Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπέρταση: H ουσία που υπάρχει σε φυτικά τρόφιμα και ευθύνεται για την υψηλή πίεση – Επιστημονική ανακάλυψη

ΑρχικήΕπιστήμηΥπέρταση: H ουσία που υπάρχει σε φυτικά τρόφιμα και ευθύνεται για την υψηλή πίεση - Επιστημονική ανακάλυψη
spot_img

Ποια τρόφιμα περιέχουν τελλούριο την ουσία που αποτελεί κίνδυνο για αύξηση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική επιστημονική μελέτη.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται συστηματικά στο τελλούριο κυρίως μέσω της διατροφής. Όμως δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να διευκρινίζει τη συμβολή του τελλουρίου στην αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους ή ζώα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, η πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) αυξάνεται με υψηλότερα επίπεδα τελλουρίου, ενός μολυντικού παράγοντα που μεταφέρεται από τις εξορυκτικές και μεταποιητικές δραστηριότητες στα τρόφιμα. Συνεπώς η βελτιωμένη παρακολούθηση των επιπέδων τελλουρίου σε συγκεκριμένα τρόφιμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στο γενικό πληθυσμό.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν το Πανεπιστήμιο Nagoya στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον Takumi Kagawa, έναν από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς υποδεικνύουν ότι η έκθεση στο τελλούριο μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη αρτηριακή πίεση, μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η διατροφή ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στα αυξημένα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και την εργασιακή κατάσταση, και φυσιολογικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και το φύλο. Η διατροφική πρόσληψη, μια σημαντική πτυχή του τρόπου ζωής μας, παίζει σημαντικό ρόλο στις αυξημένες συγκεντρώσεις τελλουρίου στα ούρα». 

Στην Ιαπωνία, τα δημητριακά και τα όσπρια, που αντιπροσωπεύονται από ρύζι και νάτο (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση), είναι δημοφιλείς διατροφικές επιλογές. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες και μέταλλα, που υποστηρίζουν την υγεία ενός ατόμου.  

Ωστόσο, το τελλούριο, ένα σπάνιο μεταλλοειδές, μπορεί επίσης να υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα. Οι εξορυκτικές και μεταποιητικές δραστηριότητες απελευθερώνουν σκόνη, τέφρα και σκωρία που ευθύνονται για την παρουσία τελλουρίου στο έδαφος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μεταφερθεί από το έδαφος σε φυτά καλλιέργειας, όπως δημητριακά, καρότα και σκόρδο. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι εκτίθενται στο τελλούριο μέσω της τροφής. 

«Το επίπεδο του τελλουρίου στα ούρα σε αυτή τη μελέτη ήταν συγκρίσιμο με τα επίπεδα σε γενικούς πληθυσμούς σε άλλες χώρες», είπαν οι ερεευνητές. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο αυξημένος πιθανός κίνδυνος υπέρτασης από την έκθεση σε τελλούριο μπορεί να ισχύει για γενικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.” 

Στη μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Masashi Kato, Takumi Kagawa και τους συναδέλφους τους συμμετείχαν 2.592 ενήλικες Ιάπωνες. Αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα συσχετίστηκαν με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη εμφάνιση υπέρτασης. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους. 

«Χορηγήσαμε τελλούριο σε ποντίκια σε ποσότητες ισοδύναμες με αυτές που μπορεί να συναντήσουν οι άνθρωποι καθημερινά και παρατηρήσαμε αύξηση της αρτηριακής πίεσης», εξήγησε ο Tomoko Misawa, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Όταν σταματήσαμε την έκθεση, τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και τα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα τους μειώθηκαν. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στο τελλούριο και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα στους ανθρώπους». 

Ο καθηγητής Kato και η ομάδα του μελέτησαν επίσης τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα. Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση δημητριακών και οσπρίων προκάλεσε υψηλά επίπεδα τελλουρίου, αλλά περαιτέρω δοκιμές δεν απέδειξαν άμεση σχέση με τα υψηλά ποσοστά αρτηριακής πίεσης. 

«Διαπιστώσαμε ότι παρά την αύξηση των επιπέδων τελλουρίου στα ούρα, η πρόσληψη δημητριακών/οσπρίων δεν αύξανε άμεσα τον κίνδυνο υπέρτασης», δήλωσε ο Takumi Kagawa. «Τα δημητριακά/όσπρια μπορεί να περιέχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο υπέρτασης παρά τα υψηλά επίπεδα τελλουρίου. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αυξημένη έκθεση στο τελλούριο αποτελεί λανθάνοντα παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και τα τρόφιμα συμβάλλουν σε αυτή τη συσχέτιση, η προσεκτική και συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων τελλουρίου σε μεμονωμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.  

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο