Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, τελικά… παχαίνει!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕρευνητές ανακάλυψαν πως ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, τελικά... παχαίνει!
spot_img

Ένα κοινό υποκατάστατο ζάχαρης αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την πείνα και αυξάνει την όρεξη!

Τα γλυκαντικά ή τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και οι ουσίες που προέρχονται από στέβια, είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται για να γλυκάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να ενισχύσουν τη γεύση των τροφίμων. Ορισμένα γλυκαντικά είναι πολύ πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη και απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με τη ζάχαρη στα τρόφιμα. Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν γλυκαντικά αντί για ζάχαρη για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, τα γλυκαντικά συνεισφέρουν μόνο λίγες ή καθόλου θερμίδες στη διατροφή και γενικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

- Advertisement -

Ένα από τα γλυκαντικά είναι και η σουκραλόζη περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Εγκεκριμένη από επίσημους φορείς ασφάλειας τροφίμων όπως η EFSA Και ο FDA, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό, κυρίως από ζαχαροπλάστες.  Στόχος της προσθήκης της σε τρόφιμα είναι να προσδώσει γλυκύτητα χωρίς να παχαίνει Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, μαζί με άλλα γλυκαντικά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επιστημονικών κύκλων, για τους κίνδυνους που επιφυλάσσει για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει, ως η υψηλή κατανάλωση σουκραλόζης μειώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, και πως είναι και γονιδιοτοξική . Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου. Τώρα μία νέα αποκάλυψη κάνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism η οποία δείχνει ότι μπορεί και να… παχαίνει!

“Είναι τα γλυκαντικά πραγματικά χρήσιμα για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους; Τι συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλο όταν τα καταναλώνουμε και διαφέρουν τα αποτελέσματα από το ένα άτομο στο άλλο;” Αναρωτήθηκε πριν την διεξαγωγή της μελέτης η διευθύντρια του  Ινστιτούτου Ερευνών για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία του USC  και συνεπικεφαλής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στην  Ιατρική Σχολή Keck του USC.  Kathleen Alanna Page, MD.

 Η Page και οι συνεργάτες της σχεδίασαν ένα τυχαιοποιημένο πείραμα για να ελέγξουν πώς η σουκραλόζη αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα, τα επίπεδα ορμονών και την πείνα. Προηγούμενη έρευνα -που έγινε κυρίως με μοντέλα ζώων και μελέτες μεγάλου πληθυσμού- υπαινίχθηκε μια σχέση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες και της παχυσαρκίας, αλλά δεν έδειξε άμεσα πώς αυτές οι ουσίες επηρεάζουν την πείνα στους ανθρώπους. 

Οι ερευνητές αξιολόγησαν, πώς ανταποκρίθηκαν 75 συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση νερού, ενός ποτού ζαχαρούχου με σουκραλόζη ή ενός ποτού ζαχαρούχου με κανονική ζάχαρη. Συνέλεξαν σαρώσεις εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), δείγματα αίματος και αξιολογήσεις πείνας πριν και μετά την κατανάλωση του ποτού από τους συμμετέχοντες. Η σουκραλόζη αύξησε την πείνα και τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία. Κάτι που δεν κάνουν ούτε η Stevia ούτε η νεοτάμη σύμφωνα με έρευνα. Η σουκλαζόλη άλλαξε επίσης τον τρόπο που ο υποθάλαμος επικοινωνούσε με άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η σουκραλόζη δεν αύξησε τα επίπεδα στο αίμα ορισμένων ορμονών που δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας.

Η Page και οι συνάδελφοί της παρατήρησαν επίσης διαφορές ανά φύλο: οι γυναίκες συμμετέχουσες εμφάνισαν μεγαλύτερες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα από τους άνδρες συμμετέχοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σουκραλόζη ανοίξει τον όρεξη περισσότερο στις γυναίκες.

Τα ευρήματα δείχνουν πώς η σουκραλόζη μπερδεύει τον εγκέφαλο παρέχοντας μια γλυκιά γεύση χωρίς την αναμενόμενη θερμιδική ενέργεια. Και αυτή η «αναντιστοιχία» θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει αλλαγές στη επιθυμία για φαγητό και στη διατροφική συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ η μελέτη απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνονται στη σουκραλόζη, εγείρει πολλά άλλα. Έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις οι παρατηρούμενες αλλαγές στην εγκεφαλική και ορμονική δραστηριότητα; Απαιτούνται διαχρονικές μελέτες που μετρούν το σωματικό βάρος και τη διατροφική συμπεριφορά για να διευκρινιστεί η σχέση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα