Ένα κοινό υποκατάστατο ζάχαρης αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την πείνα και αυξάνει την όρεξη!
Τα γλυκαντικά ή τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και οι ουσίες που προέρχονται από στέβια, είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται για να γλυκάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να ενισχύσουν τη γεύση των τροφίμων. Ορισμένα γλυκαντικά είναι πολύ πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη και απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με τη ζάχαρη στα τρόφιμα. Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν γλυκαντικά αντί για ζάχαρη για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, τα γλυκαντικά συνεισφέρουν μόνο λίγες ή καθόλου θερμίδες στη διατροφή και γενικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψεύτικος καφές στα ράφια των σουπερμάρκετ – Οι στρατηγικές marketing που παραπλανούν τους καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα βακτήρια σε σαμπουάν της Henkel – Προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και σήψη
Ένα από τα γλυκαντικά είναι και η σουκραλόζη περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Εγκεκριμένη από επίσημους φορείς ασφάλειας τροφίμων όπως η EFSA Και ο FDA, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό, κυρίως από ζαχαροπλάστες. Στόχος της προσθήκης της σε τρόφιμα είναι να προσδώσει γλυκύτητα χωρίς να παχαίνει Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, μαζί με άλλα γλυκαντικά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επιστημονικών κύκλων, για τους κίνδυνους που επιφυλάσσει για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει, ως η υψηλή κατανάλωση σουκραλόζης μειώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, και πως είναι και γονιδιοτοξική . Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου. Τώρα μία νέα αποκάλυψη κάνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism η οποία δείχνει ότι μπορεί και να… παχαίνει!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 4 νεκροί και 30 τροφικές δηλητηριάσεις από ψάρια μολυσμένα με λιστέρια – Μήνυση στην εταιρεία επειδή απέκρυψε τη μόλυνση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας γυναικολόγος εξηγεί γιατί η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
“Είναι τα γλυκαντικά πραγματικά χρήσιμα για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους; Τι συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλο όταν τα καταναλώνουμε και διαφέρουν τα αποτελέσματα από το ένα άτομο στο άλλο;” Αναρωτήθηκε πριν την διεξαγωγή της μελέτης η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία του USC και συνεπικεφαλής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή Keck του USC. Kathleen Alanna Page, MD.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επιστήμη πίσω από τις ανακλήσεις – Δείτε πώς οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας ανιχνεύουν τις εστίες μολύνσεως
Η Page και οι συνεργάτες της σχεδίασαν ένα τυχαιοποιημένο πείραμα για να ελέγξουν πώς η σουκραλόζη αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα, τα επίπεδα ορμονών και την πείνα. Προηγούμενη έρευνα -που έγινε κυρίως με μοντέλα ζώων και μελέτες μεγάλου πληθυσμού- υπαινίχθηκε μια σχέση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες και της παχυσαρκίας, αλλά δεν έδειξε άμεσα πώς αυτές οι ουσίες επηρεάζουν την πείνα στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν, πώς ανταποκρίθηκαν 75 συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση νερού, ενός ποτού ζαχαρούχου με σουκραλόζη ή ενός ποτού ζαχαρούχου με κανονική ζάχαρη. Συνέλεξαν σαρώσεις εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), δείγματα αίματος και αξιολογήσεις πείνας πριν και μετά την κατανάλωση του ποτού από τους συμμετέχοντες. Η σουκραλόζη αύξησε την πείνα και τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία. Κάτι που δεν κάνουν ούτε η Stevia ούτε η νεοτάμη σύμφωνα με έρευνα. Η σουκλαζόλη άλλαξε επίσης τον τρόπο που ο υποθάλαμος επικοινωνούσε με άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η σουκραλόζη δεν αύξησε τα επίπεδα στο αίμα ορισμένων ορμονών που δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας.
Η Page και οι συνάδελφοί της παρατήρησαν επίσης διαφορές ανά φύλο: οι γυναίκες συμμετέχουσες εμφάνισαν μεγαλύτερες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα από τους άνδρες συμμετέχοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σουκραλόζη ανοίξει τον όρεξη περισσότερο στις γυναίκες.
Τα ευρήματα δείχνουν πώς η σουκραλόζη μπερδεύει τον εγκέφαλο παρέχοντας μια γλυκιά γεύση χωρίς την αναμενόμενη θερμιδική ενέργεια. Και αυτή η «αναντιστοιχία» θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει αλλαγές στη επιθυμία για φαγητό και στη διατροφική συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ η μελέτη απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνονται στη σουκραλόζη, εγείρει πολλά άλλα. Έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις οι παρατηρούμενες αλλαγές στην εγκεφαλική και ορμονική δραστηριότητα; Απαιτούνται διαχρονικές μελέτες που μετρούν το σωματικό βάρος και τη διατροφική συμπεριφορά για να διευκρινιστεί η σχέση.