Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απώλεια βάρους: Νέα έρευνα ανατρέπει την άποψη της “στενής” παρακολούθησης της διατροφής

ΑρχικήΕπιστήμηΑπώλεια βάρους: Νέα έρευνα ανατρέπει την άποψη της "στενής" παρακολούθησης της διατροφής
spot_img

Δεν χρειάζεται εντατική παρακολούθηση της ποσότητας των τροφίμων κάθε μέρα, για την απώλεια ενός ικανοποιητικού ποσοστού βάρους.

Είναι σημαντικό για μια σωστή απώλεια βάρους να παρακολουθείται στενά η διατροφή, αλλά αυτή η διαδικασία είναι αρκετά απωθητική από τους περισσότερους, κυρίως γιατί τους υποβάλλει σε μια φαινομενικά στρεσογόνα διαδικασία.

Αλλά μια νέα μελέτη στο Obesity διαπιστώνει ότι δεν απαιτείται τόσο στενή παρακολούθηση για να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους.

Ερευνητές από το UConn, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια παρακολούθησαν 153 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα απώλειας βάρους για 6 μήνες, όπου οι χρήστες ανέφεραν μόνοι τους την πρόσληψη τροφής χρησιμοποιώντας ένα εμπορικό ψηφιακό πρόγραμμα απώλειας βάρους και σε συνεργασία με την εταιρεία WeightWatchers, η οποία σχεδίαζε να κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα Personal Points για την παρακολούθηση βάρους.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν ποια ήταν τα βέλτιστα όρια για την παρακολούθηση της δίαιτας για να προβλέψουν απώλεια βάρους 3%, 5% και 10% μετά από έξι μήνες.

Η συν-συγγραφέας και καθηγήτρια του Τμήματος Συμμαχικών Επιστημών Υγείας, Sherry Pagoto,  εξηγεί ότι το νέο πρόγραμμα ακολουθεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση για την εκχώρηση πόντων, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας τροφών μηδενικού σημείου για να εξαλείψει την ανάγκη υπολογισμού των θερμίδων για τα πάντα, μιας και δεν είναι σωματικά και ψυχολογικά βιώσιμο να παρακολουθεί κανείς εφ’ όρου ζωής το τι τρώει.

Με δεδομένα έξι μηνών, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Συμμαχικών Επιστημών Υγείας Ran Xu εντόπισε έναν τρόπο πρόβλεψης των δεδομένων με βάση το πόσο χρονικό διάστημα έπαιρνε στους συμμετέχοντες η παρακολούθηση δίαιτας. Έπειτα, τα δεδομένα αναλύθηκαν από τους διδακτορικούς φοιτητές για να βρεθούν τυχόν μοτίβα που σχετίζονται με την επιτυχία απώλειας βάρους από την άποψη της επιστήμης δεδομένων, ρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται ανάλυση καμπύλης χαρακτηριστικών λειτουργίας δέκτη (ROC).

«Αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε 100% κάθε μέρα για να είστε επιτυχημένοι», δήλωσε ο Xu, όπως αναφέρει το Science Daily.

 Συγκεκριμένα σε αυτή τη δοκιμή, οι άνθρωποι χρειάζεται μόνο να παρακολουθούν περίπου το 30% των ημερών για να χάσουν περισσότερο από 3% βάρος και το 40% των ημερών για να χάσουν περισσότερο από 5% βάρος ή σχεδόν το 70% των ημερών για να χάσουν περισσότερο από 10% βάρος.

Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο αφού ο στόχος για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έξι μηνών είναι συνήθως 5% έως 10%, ένα εύρος όπου τα οφέλη για την υγεία έχουν παρατηρηθεί σε κλινικές δοκιμές.

Στη συνέχεια, ο Xu εξέτασε τις τροχιές της παρακολούθησης της δίαιτας κατά τους έξι μήνες του προγράμματος.

Οι ερευνητές βρήκαν τρεις διακριτές τροχιές. «Σούπερ» χρήστες, οι οποίοι παρακολουθούσαν” φαγητό”στενά” της διατροφή τους, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας κατά τη διάρκεια των έξι μηνών και κατά μέσο όρο έχασαν περίπου το 10% του βάρους τους, αλλά και τακτικούς χρήστες, των οποίων η ιχνηλάτηση του βάρους μειώθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου σε διάστημα 4 μηνών, σε μόνο περίπου μία ημέρα την εβδομάδα. Αυτοί έχασαν περίπου το 5% του βάρους τους. Μια τρίτη ομάδα, που ονομάζεται low trackers ή χαμηλοί χρήστες, ενώ άρχισε να παρακολουθεί το βάρος της μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, έπεσε στο μηδέν μετά από τρεις μήνες. Κατά μέσο όρο, αυτή η ομάδα έχασε μόνο το 2% του βάρους της.

Τα μοτίβα παρακολούθησης βοηθούν στο να προσδιοριστεί το πότε οι ειδικοί πρέπει να παρέχουν επιπλέον βοήθεια και ποιοι άνθρωποι τη χρειάζονται περισσότερο. Αυτό θα συμπληρωθεί και από σχετικές μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα εμβαθύνουν σε αυτά τα πρότυπα, για να κατανοήσουν γιατί προκύπτουν, και να αναπτύξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο