Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
27.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα αυγά μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια; Ευρήματα επιστημονικής μελέτης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα αυγά μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια; Ευρήματα επιστημονικής μελέτης
spot_img

Επιστημονική μελέτη αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και άνοιας.

Η άνοια έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού στον κόσμο. Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από άνοια παγκοσμίως, με ετήσιο ποσοστό περιστατικών 10 εκατομμύρια, και ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί σε 152 εκατομμύρια έως το 2050. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να ερευνά εντατικά το πρόβλημα σε σχέση με τη διατροφή και πως αυτή μπορεί να βοηθήσει, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.

- Advertisement -

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει αυγά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στον πληθυσμό Τα αυγά είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και καλή πηγή χολίνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης D, ιωδίου, βιταμινών Β και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Είναι μια φυσική λειτουργική τροφή επειδή περιέχουν καροτενοειδή υψηλής βιοδιαθέσεως, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και άλλα θρεπτικά συστατικά, που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον τα αυγά είναι μια οικονομικά προσιτή πηγή πρωτεΐνης.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, προσπάθησε να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και άνοιας. Στη μελέτη συμμετείχαν 233 άτομα με άνοια και 233 χωρίς άνοια. Η κατανάλωση αυγών κατηγοριοποιήθηκε ανά συχνότητα ως καθόλου κατανάλωση αυγών,μηνιαία, εβδομαδιαία, ημερήσια ή ≥ δύο φορές την ημέρα. Μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν αυγά Μηνιαίως, Εβδομαδιαία ή Καθημερινά, παρατηρήθηκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της άνοιας.

Συμπερασματική η μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ενηλίκων που κατανάλωναν τακτικά αυγά σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση, η αυξημένη κατανάλωση αυγών σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση αυγών φαίνεται να είναι προστατευτική έναντι της άνοιας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών σε συχνότητα πάνω από δύο φορές την ημέρα ή καθόλου κατανάλωσης στον κίνδυνο άνοιας, παραμένουν ασαφείς, κάτι που δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα