Επιστημονική μελέτη αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και άνοιας.
Η άνοια έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού στον κόσμο. Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από άνοια παγκοσμίως, με ετήσιο ποσοστό περιστατικών 10 εκατομμύρια, και ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί σε 152 εκατομμύρια έως το 2050. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να ερευνά εντατικά το πρόβλημα σε σχέση με τη διατροφή και πως αυτή μπορεί να βοηθήσει, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια Lay’s: Πρόστιμο 34 εκατομμύρια ευρώ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε και αποθηκεύετε τα παντζάρια
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει αυγά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στον πληθυσμό Τα αυγά είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και καλή πηγή χολίνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης D, ιωδίου, βιταμινών Β και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Είναι μια φυσική λειτουργική τροφή επειδή περιέχουν καροτενοειδή υψηλής βιοδιαθέσεως, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και άλλα θρεπτικά συστατικά, που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον τα αυγά είναι μια οικονομικά προσιτή πηγή πρωτεΐνης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σταθερό σάκχαρο: Ο “χρυσός κανόνας” για ισορροπημένα γεύματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρέξιμο: Πως να το αγαπήσετε και να γίνετε καλύτεροι
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, προσπάθησε να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και άνοιας. Στη μελέτη συμμετείχαν 233 άτομα με άνοια και 233 χωρίς άνοια. Η κατανάλωση αυγών κατηγοριοποιήθηκε ανά συχνότητα ως καθόλου κατανάλωση αυγών,μηνιαία, εβδομαδιαία, ημερήσια ή ≥ δύο φορές την ημέρα. Μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν αυγά Μηνιαίως, Εβδομαδιαία ή Καθημερινά, παρατηρήθηκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της άνοιας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση και απαγόρευση πώλησης δημοφιλών προϊόντων για τα μαλλιά λόγω επικίνδυνης ουσίας – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
Συμπερασματική η μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ενηλίκων που κατανάλωναν τακτικά αυγά σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση, η αυξημένη κατανάλωση αυγών σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση αυγών φαίνεται να είναι προστατευτική έναντι της άνοιας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών σε συχνότητα πάνω από δύο φορές την ημέρα ή καθόλου κατανάλωσης στον κίνδυνο άνοιας, παραμένουν ασαφείς, κάτι που δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.