Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως θα αποσβέσουμε άμεσα το θερμιδικό “γλέντι” των Χριστουγέννων – Της Χ. Bors

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠως θα αποσβέσουμε άμεσα το θερμιδικό "γλέντι" των Χριστουγέννων - Της Χ. Bors
spot_img

Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν το παρακάνουμε στις γιορτές, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντισταθμίσουμε την υπερβολή.

Της Χριστίνας Bors

Οι γιορτές και οι χειμερινές διακοπές πλησιάζουν γρήγορα, φέρνοντας μαζί τους παραδοσιακά πλούσια γεύματα και γαστρονομικούς πειρασμούς σε κάθε βήμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι διατροφολόγοι δίνουν λύσεις για να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς να παχύνουμε ή να αρρωστήσουμε. Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν το παρακάνουμε μια φορά, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια βήματα πρέπει να κάνουμε μετά για να αντισταθμίσουμε την υπερβολή.
Έτσι, είτε πρόκειται για ένα χορταστικό γιορτινό γεύμα είτε για φαστ φουντ το Σαββατοκύριακο, είναι σοφό να κινηθούμε γρήγορα για να εξισορροπήσουμε τη θερμιδική διαταραχή.
Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;
Τι κάνουμε αν τρώμε υπερβολικά; Τι μέτρα παίρνουμε για να μην ξυπνήσουμε με δυσπεψία ή με 2 επιπλέον κιλά στη ζυγαριά;
Οι αποκλίσεις από την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που κάνουμε συνήθως δεν είναι μια τραγωδία αν έχουμε υπόψη μας τις ακόλουθες στρατηγικές:

Άμεση “εξόφληση”

 Πρώτη λύση : Ενδείκνυται να “εξοφλήσουμε” το θερμικό μας  χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το σώμα εδραιώνει τη μεταβολική του ισορροπία τις τελευταίες 4-5 ημέρες, δεν παίρνουμε βάρος μετά από ένα γεύμα και δεν χάνουμε βάρος αν παραλείψουμε ένα γεύμα. Δεν έχει σημασία αν φάμε περισσότερα σε μια μέρα, αυτό που έχει σημασία είναι ποιο μέσο μεταβολικό ρυθμό πέτυχες σε μια εβδομάδα. Εάν ξοδέψαμε το διπλάσιο του προϋπολογισμού θερμίδων μας σήμερα, αύριο θα πρέπει να λιμοκτονήσουμε … για να ξεπληρώσουμε το χρέος μας.

Ένα εορταστικό γεύμα με 3 πιάτα και επιδόρπιο; Την επόμενη μέρα στο πρωινό μόνο νερό και καφές για να βοηθήσουν την πέψη, και για μεσημεριανό μια σούπα ή γιαούρτι και τίποτα για βραδυνό! Με αυτό τον τρόπο το “γλέντι θερμίδων” απλώνεται σε 2 μέρες και δεν ξεπερνάς το θερμιδικό μπάτζετ.

“Προκαταβολή”

Δεύτερη λύση : μαζέψτε για μια ώρα ανάγκης! Η προληπτική διατροφή επισημάνει να τρώμε λιγότερο στις ημέρες πριν από ένα γλέντι. Ξέρεις ότι έρχεται ένα πάρτι ή μια άλλη γαστρονομική υπερβολή; Στη συνέχεια, εξοικονομούμε θερμίδες για αυτό το γεγονός. Μια ή δύο μέρες πριν, τρώμε μόνο σούπες, σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μας επιτρέπει ένα πιο πλούσιο φαγοπότι το Σαββατοκύριακο.

Δανεικά και… “αγύριστα”

 Τρίτη λύση : Απλά θα περάσουμε την διατροφική υπερβολή στο κεφάλαιο «εξαίρεση» και επιστρέφουμε κανονικά στη συνήθη διατροφή μας. Η διατροφή δεν χρειάζεται να είναι τέλεια κάθε μέρα της ζωής μας, είναι σημαντικό να κάνουμε τα πράγματα σωστά το 80% του χρόνου. Το υπόλοιπο 20% θα αγνοηθεί! Η σιλουέτα μας είναι το αποτέλεσμα των καθημερινών μας πράξεων, σημασία έχει τι τρώμε σε τακτική βάση, όχι τι κάνουμε σποραδικά. Γλυκά, φαστ φουντ, τηγανητά, έτοιμα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σπάνια πρέπει να καταναλωθούν. Μόνο αν κάνεις απ’ όλα αυτά συνήθεια αρχίζουν τα προβλήματα! Καλές και συνετές γιορτές!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο