετάζουν προσεκτικά κατά πόσον τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Τι ισχύει για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Οι νεφροί σας εργάζονται για να διατηρούν ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε ισορροπία στο σύστημά σας. Εάν προσλαμβάνετε πάρα πολύ μαγνήσιο μέσω συμπληρωμάτων ή τροφής, τα νεφρά σας θα απαλλάξουν το σώμα σας από την περίσσεια μαγνησίου μέσω των ούρων σας.
Από την άλλη, αν έχετε συγκεκριμένες ημέρες κατά τις οποίες η πρόσληψη μαγνησίου είναι χαμηλή, τα νεφρά σας αποβάλλουν λιγότερο μαγνήσιο για να διατηρήσουν τις λειτουργίες του σώματός σας ανέπαφες. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να χάνουν μαγνήσιο μέσω των ούρων τους, γεγονός που επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και σε άτομα υψηλού κινδύνου. Το μαγνήσιο μειώνει τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, τα επίπεδα γλυκόζης μετά από δίωρο τεστ και την αντίσταση στην ινσουλίνη, ειδικά σε άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη. Το μαγνήσιο φαίνεται επίσης να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Δεν έχουν διαπιστώσει όλες οι μελέτες ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia εξέτασε πώς καθημερινά συμπληρώματα 365 χιλιοστογραμμαρίων μαγνησίου μπορούν να βελτιώσουν την υγεία ηλικιωμένων ενηλίκων (μέσος όρος ηλικίας 67 ετών) με διαβήτη τύπου 2 υπό ινσουλινοθεραπεία.
Παρόλο που το συμπλήρωμα μαγνησίου αύξησε ελαφρώς τα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης, δεν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη χρήση ινσουλίνης και στην HbA1c (το μέσο σάκχαρο στο αίμα σε διάστημα δύο ή τριών μηνών) των ατόμων.
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συμβουλεύσει τη συμπλήρωση με μαγνήσιο για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας εάν έχετε διαβήτη τύπου 2.
Το σώμα σας κατέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου, κυρίως στα οστά και τους ιστούς σας, αλλά πρέπει να προσλαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο για να συνυπολογίσετε ότι τα νεφρά σας αποβάλλουν έως και 120 χιλιοστόγραμμα μέσω των ούρων σας.
Οι άνδρες άνω των 30 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 420 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου και οι γυναίκες 320 χιλιοστόγραμμα (ή περισσότερα αν είναι έγκυες ή θηλάζουν). Οι σπόροι τσία, τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια και το φυστικοβούτυρο είναι μερικές μόνο από τις τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο.
Τα συμπληρώματα μαγνησίου, όπως το ασπαρτικό, το κιτρικό, το γαλακτικό και το χλωριούχο μαγνήσιο, απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό σας σε σχέση με άλλα συμπληρώματα μαγνησίου. Να γνωρίζετε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να έχουν καθαρτική δράση.