Ο μηχανισμός, η εφαρμογή, η προοπτική ανάπτυξης και οι προκλήσεις των προβιοτικών που ρυθμίζουν τη γλυκόζη του αίματος.
Με την οικονομική ανάπτυξη και το βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο, η συχνότητα εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης που προκαλούνται από υπερθρεψία έχει αυξηθεί κατακόρυφα παγκοσμίως. Η αυξημένη γλυκόζη αίματος και οι επιπλοκές στους ασθενείς επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών και αυξάνουν την οικονομική επιβάρυνση. Και ενώ υπάρχουν περιορισμοί και παρενέργειες των σημερινών υπογλυκαιμικών φαρμάκων, τα προβιοτικά, τα οποία είναι ασφαλή, οικονομικά και αποτελεσματικά, έχουν καλές προοπτικές εφαρμογής στην πρόληψη ασθενειών και την αναδιαμόρφωση της μικροοικολογικής υγείας του εντέρου και σταδιακά γίνονται αντικείμενο έρευνας για την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη, καθώς είναι ικανά να μειώσουν και τη γλυκόζη του αίματος και τις επιπλοκές, μεταξύ άλλων.
Τα προβιοτικά είναι μια κατηγορία ενεργών μικροοργανισμών ωφέλιμων για τον ξενιστή. Μπορούν να αποικίσουν αποτελεσματικά τον ανθρώπινο εντερικό σωλήνα, βελτιώνοντας το εντερικό μικροοικοσύστημα όταν καταποθούν σε συγκεκριμένες ποσότητες, ρυθμίζοντας έτσι την εντερική χλωρίδα του σώματος. Η προβιοτική θεραπεία έχει καλές προοπτικές εφαρμογής στην πρόληψη ασθενειών και την αναδιαμόρφωση της υγείας του εντέρου λόγω του χαμηλού κόστους, της υψηλής ασφάλειας και της αξιοπιστίας.
Τα συμπληρώματα προβιοτικών είναι μια μικροβιολογικά βασισμένη προσέγγιση για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), η οποία μπορεί να επιτύχει αντιδιαβητική αποτελεσματικότητα μέσω της ρύθμισης διαφορετικών ιστών και μεταβολικών οδών.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods, συνοψίζονται τα πρόσφατα ευρήματα ότι η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να επιτύχει τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα ρυθμίζοντας την εντερική χλωρίδα, μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, ρυθμίζοντας το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1), μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση της περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs).
Επιπλέον, ο μηχανισμός, η εφαρμογή, η προοπτική ανάπτυξης και οι προκλήσεις των προβιοτικών που ρυθμίζουν τη γλυκόζη του αίματος συζητήθηκαν για να παρασχεθούν θεωρητικές αναφορές και μια κατευθυντήρια βάση για την ανάπτυξη προβιοτικών παρασκευασμάτων και σχετικών λειτουργικών τροφίμων που μπορούν να ρυθμίσουν τη γλυκόζη του αίματος.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Shen X, Ma C, Yang Y, Liu X, Wang B, Wang Y, Zhang G, Bian X, Zhang N. The Role and Mechanism of Probiotics Supplementation in Blood Glucose Regulation: A Review. Τρόφιμα . 2024; 13(17):2719. https://doi.org/10.3390/foods13172719